Στέλεχος του γαλλικού τμήματος της 4ης Διεθνούς και του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος Γαλλίας (POI)
Ο Μπρούνο Ρικ ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του POI και της 4ης Διεθνούς που παρευρέθηκε και χαιρέτησε στο 5ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Μίλησε στο ΠΡΙΝ μεταφέροντας μια σημερινή εικόνα του κινήματος στη Γαλλία, όπου οι ταξικοί αγώνες σε διάφορους κλάδους δεν σταματούν και οργανώνονται ολοένα περισσότερο από τα κάτω.
Συνέντευξη στην Λίτσα Φρυδά
Ποιο είναι κατάσταση σήμερα στη Γαλλία, εν όψει και των ευρωεκλογών;
Οι κοινωνικές εντάσεις είναι μεγάλες. Ο Μακρόν κυβερνά για το κεφάλαιο και επιδιώκει να συρρικνώσει τα εργασιακά δικαιώματα, να συνδέσει τις αμοιβές 5,5 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων με την αποδοτικότητα, να περικόψει τα επιδόματα ανεργίας και να αμφισβητήσει το δικαίωμα στην απεργία. Ο πληθωρισμός βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Αν και μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν ψήφισε 413 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, για 7 χρόνια, στηρίζει τη γενοκτονία στη Γάζα στέλνοντας όπλα, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου υποσχέθηκε στον Ζελένσκι 3 δισ. επιπλέον. Στις 26του ίδιου μήνα έγινε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, με αίτημα να σταλούν όπλα στον Ζελένσκι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το NPA απηύθυναν αντίστοιχο κάλεσμα. Συμμετείχαν όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ο Μακρόν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να σταλούν γαλλικά και νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά η διασυνδικαλιστική τήρησε σιωπή ιχθύος. Το κάλεσμά του για εθνική ενότητα βρήκε ανταπόκριση. Σε άλλη διαδήλωση, για την υπεράσπιση του Ισραήλ, η Ακροδεξιά, η Δεξιά, οι Σοσιαλιστές, το ΚΚ Γαλλίας και οι Πράσινοι διαδήλωσαν μαζί με τους Μακρονιστές. Μόνο η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και ο Μελανσόν αρνήθηκαν και κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό.
Ποια είναι η θέση του ΡΟΙ;
Η θέση του POI είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο σας! Αρνούμαστε να στείλουμε όπλα. Τα δισ. να πάνε σε σχολεία και νοσοκομεία, εκεί από όπου έχουν αφαιρεθεί, όχι στον πόλεμο». Σε αυτό το φόντο, οι ευρωεκλογές σφραγίζονται από την πολεμική στροφή και την αντίσταση στον Μακρόν, ο οποίος επέλεξε να κατέβει σε αυτή την αναμέτρηση με σημαία τη βοήθεια προς το Κίεβο. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της λίστας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ραφαέλ Γκλικσμάν, καλεί την ΕΕ να μετατραπεί σε μια «οικονομία πολέμου». Η καμπάνια που διεξάγουμε εμείς, συμμετέχοντας στην LFI, είναι πρωτίστως ενάντια στον πόλεμο και στον πολεμοκάπηλο Μακρόν. Είναι, επίσης, μια καμπάνια για την υπεράσπιση της Γάζας. Στο ψηφοδέλτιο της LFI συμμετέχει και μια Παλαιστίνια αγωνίστρια, που δέχεται επιθέσεις από παντού, ακόμα και από τον Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του ΚΚ, επειδή υποστηρίζει την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα». Το POI διοργανώνει μια συνέλευση 2.000 αγωνιστών στις 5 Μαΐου, ενάντια στον πόλεμο. Η προκήρυξη μας καταλήγει ως εξής: «Σταματήστε τον πόλεμο. Σταματήστε τις σφαγές στην Παλαιστίνη! Σταματήστε την εκμετάλλευση! Άμεση κατάπαυση του πυρός, τώρα».
Τι συμβαίνει με το κίνημα των αγροτών;
Η αγροτιά στη Γαλλία, όπως και παντού στην Ευρώπη, καταστρέφεται από την ΕΕ και τις συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου προς όφελος των αγροδιατροφικών τραστ. Οι μαζικές εισαγωγές από την Ουκρανία, χωρίς κανένα απολύτως υγειονομικό κανονισμό, επιταχύνουν αυτή την καταστροφή. Οι εξεγερμένοι αγρότες θέλουν εγγυημένες τιμές πώλησης για τα προϊόντα τους. Συνήθως, οι επικεφαλής των συνδικάτων των αγροτών ελέγχουν τις κινητοποιήσεις για να προλάβουν τα μπλόκα και στη συνέχεια συνάπτουν συμφωνίες, με την ΕΕ και την κυβέρνηση, γιατί είναι και επικεφαλής της βιομηχανίας. Αυτή τη φορά, δεν το πρόλαβαν. Κάτω στη βάση, οι αγρότες έστησαν μπλόκα κοντά στην Τουλούζη, στη συνέχεια αυτό εξαπλώθηκε σε όλη τη Γαλλία και μπλόκαραν τους αυτοκινητόδρομους. Άρχισαν να κινούνται προς το Παρίσι. Η κυβέρνηση τρόμαξε και διαπραγματεύτηκε με τα συνδικάτα για να σταματήσουν τα πάντα. Αλλά η οργή των αγροτών δεν υποχώρησε. Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Μακρόν ήρθε να εγκαινιάσει την «Αγροτική Έκθεση», χιλιάδες αγρότες τον περίμεναν επί ώρες. Η αστυνομία στριμώχτηκε και εξουδετερώθηκε.
Μάχη ενάντια στον Μακρόν και τον πόλεμο, αλλά και υπέρ των Παλαιστινίων, οι επικείμενες ευρωεκλογές
Έριξαν δακρυγόνα στους αγρότες, αλλά και στις… αγελάδες και τις κατσίκες. Ο Μακρόν κατέφυγε στον πρώτο όροφο και ζήτησε από τους συνδικαλιστές να κατευνάσουν τους αγρότες. Δεν τα κατάφεραν. Χρειάστηκε να προστατευτεί από εκατοντάδες CRS, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου». Η αμφισβήτηση της εξουσίας άρχισε. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι σκέφτονται ότι αυτό πρέπει να κάνουμε: Να μπλοκάρουμε τα πάντα για να τους βγάλουμε από τη μέση.
Ποιοι άλλοι ταξικοί αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη;
Οι πιο σημαντικοί αγώνες έρχονται από τα κάτω. Στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι), πριν δύο βδομάδες, οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν απεργίες στα δημόσια σχολεία ενάντια στο κλείσιμο σχολικών μονάδων, τον τεράστιο αριθμό μαθητών ανά τάξη, την κοινωνική διαλογή. Ένα σχολείο αποφασίζει να απεργήσει, πραγματοποιεί συνέλευση και στη συνέχεια οργανώνει ομάδες έτσι ώστε το διπλανό σχολείο ή κολλέγιο να απεργήσει επίσης. Και οι απεργοί κάθε σχολείου ορίζουν αντιπροσώπους που συνεδριάζουν για να διευρύνουν την απεργία. Στην υγεία γίνονται μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων. Το ίδιο συμβαίνει κι εκεί, ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω για να παρακάμψει τις ηγεσίες των κεντρικών συνδικάτων που, σε αυτό το στάδιο, δεν θέλουν να οργανώσουν την αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων;
Για τον γενικό πληθυσμό, οι τιμές ανεβαίνουν. Οι τιμές των μεταφορών θα διπλασιαστούν για δύο μήνες. Αυτές των ξενοδοχείων θα τριπλασιαστούν. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση και ότι θα απαιτούνται άδειες. Η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει μια συντονιστική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος των συνδικάτων, με στόχο να εμποδίσουν πιθανές απεργίες. Τον Ιανουάριο, ο γραμματέας της CGT δήλωνε: «Δεν πρόκειται να χαλάσουμε αυτή την υπέροχη για τον γαλλικό λαό γιορτή». Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, τα νοσοκομεία και κυρίως στις μεταφορές, καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες, βάζουν το ζήτημα των μπλόκων ως όπλο για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Αυτό είναι που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή και σε αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε. Θα μιλήσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση της 5ης Μαΐου.