Δημήτρης Σταμούλης
▸Έξι εργατικές συσπειρώσεις και κινήσεις καλούν σε άμεσο σχεδιασμό κλιμάκωσης
Πρόταση για απεργία στις αρχές Φλεβάρη και αγωνιστικό σχεδιασμό κατέθεσαν από κοινού στο μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις εργαζομένων στο δημόσιο, η Ταξική Εργατική Συσπείρωση Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Εργατικού Κέντρου Πάτρας και η Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Οι έξι εργατικές συλλογικότητες τονίζουν ότι η περίοδος που βρισκόμαστε σφραγίζεται από την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, που θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024. Όπως υπογραμμίζουν, κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς, ενώ με την ψήφιση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.
Η πρόταση των έξι ταξικών συσπειρώσεων-κινήσεων υπογραμμίζει ότι «ενώ η καταβύθιση των δικαιωμάτων μας δεν έχει προηγούμενο και τα κέρδη αυξάνονται προκλητικά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ενισχύουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση». Όπως επισημαίνουν «οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει σιωπητήριο, και υποτάσσονται στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις για την επιβολή του δικού τους απολύτως αντεργατικού σχεδίου».
Έντονη κριτική ασκούν και στο ΠΑΜΕ, καθώς «παρότι ελέγχει εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, και αυτή τη φορά δεν προτείνει ένα ουσιαστικό αγωνιστικό και απεργιακό σχέδιο». Αναφερόμενες στην πρόταση που κατέθεσε στην ΓΣΕΕ για απεργία στις 28 Φλεβάρη, δηλαδή μια 24ωρη απεργία στο τέλος του χειμώνα, την χαρακτηρίζουν «αναντίστοιχη με την όξυνση των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων και της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου» ενώ, όπως τονίζουν, «δεν περιέχει το στοιχείο της αναγκαίας αγωνιστικής και απεργιακής κλιμάκωσης». Σημειώνεται, δε, ότι «η πρότασή του [ΠΑΜΕ] επίσης παρακάμπτει το ελπιδοφόρο, νεολαιίστικο κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ που είναι σε εξέλιξη, δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου και ΕΕ».
Οι έξι ταξικές συλλογικότητες τονίζουν, απευθυνόμενες στους εργαζόμενους, ότι «δεν μπορεί να περιμένουν από την ΓΣΕΕ να συγκρουστεί με τη κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και την ΕΕ. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα είναι ζήτημα καθοριστικό για τη συνέχεια, να σημάνει συναγερμός για το εργατικό κίνημα». Με την πρότασή τους οι εργατικές συσπειρώσεις-κινήσεις επιδιώκουν την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στη λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής μορφής εργασίας. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ.
Ειδικά με τους αγώνες των φοιτητών να είναι σε πλήρη εξέλιξη, υπογραμμίζεται ότι το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους φοιτητές, μαθητές και νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα, μαζί με το φοιτητικό κίνημα, για την ανατροπή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της υγείας, όπου και εκεί επιχειρείται ακόμα μία βαθιά αντιδραστική τομή στο χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με την οποία η κοινωνία θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, σε συνδυασμό με την αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία.