Διαρκής ήταν η προσπάθεια κυβερνήσεων και συστήματος να «τελειώσουν» με την «ανορθογραφία» της πορείας του Πολυτεχνείου στην αμερικάνικη πρεσβεία, με απαγορεύσεις, καταστολή αλλά και ενσωμάτωση. Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές χρονιές.
1974 Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κ. Καραμανλή προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές στις 17 Νοέμβρη, για να δείξει πως το Πολυτεχνείο «δικαιώνεται» με τον κοινοβουλευτισμό και τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ και η επίσημη Αριστερά πειθαρχούν, ορίζοντας ημέρα εορτασμού μετά τις εκλογές. Στις 15/11 γίνεται πορεία δεκάδων χιλιάδων από το Πολυτεχνείο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και πρωτοβουλία της εκτός των τειχών Αριστεράς και σύνθημα «Δεν έγινε ο Νοέμβρης για τον Καραμανλή». Στις 25/11, με κυβέρνηση Καραμανλή πλέον, πραγματοποιείται η πορεία της ΕΦΕΕ με τη συμμετοχή στους δρόμους έως ενός εκατομμυρίου ατόμων.
1976 Η κυβέρνηση της ΝΔ απαγορεύει να φτάσει η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, μιας «φίλης και σύμμαχης χώρας». Αστυνομικός αποκλεισμός σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την πρεσβεία, ενώ 200 Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν παραταχθεί στον περίβολό της!
1980 Φοιτητικοί σύλλογοι και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αποφασίζουν να κάνουν πορεία μέχρι την πρεσβεία, σπάζοντας την κυβερνητική απαγόρευση που κρατούσε από το 1976 και με την οποία είχαν συμβιβαστεί ΠΑΣΟΚ και ρεφορμιστική Αριστερά. Η αστυνομία χτυπά βάρβαρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τα ΜΑΤ η εργάτρια Σ. Κανελλοπούλου και ο κύπριος φοιτητής Ι. Κουμής.
1985 Ο 15χρονος μαθητής Μ. Καλτεζάς δολοφονείται από την αστυνομία στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» μετά τη λήξη της πορείας.
1986 Καταρρέει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μη κομματικά πανό στις πορείες, που οδηγούσε σε αποπολιτικοποίηση του Πολυτεχνείου.
1991 Μαζική συμμετοχή, μετά την έκρηξη του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος και την παραβίαση του ασύλου, για πρώτη φορά από το 1973. Στις 25 Οκτώβρη κάηκε η στέγη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου, ενώ υπήρχε κατάληψη αναρχικών. Εισβολή της αστυνομίας στο ΕΜΠ. Η ΕΦΕΕ κατήγγειλε πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από δακρυγόνο.
1995 Κλίμα τρομοκρατίας από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΜΜΕ. Συλλαμβάνονται 500 άτομα, που είχαν καταλάβει το Πολυτεχνείο, προερχόμενα κυρίως από τον αναρχικό χώρο και τα οποία προηγουμένως είχαν «σπάσει» τις φοιτητικές καταλήψεις.
1999-2002 Μεγάλη πορεία το 1999, με έντονο αντιαμερικανικό στίγμα, λόγω της επικείμενης επίσκεψης Κλίντον. Το 2001 μία από τις πρώτες αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις στον κόσμο μετά την 11η Σεπτέμβρη. Το 2002 πετάχτηκε στα σκουπίδια η πρόταση Λαλιώτη για «πορεία ενάντια στην τρομοκρατία» μετά την «εξάρθρωση της 17Ν».
2010-2015 Μαζικοποιούνται ξανά οι πορείες του Πολυτεχνείου, σε σύγκρουση με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 2012 φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαχόμενη Αριστερά και ΚΚΕ, αποφασίζουν να φτάσει η πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ, λόγω επίθεσης στη Γάζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται. Η αστυνομία στήνει φραγμό, αλλά κάτω από την επιμονή των διαδηλωτών υποχωρεί.
2020 Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να απαγορεύσει τις πορείες και κάθε γιορτασμό! Η απαγόρευση έσπασε με πολλαπλές διαδηλώσεις. Η ΕΛΑΣ απαντά με όργιο καταστολής, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και πρόστιμα, από την Πανεπιστημίου μέχρι τα Σεπόλια.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.11.23)