Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Κυβερνητικές ασκήσεις κυριαρχίας, «συνεννόηση» ζητά η αντιπολίτευση
«Κρας τεστ» για τα όρια της συναίνεσης και της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας της ΝΔ αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Τελικά, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα πέρασε με μόλις 158 ψήφους. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Νέα Αριστερά. Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια μικρή ήττα για την κυβέρνηση, που επιδίωξε να πατήσει πάνω στη συναίνεση που πέτυχε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που αφορούσε την ψήφο στις ευρωεκλογές και να επεκτείνει αιφνιδιαστικά το νομοθέτημα και στις εθνικές.
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας είχαν ψηφίσει «ναι», επί της αρχής. Η Νίκη Κεραμέως, υπερασπίζοντας την επέκταση του νόμου και στις εθνικές εκλογές, είπε ότι αυτό έγινε εξαιτίας της ευρείας συναίνεσης, με πάνω από 230 βουλευτές να «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές». Κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, που ερμήνευσε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για «μία ακόμα αλλαγή».
Η ΝΔ αντί να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας και σπουδών και να διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, προχωρά στην «αμερικανοποίηση» της εκλογικής διαδικασίας και νόθευσης του εκλογικού σώματος παρακάμπτοντας ακόμα και το Σύνταγμα. Όπως όλα δείχνουν, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη για τους κυβερνώντες, που εκμεταλλεύονται την αναιμική αντιπολίτευση στα σημεία που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με σαπόρτ στην κυβέρνηση από τα κόμματα της ακροδεξιάς, για να προωθήσουν την ατζέντα τους.
Το αρχηγοκεντρικό μόρφωμα της Πλεύσης Ελευθερίας εμφανίζεται ως το πιο φιλοκυβερνητικό τμήμα της αντιπολίτευσης και είναι το μόνο που αρχικά εκδήλωσε πρόθεση να στηρίξει και τη νέα πρωτοβουλία της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο «δημοκρατικό εργαλείο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υποτίμησε την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν επιδίωξε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε έναν ακόμα επικοινωνιακό ακροβατισμό, απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή στους Ελληνοαμερικανούς στα Αγγλικά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν τους επιτρέπει να εκλέγονται βουλευτές! Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ, αν και υπερψήφισε τις προτάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, έκανε σαφές ότι δεν διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου αλλά με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης χωρίς διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση.
Η ουσία είναι ότι το νομοσχέδιο πλαισιώνεται από μια σειρά αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων με άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, αλλάζει τον τρόπο κατανομής εδρών και καθιστά τη διαδικασία κατάθεσης ψηφοδελτίων ακόμα πιο δαπανηρή και δύσκολη για τα μικρά κόμματα. Για την αντικαπιταλιστική Αριστερά προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν άμεσα,
οι εποχικά εργαζόμενοι, οι
μαθητές-φοιτητές, τα ΑΜΕΑ, καθώς και οι μετανάστες πρώτης γενιάς και να καταργηθεί ο αντιδραστικός καλπονοθευτικός νόμος και τα παράγωγά του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.1.24)