Νίκος Μανάβης
Την ώρα που οι ευρωπαίοι αγρότες επιμένουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις, έχοντας στο επίκεντρο του αγώνα τη νέα ΚΑΠ, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποφάσισε τη λήξη των φετινών μπλόκων αντί να προχωρήσει σε κλιμάκωση και συντονισμό.
Μια ασυνήθιστα μεγάλη και δυναμική αγροτική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή περισσότερων από εννιακοσίων τρακτέρ, τα οποία έφθασαν μέχρι το κτίριο όπου συνεδρίαζε το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κινητοποίηση, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ήταν πολυεθνική, δηλαδή συμμετείχαν αγρότες με τρακτέρ από τις όμορες χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία). Οι συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της στο εισόδημα των αγροτών. Σε αυτό το πνεύμα συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην Ισπανία. Οι ευρωπαίοι αγρότες αποδεικνύουν με την αγωνιστική τους επιμονή πως οι κατευναστικές ανακοινώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ και των υπουργών Γεωργίας δεν είναι ικανές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Άλλωστε, τα όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, δείχνουν πως οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε καμία ουσιαστική αλλαγή της ΚΑΠ.
Η συνεδρίαση του συμβουλίου επιβεβαίωσε ξανά την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς (του ευρωπαϊκού νότου) αλλά και μεγάλων τμημάτων μεγαλοαγροτών, προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία σύγχρονων μεγάλων τσιφλικιών, τα οποία θα λειτουργούν υπό τον πλήρη έλεγχο των αγροδιατροφικών μονοπωλίων της ΕΕ. Έτσι, η συζήτηση των υπουργών Γεωργίας περιορίστηκε σε επιμέρους μέτρα που αφορούν είτε τη μείωση της γραφειοκρατίας για την εφαρμογή της ΚΑΠ είτε την περιορισμένη ελαστικοποίηση των κανόνων ώστε γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τους αγρότες. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις που έκαναν οι υπουργοί Γεωργίας των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα μπορούν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τακτική που ακολουθεί, επιδιώκει να δώσει χρόνο στις μεγάλες βιομηχανίες να προσαρμόσουν την παραγωγή τους σε νέας γενιάς προϊ-
όντα (φυτοπροστατευτικά, προϊόντα θρέψης, κτηνιατρικά φάρμακα κ.λπ.). Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι ευρωπαίοι μεγαλοαγρότες βγήκαν στους δρόμους με την παρακίνηση αυτών των βιομηχανιών.
Κόντρα στην αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου, η αναστολή του αγώνα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των αγροτών της Ευρώπης, στην Ελλάδα το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ουσιαστικά το κλείσιμο του φετινού κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων, παρότι κανένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών δεν ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στα μέσα ενημέρωσης που ειδικεύονται στο αγροτικό ρεπορτάζ, δημοσιεύτηκαν οι πρώτες σχετικές ειδήσεις, οι οποίες επικαλούνταν ανακοίνωση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Την επομένη, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, εκτενές άρθρο του Ριζοσπάστη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με ψηλά το κεφάλι, οι αγρότες έβαλαν μπρος τα τρακτέρ και πήραν τον δρόμο της επιστροφής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “χωρίς επιστροφή είναι ο αγώνας μας”».
Η εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα είχε διαφανεί αμέσως μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτοσυνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έδειξαν να μην είναι προετοιμασμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η επιλογή να κλείσει εδώ ο κύκλος του αγώνα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θέλει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Ο ηρωικός αγώνας των αγροτών, οι οποίοι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο βρέθηκαν στα μπλόκα και τα αγροτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, αξίζει τον σεβασμό μας. Όμως για να νικήσουν οι αγώνες, απαιτείται να μπουν σε διαφορετική τροχιά. Πρέπει να συναντηθούν τα αγωνιστικά ρεύματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των φοιτητών και των εργαζομένων, πέρα από τα όρια, με αγωνιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση για αναβαθμισμένο αντικυβερνητικό και αντιΕΕ περιεχόμενο.
Όπως τονίζει η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «μόνη ελπίδα για να επιβιώσει η φτωχομεσαία αγροτιά και να διασφαλιστεί πως δεν θα πεινάσει ο λαός, είναι ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής, για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική της, για να διαμορφωθούν όροι πραγματικών κατακτήσεων κόντρα στη δημοσιονομική προσαρμογή της ΕΕ, την οποία εξυπηρετεί ο κυβερνητικός “τσαμπουκάς”».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.3.24)