Επιδιώκουν την εξαφάνιση των πολιτικών – πολιτιστικών δράσεων
Το τελευταίο διάστημα όλο και εντείνονται οι δυσκολίες διεξαγωγής πολιτικών – πολιτιστικών δράσεων εντός των χώρων του πανεπιστημίου. Δεν είναι μακρινό το περιστατικό με την ανάκληση της αδείας από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, η άρνηση παραχώρησης χώρου από τη Γεωπονική Σχολή στο Φεστιβάλ ΑΡΕΝ και στην Αντιρατσιστική Γιορτή, από τους Πρυτάνεις (Γεωπονική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΕΚΠΑ) στο φεστιβάλ Αναιρέσεις αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά στο ΑΠΘ με την περικύκλωση από αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που διεξάγονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του και την ανάκληση αδείας από την κοσμητεία τελευταία στιγμή σε διήμερο φεστιβάλ.
Πλήθος αρνήσεων και ανάκλησης αδειών από τα Πανεπιστήμια και τους Δήμους για παραχώρηση χώρου στις Αναιρέσεις για την πραγματοποίηση του φετινού φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα η παραχώρηση στα κοινωφελή ιδρύματα (Νιάρχος, Στέγη Ωνάση) γίνεται και με το παραπάνω – αναλόγως μάλλον τα κονδύλια επιχορηγήσεων. Τέτοιες αντιδράσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι Αναιρέσεις, αλλά και τα υπόλοιπα φεστιβάλ αγωνιστικής και κινηματικής αναφοράς, συλλογικότητες και οργανώσεις του αριστερού και αναρχικού χώρου.
Γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υλοποιηθεί ο διακαής πολιτικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, της αστικής τάξης και του πανεπιστημιακού κατεστημένου να μεταλλαχθούν τα Πανεπιστήμια σε χώρους κλειστούς, αποστειρωμένους, στα πρότυπα των εξωτερικών κολλεγίων, που δεν θα χωράει η διεξαγωγή πολιτικών – πολιτιστικών φεστιβάλ μέσα σε αυτά, η διοργάνωση συζητήσεων και εκδηλώσεων. Η κατάσταση έχει ενταθεί μετά το περασμένο καλοκαίρι με την επανεκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, με την ψήφιση του ν. Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ πριν ένα μήνα και όλη την προσπάθεια «συμμόρφωσης» της κοινωνίας στα «ευρωπαϊκά πρότυπα» με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Οι πανεπιστημιακοί χώροι λειτουργούν πλέον με ιδιοκτησιακή λογική από τους Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις και τα Συμβούλια Ιδρύματος, όπου οι managers αποφασίζουν τι εκδηλώσεις θα διοργανώνονται εντός τους, και επικαλούνται δήθεν προφάσεις κατασκευαστικών έργων, καταστροφές των χώρων από τις διοργανώσεις και αβάσιμα επιχειρήματα. Η παρουσία τέτοιων φεστιβάλ στα Πανεπιστήμια φαίνεται πως ταρακουνούν τα «πολιτικά» νερά της πόλης και τις συνειδήσεις των επισκεπτών και γι’ αυτό ενοχλούν. Το σύνθημα των πρυτανικών αρχών είναι: «Έξω τα κοινωνικό-πολιτικά και πολιτιστικά φεστιβάλ μέσα οι εταιρείες και τα κέρδη τους», με το αζημίωτο βέβαια για το πανεπιστημιακό κατεστημένο…
Δεν είναι λοιπόν μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι η συνολική πολιτική λογική που προσβλέπει στην οικονομική εκμετάλλευση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, την εκμετάλλευση των χώρων των Πανεπιστημίων, την προσπάθεια να αφανιστούν οι κινηματικοί χώροι, να απαγορευτούν τα πολιτικά – πολιτιστικά δρώμενα που δεν υποτάσσονται στην αφήγησή τους, την ευρύτερη αξιοποίηση και ιδιωτικοποίηση πολιτιστικών χώρων.
Καταγγέλλουμε την χυδαία στάση των πρυτανικών αρχών, σε πλήρη σύνδεση με την πολιτική της κυβέρνησης, και τις αρνήσεις παραχώρησης χώρων πανεπιστήμιου. Οι πανεπιστημιακοί, δημοτικοί και δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι, να ανήκουν στο λαό και στη νεολαία και στους μαζικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς τους. Δεν θα τους χαρίσουμε. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς.