▸ Σημαία ευκαιρίας η Λοζάνη, πατριωτική πλειοδοσία από ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται σε νέα περιοδεία, για την προώθηση της επιθετικής ατζέντας ΗΠΑ και Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα. Οι σταθμοί της περιοδείας, που ξεκίνησε από την Τουρκία, είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Η κινητικότητα αυτή συνδέεται άμεσα με τη βαθύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την ευρύτερη περιοχή. Οι εξελίξεις οδηγούν σε νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, με την εξαγωγή τρομοκρατίας από το Ισραήλ και άλλες σκοτεινές δυνάμεις που οργάνωσαν τη δολοφονία στον Λίβανο του ηγέτη της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι, αλλά και με το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν με 103 νεκρούς. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν και της Βρετανίας Ντ. Κάμερον συζήτησαν την Τρίτη για τη «σημασία της συλλογικής πολύπλευρης δράσης» στην Ερυθρά Θάλασσα ενάντια στην παρουσία των Χούθι. Στην ουσία, περιγράφεται μια σχεδιαζόμενη επέμβαση στην Υεμένη και άνοιγμα ενός νέου μετώπου υπέρ του Ισραήλ. Ο ρόλος που επιφυλάσσεται στις βάσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε Ελλάδα και Κύπρο σε μια τέτοια προοπτική είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.
Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται η επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας», με την αποστολή ναυτικής πολυεθνικής δύναμης υπό τις ΗΠΑ, καθώς και η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, σταθερή είναι η ελληνική συμμετοχή στη νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG2 που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας σαν ασπίδα του Ισραήλ από τη θάλασσα. Εκεί στάλθηκε προ ημερών η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Ψαρά». Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί κλίμα ότι η βαθύτερη ελληνική εμπλοκή ενισχύει την ελληνική άρχουσα τάξη στον ανταγωνισμό της με την αντίστοιχη τουρκική για τον έλεγχο των ΑΟΖ, των ενεργειακών και εμπορικών δικτύων.
Σε αυτή τη δεδομένη κατεύθυνση, δεν λείπουν οι αποχρώσεις και οι διαφωνίες τακτικής μέσα στην κυβέρνηση και τη Δεξιά. Η αποστροφή του βουλευτή της ΝΔ Α. Συρίγου για «παρωχημένη» Συνθήκη της Λοζάνης, αν και δεν διαπίστωσε κάτι καινούργιο, προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις, αφού αυτή τη θέση έφερε στο προσκήνιο η τουρκική πλευρά. Ο Α. Συρίγος έσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι παρεξηγήθηκε ως ενδοτικός, υπογραμμίζοντας ότι και την αποστρατιωτικοποίηση των νη-
σιών προβλέπει η Συνθήκη. Ο ίδιος δεν θέτει θέμα αναθεώρησης, αλλά είναι σαφές ότι εντάσσεται στην αντίληψη ότι είναι εφικτός ένας επωφελής συμβιβασμός των αστικών τάξεων στο Αιγαίο, καθώς η Ελλάδα είναι πιο ενισχυμένη από τη δεκαετία των μνημονίων λόγω εξοπλισμών και της απόλυτης πρόσδεσης στις ΗΠΑ. Ο Ν. Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Μάη, κρατά αποστάσεις από αυτή τη γραμμή τόσο γιατί θεωρεί τη Συνθήκη της Λοζάνης οριστική διευθέτηση όσο και
–κυρίως– επειδή έχει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις δυνατότητες συμβιβασμών με την Τουρκία σήμερα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Στ. Κασσελάκη, οι δηλώσεις Συρίγου ήταν ευκαιρία για άλλη μια μετατόπιση προς τα δεξιά. Κατήγγειλε τον βουλευτή και την ΝΔ για ενδοτισμό απέναντι στον Ερντογάν, ενώ απέδωσε και τον ανασχηματισμό της Τετάρτης σε επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεχαστεί το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ψαρεύοντας στα θολά νερά της πατριωτικής πλειοδοσίας, αφήνει πίσω τις δήθεν αντιεθνικιστικές διακηρύξεις, για να κάνει αντιπολίτευση στο γήπεδο της ακροδεξιάς.