Δημήτρης Τζιαντζής
Ενημέρωση: Μορατόριουμ Κασσελάκη-εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στα αζήτητα η πρόταση Τσίπρα
«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» (ξανά σε εκλογές), με αυτή τη φράση, λες και είναι ο… Ρόκι Μπαλμπόα και η πολιτική μια προσωπική μονομαχία. Με αυτή η φράση έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης στο ξεκίνημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη. Με αυτό τον τρόπο σήκωσε το γάντι στην ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, δύο ώρες πριν την ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρέμβαση αυτή, ο Τσίπρας ασκεί κριτική σε όλους –εκτός από τον ίδιο– για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το κόμμα και υποστηρίζει ότι ο Κασσελάκης χρειάζεται να προσφύγει ξανά σε αυτούς που τον εξέλεξαν «πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη». Η παρέμβαση Τσίπρα είναι προσεκτικά διατυπωμένη, ωστόσο γίνεται σαφές ότι αν ήθελε να βοηθήσει τον Κασσελάκη, δεν θα επέλεγε να απέχει από το συνέδριο. Έτσι φάνηκε ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε τετραπλές εκλογές, οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο, με τις συνεδριακές εργασίες να μετατρέπονται σε διεκπεραιωτική διαδικασία.
Αντίπαλος του όλα έδειχναν ότι θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη, που ανακοίνωσε το Σάββατο την υποψηφιότητα της. Ωστόσο όπως φάνηκε καμία πλευρά τελικά δεν επιθυμούσε την προσφυγή στις κάλπες πέντε μήνες μετά, μια διαδικασία που όλοι έκριναν ότι θα λειτουργούσε παραλυτικά.
«Δεν είπα εγώ για εκλογές, εσύ είπες. Δεν είπα εγώ…»
«Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλα την πρόταση για εκλογές. Να αποσύρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρόταση για εκλογές. Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα του συνεδρίου την Κυριακή με τον Στέφανο Κασσελάκη να της απαντά: «Αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου τότε αποσύρω το σενάριο των εκλογών».
Το συνέδριο έβγαλε και τις δύο πλευρές από τη δύσκολη θέση ψηφίζοντας τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν Φάμελλος, Παππάς και άλλα στελέχη να μη γίνουν εκλογές.
Τώρα όπως όλοι αντιλαμβάνονται τίποτα δεν σταματάει εδώ απλά επιβάλλεται ένα προσωρινό μορατόριουμ. Ο «πόλεμος των τριών ημερών» απέδειξε ότι η συνοχή στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μια κλωστή.
Η προδιαγεγραμμένη ρήξη Τσίπρα-Κασσελάκη έχει κοινά στοιχεία με τη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον προκάτοχό του Αλέκο Αλαβάνο, με την ειδοποιό διαφορά ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε πορεία ιστορικής ανόδου ενώ σήμερα βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης.
O Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του υποστήριξε ότι δεν λειτουργεί ως CEO του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο λίγο πολύ εμφανίστηκε ως μάνατζερ μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης, η οποία χρειάζεται εξυγίανση: «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κασσελάκης «έσφαξε με το βαμβάκι» τον προκάτοχό του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας αλλά και με ορισμένες θετικές αναφορές. Λίγο πολύ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ προς «τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο», κάτι που δεν ήθελαν «αυτοί που κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα».
Γίνεται φανερό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να επιταχύνει αυτή την πορεία δεξιόστροφης μετάλλαξης και ΠΑΣΟΚοποίησης. Τις πραγματικές του προθέσεις, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σε σύναξη παραγόντων σε εστιατόριο στα βόρεια προάστια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το κόμμα που θέλω να φτιάξω θα είναι σαν το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Κέντρο στα θέματα οικονομίας, “Ανδρέας” στα εθνικά και την άμυνα, progressive στα υπόλοιπα»!
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ακόμα να μην έχει συνειδητοποιήσει τις αιτίες της συντριβής, επιμένοντας στη λογική της αναζήτησης ενός μεσσία και του κυβερνητισμού über alles. Η κρίση ηγεσίας είναι υποπροϊόν του πολιτικού εκφυλισμού, του συστημισμού και της κρίσης στρατηγικής που οδήγησε στην παραίτηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη.