6η βδομάδα αγώνων
Την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, για έκτη κατά σειρά εβδομάδα, το φοιτητικό κίνημα βγήκε στους δρόμους της Ελλάδας. Σε πάνω από 15 πόλεις, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι έδειξαν πως δεν πτοούνται ούτε από τις ψεύτικες υποσχέσεις περί ενίσχυσης των δημόσιων Πανεπιστημίων ούτε, όμως, από τις κατασταλτικές κινήσεις κράτους και πρυτάνεων απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους.
Τα συνθήματα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία «ταρακούνησαν», για ακόμα μία εβδομάδα, ολόκληρη τη χώρα από Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο. Στην Αθήνα, παρά τη βροχή, το καθιερωμένο ραντεβού φοιτητικών συλλόγων και σωματείων της εκπαίδευσης χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα. Στην «κεφαλή» των εργατικών μπλοκ ξεχώρισε αυτό των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ υπό το οραματικό σύνθημα «Τα όνειρα με αγώνα μένουν ζωντανά». Η παρουσία εργαζόμενων από το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς εκκρεμεί η εκδικητική δίωξη του συνδικαλιστή και επί 19 χρόνια εργαζομένου διοικητικού Δημήτρη Αντωνίου. Την αντίθεσή της στη συνδικαλιστική δίωξη εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ). Ακολουθούσαν τα πανό εργαζομένων από την εκπαίδευση όπως του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρώ Κωνσταντοπούλου, του Συντονιστικού Αναπληρωτών/Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, πολλών ΕΛΜΕ από διάφορες περιοχές της Αττικής κ.ά. Η πορεία κατέληξε σε κοινό μαζικό Συντονιστικό Συνελεύσεων στη Νομική, που αυτή τη φορά αγκαλιάστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κόμβο παλλαϊκής κλιμάκωσης θα αποτελέσει η Τρίτη 20 Φλεβάρη, ημέρα που τα τρακτέρ των αγροτών θα κατέβουν στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία επέλεξε να χτυπήσει βάναυσα και αναίτια τη μαζική διαδήλωση χωρίς όμως να καταφέρει να την διαλύσει. Μετά το πέρας της πορείας, ομάδες των ΜΑΤ επιχείρησαν να εισβάλουν στο ΑΠΘ κάνοντας χρήση χημικών. Κατά την επιχείρηση η αστυνομία κινήθηκε εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν στο προγραμματισμένο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων!
Ζωντανό κίνημα διαρκείας που διευρύνει τις μορφές παρέμβασής του
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ανά την Ελλάδα δεν μοιάζουν διατεθειμένοι/ες να «επιτρέψουν» στην κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Μία επισκόπηση των διεργασιών της τελευταίας εβδομάδας, δείχνει πως μία μεγάλη κρίσιμη μάζα παλεύει όχι για την «τιμή των όπλων» αλλά για να νικήσει «εδώ και τώρα».
Μετά τη μεγαλειώδη πορεία της προηγούμενης Πέμπτης, διοργανώθηκε το Σάββατο μεγάλη συναυλία από τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας στα Προπύλαια. Παρότι η κίνηση, δυστυχώς, δεν αγκαλιάστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κινήματος, μέλη Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης από δεκάδες σχολές κατάφεραν να διοργανώσουν με επιτυχία ένα κεντρικό πολιτιστικό γεγονός στην «καρδιά» της Αθήνας. Στη συναυλία συμμετείχαν πάνω από 10 καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών ρευμάτων, ενώ υπήρξε πλούσιο line-up κωμικών. Στο κοινό βρέθηκαν χιλιάδες άτομα –διαφορετικών ηλικιών– πλαισιώνοντας την πρώτη έκφραση πολιτιστικού αντιπροτάγματος του φοιτητικού κινήματος. Αξίζει να κρατήσουμε πως τη διοργάνωση και τη λειτουργία της συναυλίας ανέλαβαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, δίχως τη συμμετοχή χορηγών, εταιρειών κ.λπ., ενώ τα οικονομικά έξοδα καλύφθηκαν από τη συνδρομή των παρευρισκομένων.
Την προπερασμένη Δευτέρα διεξήχθη, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, κοινή απογευματινή πορεία εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων ξανά στα Προπύλαια. Παρά το πιεστικό κινηματικό «καλεντάρι», η πορεία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Στην κεφαλή της βρέθηκε πανό των Φ.Σ. Αθήνας και αμέσως πιο πίσω αυτά των εργατικών σωματείων — στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικών. Πίσω από τα σωματεία βρέθηκαν μέλη αριστερών εργατικών σχημάτων/κινήσεων (όπως η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών που παρεμβαίνει στο ΣΜΤ), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το μπλοκ των Αγωνιστικών Κινήσεων, του ΝΑΡ και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και προκλητική, καθώς υπεράριθμοι άνδρες των ΜΑΤ, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, ακολουθούσαν την πορεία από κοντινή απόσταση.
Όσον αφορά τις «εντός των τειχών» διεργασίες του κινήματος, οι γενικές συνελεύσεις έλαβαν, εκ νέου, αγωνιστικές αποφάσεις. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών –παρά το lock-out που επιχείρησε η Πρυτανεία– «έσπασε το ρόδι» και προστέθηκε στη λίστα των κατειλημμένων σχολών, με το πλαίσιο αγώνα να λαμβάνει 110 ψήφους, έναντι 53 της «Ανοιχτής Σχολής» και 24 της ΠΚΣ. Στις υπόλοιπες σχολές δεν φαίνεται να υπάρχει «ελπίδα» για τις καθεστωτικές δυνάμεις. η ΔΑΠ, κατά κύριο λόγο, συνεχίζει να αρνείται τη συμμετοχή της. Πράγμα που μπορεί να οδηγεί σε μία σχετική πτώση της μαζικότητας, καθώς δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συνέχιση ή μη του αγώνα. παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί των αγωνιστικών πλαισίων συνεχίζουν να είναι υψηλοί. Ενδεικτικά, το αγωνιστικό πλαίσιο στο Πάντειο έλαβε 350 ψήφους, στην Ιατρική Αθήνας 208, στη Φιλοσοφική 260 και στο Πολυτεχνείο Κρήτης 244 ψήφους.
Χρίστος Κρανάκης