Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Συναντήσεις «επανένωσης» του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Κοτζιά και διαπιστευτηρίων με τον Τζορτζ Τσούνις
Σε πολιτική κρίση διαρκείας θα συνεχίσει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυριανή ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του τμήματος που αποχώρησε από το κόμμα, κάθε άλλο παρά σηματοδοτεί τη λήξη των εσωτερικών διενέξεων στο κόμμα που διαθέτει –μάλλον τυπικά– τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγετική ομάδα γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη προσπαθεί να δώσει απαντήσεις με… απεύθυνση στους «νοικοκυραίους», όπως δήλωσε ο πρόεδρος σε εκδήλωση του ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη, και την υιοθέτηση «πατριωτικής» ατζέντας. Μια συνθήκη που θα «κουμπώσει» με τη δεξιόστροφη πορεία που έχει σηματοδοτήσει η περίφημη ομιλία Κασσελάκη (πάλι) στον ΣΕΒ στις 10 Οκτωβρίου.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, πάρθηκαν δύο πρωτοβουλίες από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ήταν η έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με τον Νίκο Κοτζιά, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα και «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η δεύτερη ήταν η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα τη Δευτέρα στην πρεσβευτική κατοικία. Για τη συνάντηση αυτή εκδόθηκε μια τυπική ανακοίνωση, που ξεκαθάρισε όμως τη στάση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ΗΠΑ. Αποσαφηνίζοντας ότι προσβλέπει «στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» και ότι «οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση».
Όσον αφορά τις επαφές με τον Νίκο Κοτζιά, είναι εμφανές ότι «ψήνεται» η επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος μόλις μερικά 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις «επανένωσης» είχε κάνει την εξής ανάρτηση: «Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα του Αιγαίου πάνω στην πλάτη της χώρας. Ο ξένος παράγοντας (σ.σ. που δεν προσδιορίζεται) μαζί με δύο επιχειρηματίες έχει παρέμβει στην πολιτική σκηνή με στόχο να διευκολυνθούν οι υποχωρήσεις της ΝΔ. Όλοι τους αντιπαθούν την πατριωτική Αριστερά σε Τουρκία, Ελλάδα και Κούρδους». Καταδεικνύοντας σαφώς την «πλατφόρμα» πάνω στην οποία θα γίνει η νέα συνεργασία. Ένα «μείγμα» θεωριών συνομωσίας και αναγωγής της εξωτερικής πολιτικής σε θέμα… προσώπων.
Εξυπακούεται φυσικά ότι (και) στη νέα εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υφίσταται η παραμικρή αναφορά –πόσο μάλλον κριτική– στο ΝΑΤΟ. Ούτε καν ως μειοψηφική θέση. Άλλωστε, εκτός από τον Νίκο Κοτζιά, που έρχεται ως «σύμβουλος» επί των διεθνών ζητημάτων, υπάρχει και ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, γνωστός για την πίστη του στις αξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Απότοκο των παραπάνω είναι και η κριτική που ασκείται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης (ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν). Αυτή συνίσταται στο ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας ως «άνθρωπος της ναυτιλίας και των αγορών» σε πλοιοκτήτες την Τρίτη στο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, αναφέρθηκε στον στόχο μιας «μεγάλης προοδευτικής κυβέρνησης που θα πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη». Ωστόσο, δεν είχε ούτε μία λέξη να πει για την προκλητική φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, δείχνοντας έτσι και τα όρια της «αλλαγής» που επαγγέλλεται.
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, οι συγκρούσεις δεν τελειώνουν. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον να «βάλλει» κατά του Διονύση Τεμπονέρα. Ιδίως μετά την άρνησή του να συμμετέχει στο «πολιτικό κέντρο» που σκόπευε να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή που αντιδράσεις στις επιδιώξεις της ηγεσίας φαίνεται να υπάρχουν και από τους «παλιούς προεδρικούς». Στελέχη, δηλαδή, προερχόμενα από το κέντρο που πλαισίωνε τον Αλέξη Τσίπρα (Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης) ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού (Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη). Η πόλωση αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα, καθιστώντας αμφίβολο αν οι κόντρες θα καταφέρουν να «φτάσουν» έως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φλεβάρη ή θα εμφανιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Δεκεμβρίου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.11.23)