Νίκος Μανάβης
▸Με έξυπνη επικοινωνιακή τακτική η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους αγρότες και ταυτόχρονα απέφυγε να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.
Έτσι στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός περιορίστηκε μόνο σε κάποια ημίμετρα για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και επιτάχυνση της πληρωμής της ήδη θεσπισμένης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, οι οποίοι διεκδικούν μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η κυβέρνηση «έδωσε» τιμή 9,9 στην κιλοβατώρα, αλλά μόνο για όσους αγρότες είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς, συλλογικά πρόσωπα, δεν χρωστάνε και βέβαια είναι στο Μητρώο! Με βάση όλα αυτά, οι αγρότες εκτιμούν πως δεν είναι πάνω από το 1/3 που θα πάρει αυτή την τιμή. Όσον αφορά το μέλλον, ο Κ. Μητσοτάκης «δεσμεύθηκε» γι αυτή την τιμή μόνο για φέτος και του χρόνου και είπε πως για τα επόμενα χρόνια θα αφορά μόλις το 1/3 της κατανάλωσης!
Οι αγρότες ζητούν επίσης την απαλλαγή τους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε θα δώσει τρία ευρώ ανά στρέμμα. Ή όπως λένε οι αγρότες δύο γεμίσματα ενός τρακτέρ. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές παίρνουν το πετρέλαιο περίπου με 0,5 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αγρότες πάνω από 1,6 ευρώ! Η «επιστροφή» είναι μόλις 82 εκατ. τον χρόνο, όταν πριν μερικά χρόνια ήταν 170 εκατ. ευρώ!
Το αίτημα για αναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, μπήκε στο περιθώριο από την κυβέρνηση, καθώς οι δυνάμεις που κυριαρχούν στα αγροτικά μπλόκα το υποβάθμισαν από την αρχή των κινητοποιήσεων. Η ανατροπή της ΚΑΠ, κι όχι η αναδιαπραγμάτευση της, σε συνδυασμό με το αίτημα για κατάργηση του Μητρώου αγροτών θα έπρεπε να είναι το κεντρικό αίτημα πάνω στο οποίο θα ενοποιούνται όλα τα τμήματα των αγωνιζόμενων φτωχομεσαίων αγροτών που χτυπιούνται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό, μια μέρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε πως οι αλλαγές στην ΚΑΠ θα ξεκινήσουν να συζητιούνται στα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ η εφαρμογή τους μετατίθεται για το 2026.
Επί ουσίας η κυβέρνηση όπως και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θέλουν να προχωρήσουν σε διορθωτικές ρυθμίσεις εφαρμοστικού χαρακτήρα για την ΚΑΠ, κι όχι σε αλλαγή στρατηγικής. Κεντρικός στόχος τους παραμένει η καταστροφή της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ο πλήρης έλεγχος της αγροτικής παραγωγής από το μεγάλο αγροδιατροφικό κεφάλαιο. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν εκτός από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ψήφισαν στην ευρωβουλή την ΚΑΠ, που σήμερα εφαρμόζεται και γι’ αυτό άλλωστε και η αντιπαράθεση τους με την κυβέρνηση περιορίζεται σε διαχειριστικού χαρακτήρα ζητήματα.
Βασικά αιτήματα του αγροτικού αγώνα θα έπρεπε να είναι η ανατροπή της ΚΑΠ, κι όχι η αναδιαπραγμάτευση της, και η κατάργηση του Μητρώου αγροτών
Μόλις τελείωσε η σύσκεψη όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός (βουλευτές, υπουργοί, κυβερνητικά ΜΜΕ κλπ.) ως έτοιμος από καιρό δήλωνε πως «η κυβέρνηση εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια» και πίεζε τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εμφανώς απογοητευμένοι. Ίσως γιατί περίμεναν κάποιες μεγαλύτερες παροχές από αυτές που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμοι να καλέσουν ανοιχτά τους αγρότες σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και την αναγκαία δημιουργία αγωνιστικού μετώπου με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Έτσι όλοι στις δηλώσεις τους παρέπεμπαν στις αποφάσεις των μπλόκων. Τις επόμενες ημέρες κι ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός επιδίωκε να δείξει οι αγρότες ικανοποιήθηκαν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αυτό που φάνηκε είναι πως η αγανάκτηση των αγροτών μεγαλώνει. Διότι είναι πια ξεκάθαρο πως στόχος της κυβέρνησης είναι, σεμνά και ταπεινά, να οδηγήσει την φτωχομεσαία αγροτιά στον αφανισμό. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να ενεργοποιήσει πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Κι είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα δούμε ένταση της δράσης των πολύμορφων κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.
Η απόφαση που λήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου για την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου αποτελεί έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων στην φτωχομεσαία αγροτιά για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αλλά είναι βέβαιο πως μια κινητοποίηση, όσο μεγάλη και δυναμική να είναι δεν αρκεί να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων και δημιουργία ενιαίου μετώπου με εργαζόμενους και νεολαία.