▸Στην Ελλάδα της… ανάπτυξης και της «ακμάζουσας οικονομίας» συνεχίζονται τα λουκέτα σε μεγάλες βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες.
Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι «κατεβάζει ρολά» το ιστορικό εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω, μετά από 75 χρόνια λειτουργίας. Η ιδιοκτήτρια πορτογαλική πολυεθνική υαλουργία BA Glass, η οποία το εξαγόρασε έναντι 30 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες ιδιοκτήτες του, αποφάσισε ότι δεν το χρειάζεται επικαλούμενη οικονομικές ζημίες.
Έτσι πετιούνται στον δρόμο της ανεργίας 300 εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, με δέλεαρ διπλάσια αποζημίωση από την προβλεπόμενη, αλλά με τίμημα τη στέρηση του ταμείου ανεργίας.
Η υαλουργία «Γιούλα» επικαλείται ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, παρά το ότι το 2021 και το 2022 αύξησε τον τζίρο της στα 60,7 εκατ. ευρώ από 41,76 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ωστόσο ζημιές (2,16 εκατ. ευρώ και 239 χιλ. ευρώ αντίστοιχα). Παρά τις ανατιμήσεις προϊόντων συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα στην κεφαλαιακή επάρκεια της, ενώ η διοίκηση της ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας υποστηρίζει πως είχε λάβει δέσμευση από την μητρική για οικονομική ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.
Το κριτήριο για τον κόσμο του κεφαλαίου είναι εάν έχει κέρδη και όχι βέβαια ότι ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, που διαθέτει 12 εργοστάσια σε χώρες της Ευρώπης και πάνω από 3.700 εργαζόμενους, κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Η ΒA Glass, η οποία εξάγει προϊόντα της σε πάνω από 70 χώρες, πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει «πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στα 12 εργοστάσια που βρίσκονται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία». Ενώ στη Ρουμανία ανακοίνωσε επένδυση 150 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα τελικά αποφάσισε… λουκέτο. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είχε κύκλο εργασιών περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2022.