Ιωάννα Καρδάρα
▸Τη σφοδρή αντίδραση των ερευνητών και εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με το οποίο το Αστεροσκοπείο πρόκειται να υπαχθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου (άρθρο 19), καθώς η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει «στον κατακερματισμό και στη βαθμιαία διάλυση του ερευνητικού ιστού».
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης, «δεν εξασφαλίζεται η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργασιακή κατάσταση του υπηρετούντος ερευνητικού προσωπικού», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης ασάφειες «για το ποιες θα είναι οικονομικές και διοικητικές αλλαγές που θα γίνουν μετά την 30 η Ιουνίου 2024».
Ο Παναγιώτης Μπούμης έκανε λόγο για ένα «προχειρογραμμένο και καταστροφικό για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» νομοσχέδιο ενώ τόνισε ότι «η υπαγωγή του δεν τεκμηριώνεται στην αιτιολογική έκθεση, γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς διαβούλευση και εποικοδομητικό διάλογο με τη διοίκηση, τους επιστήμονες, και το υπόλοιπο προσωπικό».
Όπως τόνισε, «ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου, περίπου το 15%, μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της Πολιτικής Προστασίας καθώς οι συντριπτικά περισσότερες, περίπου 85%, επιστημονικές δραστηριότητες και θεματικές δεν αφορούν το υπουργείο αυτό».
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μέσω της υπαγωγής του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιχειρείται «ο έλεγχος» καθώς και «να καταστεί το Αστεροσκοπείο συνυπεύθυνο», σε περίπτωση επόμενης φυσικής καταστροφής.
Επίσης αντιρρήσεις και επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και για τη μεταφορά της ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς η υπηρεσία αυτή στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό σε ποσοστό 80% και πολιτικό προσωπικό κατά 20%.