Γεωργία Νίκα
▸Χαράτσι 240 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι μέσα στο 2024
Ένα ακόμα «πράσινο» χαράτσι, το οποίο αφορά στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση από την 1/1/2022 (αναβάλλοντας παράλληλα την πληρωμή του από τους δήμους μέχρι και το 2023), βάζοντας σε πλήρη λειτουργία το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα και ακολουθώντας πιστά τη λογική της ΕΕ «πληρώνω όσο πετάω».
Πιο συγκεκριμένα, από την 1 η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η επιβολή του τέλους ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων, Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας και Μονάδες Αποτέφρωσης Αστικών Αποβλήτων), τα οποία επίσης διατίθενται σε ΧΥΤ.
Από μόνο του το χαράτσι ταφής, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα εφαρμόζεται σε περίπου 4 εκατ. τόνους δημοτικών απορριμμάτων τον χρόνο, θα αφαιμάξει από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας έως το 2024 240 εκατ. ευρώ, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν και τα ποσά για το 2022 και το 2023 τα οποία δεν έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα.
Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο, με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους ΧΥΤ και θα αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΟΑΝ κάθε χρόνο στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του, για το πρώτο εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και για το δεύτερο εξάμηνο έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, ενώ θα αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά έναν μήνα μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Τα συγκεκριμένα ποσά θα τροφοδοτήσουν μέσω του κρατικού κορβανά («Πράσινο Ταμείο», ΕΟΑΝ) τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που ήδη νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων, κύρια μέσω των ΣΔΙΤ που προώθησαν ως πρώτη προτεραιότητα και αποκλειστικότητα όλες οι κυβερνήσεις παραδίδοντας την ανακύκλωση στους ιδιώτες μαζί με τους πακτωλούς των επιδοτήσεων της ΕΕ.
Η προσφυγή της ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για το τέλος ταφής απορριμμάτων ενέχει την λογική του στρίβει δια του αρραβώνος από την υποτιθέμενη αντίδραση στην επιβολή του, όταν την ίδια στιγμή απευθύνει αίτημα στην κυβέρνηση να δοθούν μπλε κάδοι, καφέ κάδοι, απορριμματοφόρα ανακύκλωσης μέχρι του ποσού των 240 εκατ. ευρώ που αφορούν τα τέλη ταφής που θα παρακρατηθούν από τις ΚΑΠ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024.
Εν ολίγοις 240 εκατ. ευρώ μειωμένη μέσα στο 2024 η χρηματοδότηση των δήμων. 240 εκατ. ευρώ δωράκι για το κεφάλαιο που χρηματοδοτείται για τη διαχείριση της ανακύκλωσης. Την οποία μόνον ανακύκλωση δεν μπορούμε να την πούμε, αφού η δραστηριότητα των ιδιωτών από 2008 μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει πάνω από 4% της ανακύκλωσης των απορριμμάτων…
Με αναστολές και δικαστήρια δεν ανατρέπεται η νέα φοροεπιδρομή, μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να τα ανατρέψει, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς (άρθρο 55 του Ν.4609/2019), που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απαιτώντας όλες οι ανάγκες των δήμων σε όλους τους τομείς που έχουν την ευθύνη, με βασικότερη την διαχείριση των απορριμμάτων να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απαιτούμε ολοκληρωμένο δημόσιο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με προώθηση μιας ουσιαστικής διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης καθώς και ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Με κριτήριο την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Με τον αναγκαίο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στην διαχείριση των απορριμμάτων να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να κλείσει η χωματερή στη Φυλή και όλες οι χωματερές. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Καμία μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.