Γιώργος Κρεασίδης
▸ Κατρακύλα για την Κουμουνδούρου οι αναφορές σε «ατζέντα Ισλαμαμπάντ»
Τη σημαία της ξενοφοβίας σήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατηγορώντας μέσω του X (Τwitter) τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι σαν υπουργός Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει μισό εκατομμύριο μετανάστες από το Πακιστάν. Αν και μπροστά στην υποδοχή που είχε η κίνησή του προχώρησε σε άλλες δυο αναρτήσεις τις επόμενες μέρες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η ουσία της τοποθέτησής του δεν άλλαξε. Ίσα ίσα χρέωσε στον Α. Γεωργιάδη «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» και παρασκηνιακή συνεννόηση με την πακιστανική κυβέρνηση για τον ερχομό 500.000 εργατών, μέσα από την αξιοποίηση της τροπολογίας Καιρίδη που νομιμοποιεί μετανάστες για όσο εργάζονται με χαρτιά. Προφανώς δεν ανασκευάζεται η ξενοφοβική ρητορική με μια φρασεολογία του τύπου «αυτοί που βάφτισαν «λαθραίους» αυτούς τους ανθρώπους, τώρα λένε «περάστε κόσμε»… που χρησιμοποίησε ο Κασσελάκης στις αναρτήσεις του.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, το θέμα δεν είναι η τροπολογία Καιρίδη και το γεγονός ότι δίνει προσωρινά νομιμοποίηση σε όσους και για όσο χρειάζεται το κεφάλαιο, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της νομιμοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση, έδωσαν ευρύτατη συναίνεση στην τροπολογία, που ουσιαστικά ήρθε κατά παραγγελία επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως της Lamda Development, και εντάσσεται στις κεντρικές επιλογές της ΕΕ αυτήν την περίοδο για το μεταναστευτικό.
Ο Κασσελάκης, σε πρώτο επίπεδο επιχείρησε, να πλήξει με τα δικά του όπλα τον Α. Γεωργιάδη, ο οποίος πήρε πάνω του την υπεράσπιση της τροπολογίας Καιρίδη απέναντι στις αντιδράσεις της ακροδεξιάς εκτός και εντός ΝΔ, ειδικά του Α. Σαμαρά, που είδε ανεπίτρεπτη υποχώρηση ακόμα και στην υπό όρους περιορισμένη νομιμοποίηση μεταναστών. Προφανώς, έτσι είναι για τη ρατσιστική αντίληψη που βλέπει στο εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου την απάντηση στο μεταναστευτικό και θεωρεί ανακολουθία και κωλοτούμπα τη στάση του Α. Γεωργιάδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απευθυνόμενος σε αυτές τις αντιλήψεις, ο Κασσελάκης ρωτάει στις αναρτήσεις του «6 μήνες μετά τις εκλογές πώς αλήθεια αισθάνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ;» Ταυτόχρονα πετάει νέα «βαρίδια», όπως θεωρεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από το αριστερό παρελθόν του χώρου, που θα
διευκολύνουν την προσπάθεια για αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη χωρίς να αμφισβητείται η στρατηγική του.
Η αντιπροσφυγική Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η αντίστοιχη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ρητή αποδοχή του Φράχτη του Έβρου στην περσινή προεκλογική περίοδο, πρώτα απ’ όλα από τον Α. Τσίπρα, έδιναν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιφατική γραμμή και υποκύπτει σε πιέσεις, αφήνοντας τις αντιρατσιστικές διακηρύξεις σε στελέχη και επιτροπές με ειδική χρέωση. Εξάλλου, τον Φράχτη του Έβρου τον ξεκίνησε το 2011 το ΠΑΣΟΚ, βασικός εταίρος στα σενάρια για έναν κεντροαριστερό εναλλακτικό πόλο για τη στιγμή που θα φθαρεί η ΝΔ.
Βέβαια, αυτή η τυχοδιωκτική στάση της πλειοδοσίας του πολιτικού συστήματος σε ξενοφοβία είναι διεθνές φαινόμενο. Πηγάζει από τη στρατηγική του κεφαλαίου να εξασφαλίζει φθηνό εργατικό δυναμικό, διχάζοντας παράλληλα την εργατική τάξη και οδήγησε στην ανάδειξη της ακροδεξιάς σε δύναμη εξουσίας σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.12.23)