Μάκης Γεωργιάδης
Με παλαιστινιακή μαντίλα, πλακάτ για τη δολοφονία του Χρήστου και συνθήματα για την ανατροπή, τα 50χρονα της εξέγερσης
Το Πολυτεχνείο έστειλε και φέτος μήνυμα ανυπακοής και ανατροπής. Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, το Πολυτεχνείο φόρεσε παλαιστινιακή μαντίλα και ύψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης, έγινε «μεγάφωνο» των σύγχρονων διεκδικήσεων της μαχόμενης νεολαίας και των εργαζομένων, εξέφρασε την οργή για τη δολοφονία του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου και για την πανταχού παρούσα αστυνομοκρατία, έσκυψε με σεβασμό κι άκουσε προσεκτικά τις «παλιές ιστορίες» των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, ειδικά όσων επιμένουν να συνδέουν το «τότε» με το σήμερα και το αύριο του επαναστατικού αγώνα. Για μια ακόμη χρονιά, το ανυπότακτο Πολυτεχνείο απέδρασε από το θεσμικό κουστούμι της «εθνικής γιορτής της δημοκρατίας» και από την τυποποίηση των επαναλαμβανόμενων τελετών, παρέμεινε πολιτικά αφιλόξενο για την κυρίαρχη πολιτική και τους εκπροσώπους της, συνδέθηκε με τις ανοιχτές πληγές του κόσμου μας και τα φανερά ή υπόγεια ρεύματα της ανατροπής.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου ήταν μαζικές και ζωντανές, με έντονη παρουσία νεολαίας. Συζητήσεις, πολιτικά εργαστήρια, δρώμενα και παρεμβάσεις. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη έβαζε παντού τη σφραγίδα της, με παλαιστινιακές σημαίες να ανεμίζουν, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις να προχωρούν σε εκδηλώσεις συμπαράστασης. Μέσα από αυτό τον δρόμο ανανεώνεται και βαθαίνει το σύγχρονο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό-
αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο του κινήματος και του Πολυτεχνείου.
Σε αυτό το πλαίσιο, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση των ΝΑΡ-νΚΑ την Τετάρτη, με θέμα την «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και την πάλη κατά των πολέμων του κεφαλαίου», με ομιλητές τους Μιχιάρ Εκτάμι, από την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Σταύρο Μαυρουδέα, καθηγητή στο Πάντειο, και Γιάννη Ελαφρό, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Στις ομιλίες αναδείχθηκε η δια-
χρονική εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου που οδηγούν στις πολεμικές συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς και η ανάγκη να παλέψει το κίνημα στην Ελλάδα για να σπάσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, για να ανατραπεί ο επιθετικός άξονας με Ισραήλ και ΗΠΑ.
Δυνατή στιγμή του τριημέρου ήταν η «έξοδος» από το Πολυτεχνείο φοιτητών και φοιτητριών την Πέμπτη το μεσημέρι, διαδηλώνοντας κατά της δολοφονίας του Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικό της ΟΠΚΕ. Οι φοιτητές/τριες έκλεισαν την Πατησίων και φώναξαν συνθήματα, ενώ είχαν πανό που έγραφαν «Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή» και «ΔΙΚΕΟΣΗΝΙ». Επίσης, ξεχώρισε η πρωτοβουλία να φτιαχτούν αυτοσχέδια συνθήματα σε χαρτί ή χαρτόνια και να τοποθετούνται στα διερχόμενα τρόλεϊ και λεωφορεία, όπως τις μέρες του ’73. Με τέτοιες πρωτοβουλίες το Πολυτεχνείο συνδέεται πιο άμεσα με τις σύγχρονες αντιθέσεις και αγώνες, «ζωντανεύει» και γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικό.
Ιδιαίτερα μαζική, με συμμετοχή εκατοντάδων, κυρίως φοιτητών/τριών και νεολαίας, ήταν η εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη το απόγευμα, όπου αγωνιστές/στριες της αντιδικτατορικής πάλης μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την εξέγερση. Με άμεσο τρόπο μεταφέρθηκαν «στιγμές» και «διδάγματα» από τον αγώνα κατά της χούντας. Αξιοσημείωτο είναι πως πριν το τριήμερο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα και αρκετές ακόμα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, προετοιμαζόταν η πορεία του Πολυτεχνείου, που όλα δείχνουν πως θα είναι ιδιαίτερα μαζική, καθώς τροφοδοτείται από την ανάγκη να εκφραστεί με τον πιο μαζικό τρόπο η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, η πάλη κατά της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και το άσβεστο εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη, 50 χρόνια μετά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η πορεία δεν είχε συγκροτηθεί και ξεκινήσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες έχουν καλέσει σε συνέχιση της πορείας, μετά την αμερικανική πρεσβεία, στην πρεσβεία του Ισραήλ. Από την πλευρά τους, κυβέρνηση, αστυνομία και συστημικά ΜΜΕ στήνουν το παιχνίδι της τρομοκράτησης του κόσμου, με χιλιάδες αστυνομικούς στον δρόμο, όλες τις μονάδες καταστολής, κλειστούς σταθμούς μετρό για να δυσκολέψει η πρόσβαση και τρομολαγνικά ρεπορτάζ.
Το σίγουρο είναι πως η πορεία του Πολυτεχνείου, που ειδικά φέτος θα είναι ένα ποτάμι οργής και διεκδίκησης με κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες, έρχεται να προστεθεί στο παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, καταδίκης της σφαγής που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ένα κύμα που εκδηλώνεται με τεράστιες συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ εμφανίζεται δυναμικά σε γήπεδα και αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις (εντυπωσιακή η στάση υπέρ της Παλαιστίνης αθλητών και θεατών στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή). Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει διεθνώς, με το ανερχόμενο αντιπολεμικό κίνημα να σαρώνει απαγορεύσεις και σιωνιστική προπαγάνδα, να στριμώχνει τις κυβερνήσεις και να διαμορφώνει νέες συνειδήσεις και πολιτικούς συσχετισμούς.
Η πάλη κατά του εγκλήματος στη Γάζα και ειδικά ενάντια στην εμπλοκή της κυβέρνησης της ΝΔ και του ελληνικού κράτους θα κλιμακωθεί. Έτσι, την Πέμπτη 23 Νοέμβρη, το απόγευμα, σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη Μεσογείων, απαιτώντας να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες και οι στρατιωτικές μονάδες, να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ, να παύσει κάθε συνεργασία με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα. Κι έπεται συνέχεια…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.11.23)