Γιώργος Κρεασίδης
▸Φέρνουν νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στις απαιτήσεις της αγοράς
Η «Μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», την οποία ανακοίνωσαν την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο κρύβει, μια νέα επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.
«Σήμερα εδώ από το Επαγγελματικό Λύκειο του Περάματος στέλνουμε ένα μήνυμα προσήλωσης στην κεντρική μας δέσμευση για την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματική εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πολύ σύντομα θα έχουμε ψηφίσει ένα καινούργιο νομοσχέδιο το οποίο θα αποδεικνύει και στην πράξη την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση με την ουσιαστική αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, των δημόσιων ΙΕΚ», τόνισε με πανηγυρικό τόνο ο πρωθυπουργός.
«Το σύνθημα μας είναι επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρώτη επιλογή, αυτή ήταν η εντολή του πρωθυπουργού, αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το νομοσχέδιο για τη τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστούν μέσα στον Ιανουάριο του 2024. Γι’ αυτό συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Δεκέμβρη, μαζί με άλλα αντιδραστικά νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία και εκείνο για την παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Όμως, αυτό που εμφανίζεται σαν καινούργιο, πέρα από το ότι βαφτίζονται «campus» τα συγκροτήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, ουσιαστικά είναι ο αποφασιστικός ρόλος των εκπροσώπων της εργοδοσίας και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Αυτό θα εγγυάται ο Οργανωτικός Συντονιστής, όπως ονομάστηκε ο «μάνατζερ» των αρχικών εξαγγελιών μετά τις αντιδράσεις. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι ειδικότητες θα βασίζονται στις περιστασιακές ανάγκες των επιχειρήσεων και ανά τριετία μπορεί να αλλάζουν.
Το βάρος δίνεται πλέον στην κατάρτιση και τις δεξιότητες, σε βάρος της επιστημονικής γνώσης, με περιθωριοποιημένη ήδη τη γενική παιδεία. Ο συνδυασμός με τη μαθητεία που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το κυβερνητικό σχέδιο ουσιαστικά μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε πάροχο φτηνής εργασίας μαθητευόμενων μισοκαταρτισμένων, που θα οδηγεί σε άνεργους με τίτλο σπουδών που έχει ημερομηνία λήξης.
«Χρειάζεται να αντιπαλευτεί άμεσα και αποφασιστικά, να ανατραπεί και να μην ψηφιστεί. Να ακυρωθούν οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης, ΕΕ και ΣΕΒ. Για μια εκπαίδευση απελευθερωτική, για να διασφαλιστεί στη νεολαία μας αξιοπρεπής μόρφωση και δουλειά, για να ανοίξει ο δρόμος για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση δίνοντας το έναυσμα κινηματικής απάντησης.