Ιωάννα Καρδάρα
▸Σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι γιατροί όλης της χώρας στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας (29-30/11) που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Με συνθήματα όπως «Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό» και «Δεν θα γίνει η απώλεια συνήθειά μας! Ως εδώ με την κοροϊδία», οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής πραγματοποίησαν την πρώτη μέρα μοτοπορεία και συγκεντρώσεις έξω από τα νοσοκομεία, όπως το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, τον «Ευαγγελισμό», το «Αιγινήτειο» και το «Λαϊκό», τα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το «Σωτηρία» και το «Γεννηματά». Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από τις πύλες των νοσοκομείων «Μεταξά», «Θριάσιο» και ΨΝΑ Δαφνί. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με τους εργαζόμενους να έρχονται κατ’ εξακολούθηση αντιμέτωποι με την τρομακτική υποστελέχωση. Γιατροί και νοσηλευτές χαρακτηρίζουν την υποστελέχωση «δραματική» και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών καθώς ένας γιατρός καλείται να ανταποκριθεί σε υπερπολλαπλάσια δουλειά. Υπερεφημέρευση, συνεχείς μετακινήσεις, λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων είναι κάποιες από τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Οι διήμερες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν ως «οι πιο μαζικές και μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα ετών», καθώς χιλιάδες γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας συμμετείχαν δυναμικά και διαδήλωσαν για να πουν «όχι» στην κατάρρευση του ΕΣΥ, ενώ πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή είναι η κλιμάκωση του αγώνα.
Την Πέμπτη 30/11, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν όλα τα αιτήματα. Όπως τόνισε στο Πριν ο νευροχειρούργος και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης το μόνο που άφησε ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της αύξησης στο ωρομίσθιο της εφημερίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν 208 θέσεις συνολικά από αυτές που είχαν περισσέψει από τις προκηρύξεις του 2023, ενώ από Γενάρη του 2024 1.250 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 250 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ωστόσο για τα υπόλοιπα αιτήματα δεν δόθηκαν απαντήσεις, ούτε φάνηκε η διάθεση να βρεθούν λύσεις.
«Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το “νέο ΕΣΥ”. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν “προτεραιότητα την υγεία των πολιτών”, όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ ενώ υπογράμμιζε ότι στο στόχαστρο μπαίνουν η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας.