Αποκαλυπτικός πίνακας για την τεράστια ψαλίδα μεταξύ της τιμής που πουλάει ο παραγωγής και της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής. Διαβάστε πώς χτίζουν τα μυθικά κέρδη τους μεγαλεμπορικές αλυσίδες και βιομηχανίες τροφίμων. Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια που έχει τη σφραγίδα της και θέλει να την εμφανίσει απλά ως… εισαγόμενη.
Α/Α | Τιμή Παραγωγού | Τιμή Καταναλωτή | Διαφορά |
1. | Στάρι μαλακό
0,20 – 0,23 €/κιλό |
Ψωμί
2,00 €/κιλό |
10 φορές επάνω |
2. | Στάρι σκληρό
0,45 €/κιλό |
Μακαρόνια – Ζυμαρικά
2,00 – 3,00 €/κιλό |
5 – 6 φορές επάνω |
3. | Γάλα Αγελαδινό
0,50 €/κιλό |
Γάλα νωπό
1,70 – 2,00 €/κιλό |
3 – 4 φορές επάνω |
3β. | Γάλα Αγελαδινό
0,50 €/κιλό |
Τυρί γραβιέρα
(10 κιλά γάλα) 16,00 – 22,00 €/κιλό |
4 φορές επάνω |
4. | Γάλα Πρόβειο
1,50 €/κιλό |
Τυρί φέτα
(3,5 – 4 κιλά γάλα) 12,00 – 15,00 €/κιλό |
2 – 3 φορές επάνω |
5. | Λάδι περσινής σοδειάς
(αυτό πουλιέται τώρα στα Σούπερ Μάρκετ) 4,00 – 4,50 €/κιλό
|
1 λίτρο λάδι =
0,914 € κιλού = 14,00 €/λίτρο ή 15,00 €/κιλό |
3 και βάλε φορές επάνω |