Ματίνα Παπαχριστούδη
Ο θάνατος του Βόλφανγκ Σόιμπλε ανέσυρε, μαζί με τις μνήμες των μνημονίων, σκηνές από την επώδυνη κατάρρευση του μοντέλου λειτουργίας ΜΜΕ και δημοσιογραφίας. Η αρχή για τη σημερινή ολοκληρωτική παράδοση των κλειδιών της πληροφόρησης και ενημέρωσης στην προπαγανδιστική διαχείριση των συστημικών μίντια στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε υπό την εποπτεία και εντολή της μνημονιακής εποπτείας.
Σε λίγες μέρες, κλείνουν 12 χρόνια από την είσοδο στο Μαξίμου, μέσω της πίσω πόρτας, των ισχυρών τότε εκδοτών Μπόμπολα και Ψυχάρη. Ακολούθησε μια συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που έμμεσα έμελλε να σφραγίσει την τροϊκανή εντολή για «σπάσιμο της ελληνικής ιδιαίτερης διαπλοκής, του τριγώνου τραπεζών-κυβερνήσεων-ΜΜΕ». Για το «ελληνικό παράδοξο της διαπλοκής πολιτικής και μίντια» είχαν προετοιμάσει το έδαφος εκτενή δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, τη δε διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί περιέγραφαν ειδικές εκθέσεις του ΔΝΤ.
Σε αυτό το φόντο, η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων για τα ΜΜΕ έκλεισε από το 2011, όπως και η αντίστοιχη των κυβερνητικών επιδοτήσεων μέσω της κρατικής διαφήμισης. Το Alter έβαλε λουκέτο, ακολούθησε την ίδια χρονιά η Ελευθεροτυπία. Έως και το 2014, πάνω από 20 εφημερίδες έκλεισαν, κατέρρευσαν ή πτώχευσαν, όπως και δεκάδες άλλα συγκροτήματα εφημερίδων και περιοδικών, ενώ πετάχτηκε εκτός ΜΜΕ περίπου το 60% των δημοσιογράφων. Το 2013 μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, ένα «δώρο» της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους διαμαρτυρόμενους και υπό συνεχή διαπραγμάτευση καναλάρχες της διαπλοκής για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ψηφιακής Digea. Η κατάρρευση των εκδοτικών ομίλων Μπόμπολα-Ψυχάρη (Έθνος-Νέα-Βήμα)
δεν εμπόδισε το λουκέτο του καναλιού τους, του Mega, που αποτέλεσε τη «θυσία» των ολιγαρχών της ενημέρωσης στη διαπραγμάτευσή τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε συντελέστηκε και η παράδοση της δημοσιογραφίας στο (εκάστοτε) Μέγαρο Μαξίμου. Η εικόνα που σφράγισε αυτή την παράδοση είναι η υποδοχή του πρωθυπουργού Σαμαρά στην ΕΣΗΕΑ για τον εορτασμό των 100 χρόνων της από τη ηγεσία των παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με χειραψία της προέδρου κάτω από την αφίσα των αγώνων ενάντια στο λουκέτο της ΕΡΤ…
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η κρατική διαφήμιση, δείγμα για το πώς θα συνεχιστεί ο έλεγχος των μίντια και το 2024. Ένα από τα πρώτα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη νέα χρονιά είναι αυτό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την «εκστρατεία ενημέρωσης ευάλωτων δανειοληπτών» ύψους 4.588.000 ευρώ. Αυτά είναι τα «αργύρια» της φίμωσης δημοσιογράφων και μίντια στις ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς σπιτιών και περιουσίας.
Κάτι τρέχει με τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των καναλιών με την εταιρεία μέτρησης, μετά από καταγεγραμμένα λάθη της, φαίνεται πως δεν απέδωσαν. Τα κανάλια αποφάσισαν να αναθέσουν σε άλλη, τρίτη εταιρεία, τον έλεγχο της αξιοπιστίας των μετρήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται να υπογράψουν σύμβαση ολίγων μηνών και όχι έτους με τη Nielsen.
Εγκρίθηκε από το Μαξίμου ο νέος προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2024. Το αίτημα της διοίκησης για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά μισό ευρώ έχει ξεσηκώσει ήδη διαμαρτυρίες, ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για το επόμενο έτος η ΕΡΤ προϋπολογίζει έσοδα ύψους 210.434.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 191 εκατ. από το ανταποδοτικό τέλος και έξοδα 210.424.000 ευρώ. Το σύνολο των μεικτών αμοιβών για το προσωπικό, ανέρχεται σε 64.200.000 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.12.23)