Ματίνα Παπαχριστούδη
Μετά τις παρεμβάσεις Κασσελάκη στους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλήρη έλεγχο του, σειρά έχουν τα μίντια που ανήκουν στο κόμμα. Η κατάσταση σε αυτά, όπως και στα Μέσα που τον στηρίζουν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό όσα γίνονται και στο κόμμα. Όπως συνέβη μετά την ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα χρηματοδότησης χρησιμοποιούνται ως κύριο επιχείρημα για την πολιτική επέμβαση της ηγεσίας Κασσελάκη με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας τους.
Το κύριο μέτωπο έχει ήδη ανοίξει στην εταιρεία Left Media, η οποία κατέχει ιδιοκτησιακά την εφημερίδα Αυγή, τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και την ιστοσελίδα left.gr, στην οποία μάλιστα εντάχθηκαν οι ιστοσελίδες και των δύο παραπάνω Μέσων. Ο καθησυχασμός των εργαζόμενων σε εφημερίδα και ραδιόφωνο μετά την αλλαγή των διευθυντικών στελεχών διήρκησε ελάχιστα. Οι πληροφορίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αυγής και το σενάριο να ανασταλεί η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας διοχετεύονται ήδη από πηγές του κόμματος. Όπως και εκείνο που αφορά την πώληση ή το λουκέτο στο ραδιόφωνο.
Το επιχείρημα για συρρίκνωση ή ιδιωτικοποίηση των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 2019, όταν υπεύθυνος ήταν ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι ότι τα δύο τρίτα της κρατικής χρηματοδότησης πηγαίνουν για τη λειτουργία τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, παρ’ όλα αυτά, είναι το μοναδικό ΜΜΕ με ουσιαστική επιρροή που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νομικά είναι πολύ δύσκολο να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία, με βάση το μοντέλο του ΚΚΕ με τον 902 TV. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται πάλι στον αέρα, αναμένουν επίσημες απαντήσεις για το σχέδιο που υπάρχει — αν υπάρχει.
Σε παρόμοια δίνη βρίσκονται, την ίδια στιγμή, και τα ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι εφημερίδες. Η Εφημερίδα των Συντακτών, το μοναδικό Μέσο που ανήκει σε συνεταιρισμό, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι χαμηλοί μισθοί δεν αρκούν για τη βιωσιμότητά του. Όσο για το Documento του Κώστα Βαξεβάνη, παρά τις δηλώσεις του εκδότη ότι ξεπέρασε τα οικονομικά προβλήματα, απολύει (μάλλον εκδικητικά) χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους, με επιχείρημα ότι καταλογίστηκε πρόστιμο από την εφορία και πρέπει να το πληρώσει.
Πίσω από τις κάμερες
Με δυο συνεχόμενες παρεμβάσεις του στις αρχές του έτους, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) αναδεικνύει τον ασφυκτικό έλεγχο των μίντια από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα οικονομικά συμφέροντα. Η ανάλυση για την ανελευθερία των ΜΜΕ (παρακολουθήσεις, δολοφονία Καραϊβάζ, παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου) στις αρχές Ιανουαρίου συμπληρώθηκε με την έκθεση για τη «διαπλοκή» κυβέρνησης-μίντια, με σημαντικά ευρήματα για τις μεθόδους των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.
Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα για την Ελλάδα, επισημαίνεται η ανεξέλεγκτη αλληλεξάρτηση των Μέσων, του κράτους και των τραπεζών, η αδιαφάνεια ιδιοκτησίας, η κρατική χρηματοδότηση, οι στενές σχέσεις τραπεζών με τους ιδιοκτήτες, η λογοκρισία και αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων, ο ασφυκτικός έλεγχος των κρατικών ΜΜΕ. Το IPI προτείνει, επίσης, το μοντέλο της χρηματοδότησης ανεξάρτητων μίντια.
Η εμφάνιση μελών-στελεχών της ΝΔ ως «ανεξάρτητων» καλεσμένων σε τηλε-παράθυρα δυσφήμισης των αγώνων των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μια πάγια προπαγανδιστική τακτική στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο, ήταν η αρχή για τη συκοφάντηση του κινήματος των καταλήψεων. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σήμα για την τακτική των ψευδών ειδήσεων. Στα μίντια σειρά πήραν οι ανύπαρκτοι φοιτητές και φοιτήτριες που καταγγέλλουν «τρομοκρατία» μέσω κατασκευασμένων e-mail.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (5.2.24)