Δήμητρα Παπανικολάου
▸Την άμεση λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία επί πληρωμή ανακοίνωσε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, οι τακτικές χειρουργικές αίθουσες κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω τεράστιας έλλειψης προσωπικού.
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου προς υγειονομικούς συντάκτες, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2001 και επικαιροποιήθηκε το 2022 με νόμο των Πλεύρη-Γκάγκα, χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί ποτέ. Συγκεκριμένα, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση της πολυδιαφημισμένης «ολοήμερης λειτουργίας» των δημοσίων νοσοκομείων, ώστε μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου στις 3 μ.μ., να πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία που θα καλείται να πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής από την τσέπη του!
Σε δηλώσεις του, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι βασικός στόχος του μέτρου είναι η «αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής». Φυσικά, η ίδια η πραγματικότητα καταρρίπτει αυτό το επιχείρημα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, ο πραγματικός λόγος των τεράστιων αναμονών, δεν είναι άλλος από την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπου πριν λίγες μέρες οι εν λειτουργία χειρουργικές αίθουσες μειώθηκαν περαιτέρω από 7 σε 6, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Κανονικά, το νοσοκομείο διαθέτει 10 τακτικές χειρουργικές αίθουσες. Το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρρευση 44χρονης αναισθησιολόγου μετά το πέρας της εφημερίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα της οριακής αυτής κατάστασης. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο λειτουργούν τέσσερις από τις 11 χειρουργικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν μόλις οχτώ αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν 12-13 φορές το μήνα!
Γεννάται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα απογευματινά χειρουργεία, όταν το υπάρχον προσωπικό, ο εξοπλισμός, οι κλίνες, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την πρωινή λειτουργία; Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου οδηγεί νομοτελειακά στην περαιτέρω υποβάθμιση της «πρωινής» (δωρεάν) λειτουργίας, όπως έχει αποδείξει η πείρα με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία, που λειτουργούν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία.
Καθώς δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα και θεσμικά ο τρόπος λειτουργίας των επί πληρωμή χειρουργείων, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο το ισχύον νομικό πλαίσιο και η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, σκιαγραφούν το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη στα κενά προσωπικού και υποδομών: ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, ΣΔΙΤ, ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί με μπλοκάκι σε ένα «δημόσιο» σύστημα υγείας όπου το δημόσιο δεν θα έχει τίποτα πια και ο ασθενής θα καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά για την υγεία του. Σύμφωνα με τις διαρροές, το κόστος για τον ασθενή θα ανέρχεται στο 30% του ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο), ποσό που για παράδειγμα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για μια επέμβαση για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου!
Άδωνις: «Ο γιατρός θα μπορεί να πάρει νόμιμα το “φακελάκι” του»
Επόμενο σημείο στην κυβερνητική επιχειρηματολογία είναι το «οικονομικό κίνητρο» για τους ιατρούς. «(Θα) δώσουμε μια διέξοδο στους γιατρούς να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, ευρισκόμενοι εντός ΕΣΥ και άρα να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να μείνουν ή για να έρθουν, παρά για να φύγουν, όπως αρκετοί το κάνουν τώρα γιατί βρίσκουν πολύ υψηλότερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής. Επιπλέον, σε συνέντευξή του, δήλωσε αναίσχυντα: «(Ο χρηματισμός) αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το “φακελάκι”. Γιατί πια δεν θα έχει νόημα ένας γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα με το “φακελάκι” και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί για να έχει ποινικές κυρώσεις. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το “φακελάκι” του». Ο ασθενής, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει το δημόσιο σύστημα υγείας με τις εισφορές του και τη φορολογία, καλείται να καλύψει από την τσέπη του την αμοιβή του γιατρού, «απαλλάσσοντας» έτσι την κυβέρνηση από την αναγκαία αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, για αύξηση των μισθών και κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις των κενών οργανικών θέσεων!
Στις 7 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα των γιατρών απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κινήματος!