Νίκος Σακαλής
Κάλεσμα παρέμβασης και στις ευρωεκλογές, με γραμμή απειθαρχίας-ρήξης-αποδέσμευσης από την ΕΕ
Την περασμένη Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συζήτηση και τη διαδικασία κυριάρχησε τόσο η αποτίμηση όλων των εκλογικών μαχών που έδωσε η αντικαπιταλιστική Αριστερά, όσο και ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση στη νέα φάση του ΠΣΟ, η οποία και έθεσε τους βασικούς πολιτικούς άξονες με τους οποίους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συσπειρώσει δυνάμεις σε ανατρεπτική αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Ένα βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση είναι η απόσταση που χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις βουλευτικές εκλογές, με αυτά των τοπικών εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης: «Οι λόγοι για αυτή την προφανή απόσταση και τη διεύρυνσή της είναι η κρίση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, οι σοβαρές στρατηγικές προγραμματικές και πολιτικές ανεπάρκειές της, η αδύναμη γείωσή της στην εργατική τάξη, οι σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δυνάμεων και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τις σχέσεις με τον ρεφορμισμό, οι διαφορετικές γραμμές στο εργατικό κίνημα κι ευρύτερα στα άλλα μέτωπα πάλης και βέβαια η απουσία ενός ισχυρού, μαζικού και πολιτικά επικίνδυνου εργατικού κινήματος».
Με βάση τη συνολική συζήτηση, τεκμηριώνεται ότι απαιτείται μια τομή στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο, στην οποία θα κριθεί η συμβολή και το μέλλον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ως βασικός πολιτικός στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το επόμενο διάστημα τίθεται η συμβολή της στην «πάλη για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ, στη βάση του αντικαπιταλιστικού της προγράμματος, όπως αυτό διαμορφώνεται στις σημερινές συνθήκες, και η συγκρότηση ενός μαζικού αντικαπιταλιστικού πολιτικού ρεύματος στην κοινωνία», εκτιμώντας πως «σήμερα υπάρχουν διευρυμένες δυνατότητες για μια τέτοια πορεία».
Οι διευρυμένες αυτές δυνατότητες προκύπτουν από την αντικειμενική σημασία και δύναμη που έχει η προβολή και η πάλη για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα σε μια εποχή που όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα δένονται άρρηκτα με τα θεμελιακά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού (χρηματιστήρια-απελευθέρωση των αγορών, όξυνση των ανταγωνισμών/πόλεμος κ.λπ.), από τη δυνατότητα «οι διεργασίες και τα μικρά και ασταθή βήματα που έγιναν στην περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για τη συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να συνεχιστούν, να βαθύνουν πολιτικά, να σταθεροποιηθούν σε μια πιο μόνιμη πολιτική συνεργασία, να οργανωθούν σε ανώτερο επίπεδο». Δυνατότητες δημιουργούνται και από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, που «οδηγεί χιλιάδες αγωνιστές σε αναζήτηση, σε επανεκτίμηση μιας ολόκληρης πορείας, σε ανοιχτά ερωτήματα, σε μια πορεία που μπορεί να κερδηθούν από μια άλλη πραγματικά αριστερή λογική που βλέπει έξω από τα όρια του σημερινού συστήματος».
Ειδικά όσον αφορά την κατάσταση που δημιουργείται με τη συνεχή διαδικασία φυγής κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι όλη η συζήτηση με αυτό το δυναμικό διαπερνάται από ένα βασικό πολιτικό δίλημμα για την Αριστερά: Είτε πλήρη ανεξαρτησία από το αστικό πολιτικό σύστημα, με αδιάκοπη πάλη ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ για την ανατροπή της είτε άμεση ή έμμεση στήριξή των «δημοκρατικών δυνάμεων». Είτε πρόταση πλατιάς αντικαπιταλιστικής ενότητας είτε απόπειρες για τη δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, αναπαλαίωσης της κυβερνητικής-διαχειριστικής Αριστεράς, με τμήματα του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ25 που συμμαχεί με τη ΛΑΕ κ.λπ.
Μέσα στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, με ανατρεπτική γραμμή και αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα
Το δυναμικό που αναζητά άλλες επιλογές μπορεί να έρθει σε διάδραση με την αντικαπιταλιστική Αριστερά, αλλά με την προϋπόθεση ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά «διαμορφώνουν και στηρίζουν ένα πρόγραμμα στόχων πάλης που να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και τη συναίνεση, σε σύγκρουση με τη δήθεν “αντιδεξιά” πολιτική των “δημοκρατικών δυνάμεων”, με ανεξάρτητη συσπείρωση, τόσο από το ΚΚΕ όσο και το σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ, με πλατιά ενότητα πάνω σε αυτήν τη βάση. Οι πολιτικές δυνάμεις και ρεύματα που πήραν μέρος στο εγχείρημα της ανατρεπτικής συμμαχίας στον δήμο της Αθήνας και άλλα αντίστοιχα μπορούν να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο δρόμο».
Τέλος, η απόφαση εντάσσει σε αυτή την πορεία και την επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών, για την οποία το ΠΣΟ πρέπει να διαμορφώνει περιεχόμενο και γραμμή παρέμβασης, πρόταση απεύθυνσης και συστράτευσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις ευρωεκλογές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες πάνω στη γραμμή της «απειθαρχίας-ρήξης-αποδέσμευσης από την ΕΕ» προς τις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για από κοινού παρέμβαση στις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι «το μπλοκ ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ και το ΚΚΕ δεν μπορούν να συμβάλουν σε μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία για κοινή παρέμβαση στις ευρωεκλογές, καθώς κινούνται στρατηγικά σε αντίθετη κατεύθυνση». Το μεν ΜΕΡΑ25 γιατί έχει ρητά φιλο-ΕΕ στάση, το δε ΚΚΕ γιατί παρά την αντίθεση στην ΕΕ παραπέμπει τη ρήξη στη «λαϊκή εξουσία» και μένει στον αγώνα κατά των συνεπειών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βεβαίως, θα παρέμβει και σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές αναμετρήσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Πρώτη είναι η μάχη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης, που ξεκινά από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και περνά στις αναδιαρθρώσεις στην εργασία και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Την οργάνωση του αντιπολεμικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και της σφαγής που συντελείται στη Γάζα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε κάθε μάχη, μικρή και μεγάλη, που δίνει ο λαός μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στο πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση και την ΕΕ που την προωθούν. Για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι και να χάσει το κεφάλαιο!
Η Απόφαση του ΠΣΟ θα δημοσιευθεί άμεσα και με βάση αυτή θα γίνει κύκλος συνεδριάσεων των Τοπικών Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (16.12.23)