Χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έμειναν από 1η Μαρτίου πάνω από 700.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, κυρίως μη μισθωτοί, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν ή να προβούν σε ρύθμιση τις ασφαλιστικές εισφορές τους ως απόρροια και της γενικότερης οικονομικής κρίσης και εκτίναξης της ακρίβειας. Η τροπολογία-λαιμητόμος που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας αποδεικνύει το… θέατρο που παίζει στα κανάλια η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου διαλαλώντας ότι «δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο».
Στην πραγματικότητα οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και τα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται -για την ώρα- οι επαγγελματίες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρος κ.α.), οι άνεργοι αυτών των περιοχών και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνείται φέτος να παράσχει τη δυνατότητα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια -δηλαδή, να διατηρείται η ασφαλιστική ικανότητα μέσω της μερικής καταβολής εισφορών, αυτών του κλάδου υγείας- με το επιχείρημα ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την Covid εποχή» και ότι η οικονομία… αναπτύσσεται.
Η «κανονικότητα» είναι όμως η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για χιλιάδες νοικοκυριά. Τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δείχνουν ότι μόνο κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, προστέθηκαν περίπου 56.000 νέοι οφειλέτες μη μισθωτοί στους ήδη υπάρχοντες, ενώ ο συνολικός αριθμός των μη μισθωτών που έχουν οφειλές ξεπερνούν τις 860.000, εκ των οποίων ένα μικρό μέρος βρίσκεται σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.