Γιάννης Φωτίου
Τι έδειξε η εκδήλωση με Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη-Αχτσιόγλου και guest star τον Κασσελάκη
Προάγγελος «συγχωνεύσεων», μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς ήταν –όπως όλα δείχνουν– η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Εφημερίδας των Συντακτών την προηγούμενη Τρίτη. Εκεί όπου μίλησαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου, ενώ παραβρέθηκε αιφνιδιαστικά και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Οι σχετικές διεργασίες φημολογούνται ότι θα διεξαχθούν σε ταχείς ρυθμούς μετά τις ευρωεκλογές. Όταν δηλαδή θα ξεκαθαρίσει και το εσωκομματικό τοπίο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το «πρόπλασμα» δημιουργήθηκε ήδη στην εν λόγω εκδήλωση, όπου οι τρείς ομιλητές εντόπισαν πάμπολλα «κοινά σημεία». Με τον Διονύση Τεμπονέρα να κάνει λόγο για προοπτική «πολιτικής ενότητας». Στην ουσία προδιαγράφεται η δημιουργία ενός σχηματισμού με βασικό πυλώνα μία «σύγχρονη-σοσιαλδημοκρατική» προοπτική και πλήρη αποδοχή του πολιτικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι προτεραιότητες διατήρησης της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα της ΕΕ, σε καμία από τις 3 ομιλίες, δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη. Αντιθέτως, ως «συγκολλητική ουσία» προβλήθηκε η εναλλακτική κυβερνητική προοπτική στη «ΝΔ του Μητσοτάκη». Άλλωστε, αυτός ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;».
Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει στον Διονύση Τεμπονέρα. Με το «Δίκτυο» που έχει δημιουργήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελείται από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κοτσακάς-Τσιόκας κ.λπ) και να προβάλλει τη σχέση του με τον χώρο ως το στοιχείο που μπορεί να δώσει προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, αν και δεν είχε τις «ευλογίες» της Χαριλάου Τρικούπη για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, ουσιαστικά λειτούργησε ως «λαγός» για τις σχετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, εφόσον «καβατζώσει» –κατά το κοινώς λεγόμενο– τη δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Όσο για τη Νέα Αριστερά, θεωρεί τις διαδικασίες αυτές διέξοδο από το χαμηλό επίπεδο πολιτικής επιρροής στο οποίο έχει βρεθεί μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, αυτή είχε κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, προκειμένου να «διασώσει» την προεδρία του από το αρνητικό –όπως διαφαίνεται– αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, που έχει δημιουργήσει «κεντρόφυγες» τάσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστική του κλίματος που υπήρχε στην εκδήλωση είναι μια δήλωση που έκανε την ίδια μέρα ο Θόδωρος Μαργαρίτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σήμερα, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Όπως είπε, «η μισή αίθουσα χειροκρότησε όταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ το 2012 έσωσε τη χώρα. Ενώ εγώ νόμιζα ότι θα υπήρχε αντίδραση για τα μνημόνια». Αυτά, ενώ ο ομιλητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να πούμε καθαρά ότι είμαστε με την ανοιχτή οικονομία», μιλώντας για μια πολιτική πρόταση που «δεν δαιμονοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία». Η Έφη Αχτσιόγλου στη δική της ομιλία προέτρεψε «σαφείς πολιτικές και ταξικές επιλογές», ξεκαθαρίζοντας όμως πως… δεν πρέπει «να προτείνουμε την πλέον ριζοσπαστική και παντελώς ανεφάρμοστη κάθε φορά θέση». Όπως παρατήρησε, «αυτό το κάνουν δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εδώ και χρόνια χωρίς να τελεσφορούν». Καθορίζοντας έτσι… σαφή όρια «πολιτικού ρεαλισμού». Αυτά, προφανώς, που οδήγησαν τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες μετείχε να εφαρμόσουν ένα ακόμη μνημόνιο μετά από αυτά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας χαρακτήρισε θετική την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη διαδικασία αυτή. Εκτιμώντας, προφανώς, ότι και οι θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –όπως τα… stock options που πρότεινε στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ– έχουν κι αυτές τη θέση τους στο «αντιδεξιό» και «αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο»…