Δημήτρης Σταμούλης
Η Ελλάδα πρωτοστατεί στο ράλι ανατιμήσεων σε λάδι, φρούτα και τυρί σε επίπεδο ΕΕ
Μπορεί να μην… ανέχεται τον «πληθωρισμό της απληστίας» ο Κ. Μητσοτάκης, όπως δήλωσε προ ημερών, ωστόσο ο πληθωρισμός στη χώρα μας όχι μόνο αντέχει αλλά και αυξάνεται μήνα τον μήνα. Σύμφωνα με τη Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023 (από 2,9% τον Νοέμβριο) όταν στην ευρωζώνη έκλεισε στο 2,9%. Μάλιστα βασικά είδη διατροφής έχουν εκτιναχθεί στα ύψη με την Ελλάδα να έχει την πανευρωπαϊκή «πρωτιά» σε λάδι, φρούτα και τυρί. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στο ελαιόλαδο ήταν 58,5%, στο τυρί 9,4% και στα φρούτα 14,9%. Αύξηση καταγράφηκε και σε κρέας (6,5%), κοτόπουλο (4,3%), ρύζι (9,1%), αυγά (4%), και συνολικά ο δείκτης τιμών τροφίμων στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ήταν 8,9% έναντι 6% στην ευρωζώνη. Μεγάλοι κερδισμένοι από το πληθωριστικό ράλι ειδικά είναι βέβαια οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στο ενδεκάμηνο 2023 (Circana), οι μεγαλέμποροι έβαλαν στα ταμεία τους 711 εκατ. ευρώ παραπάνω καταγράφοντας αύξηση 9,5%, από τα οποία το 76% (6,2 δισ. ευρώ) αφορούν την κατηγορία τροφίμων.
Αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα της ληστείας των εργατικών – λαϊκών εισοδημάτων από τις ντόπιες και πολυεθνικές εταιρείες και βιομηχανίες. Τα κέρδη τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με τις τράπεζες να κερδίζουν 1 δισ. κάθε τρίμηνο, τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο να αναμένεται να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας το 2024, πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2022 και τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες να καταγράφουν το 2022 αυξημένα κατά 75,5% κέρδη EBITDA (1 στις 3ς είναι εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Η κυβέρνηση, δε, γέμισε τα κρατικά ταμεία το 2023 από τη φοροληστεία, εκτινάσσοντας τα φορολογικά έσοδα κατά 653 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, με το 95% να συνεισφέρουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, και μόλις το 5% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση πέρα από τις ατάκες περί… μπανανίας αρκείται σε τροπολογίες «εξορθολογισμού και διαφάνειας τιμών» για το βρεφικό γάλα και άλλα είδη, που όμως θα εφαρμόσει δύο μήνες αργότερα!
Εταιρείες και κυβέρνηση θα φορτώσουν στον λαό το νέο κύμα αυξήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της Ερυθράς Θάλασσας
Οι εξελίξεις βέβαια στην Ερυθρά Θάλασσα εγκυμονούν νέους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής αλλά και της Ευρώπης. Οι μεγάλες εταιρείες καιροφυλακτούν για να τινάξουν ξανά την μπάνκα των κερδών στον αέρα, όπως έπραξαν και με την ενεργειακή κρίση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ήδη καλλιεργείται το κλίμα για νέο κύμα αυξήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα από όπου διέρχεται σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, το 8% του εμπορίου σιτηρών, το 12% και 8% αντίστοιχα του θαλάσσιου πετρελαίου και LNG. Η απόφαση 18 ναυτιλιακών εταιρειών να εκτρέψουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική έχει εκτινάξει το κόστος των ναύλων και των ασφαλίστρων έως και κατά 86%. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι οι δασμοί προστίθενται στη φορολογητέα αξία για τον ΦΠΑ, θα επιχειρηθεί η τελική αξία των εμπορευμάτων να εκτιναχθεί εκ νέου σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τον λαό να κληθεί ξανά να πληρώσει τα σπασμένα.
Ας μην τολμήσουν ξανά στην κυβέρνηση να παρουσιάσουν μια νέα εκδοχή του αφηγήματος περί εισαγόμενου πληθωρισμού και ας πάρουν πίσω την απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενέργεια που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει. Οι λαοί έχουν συμφέρον μόνο από την ειρήνη, το σταμάτημα της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, την αποφασιστική πάταξη της ληστείας των πολυεθνικών που βλέπουν τις χώρας ως «μπανανίες» για πακτωλό κερδών, και τη μείωση/κατάργηση φοροληστρικών συντελεστών.