Δημήτρης Σταμούλης
▸ Τεκμαρτό σε επαγγελματίες, ασυλία στη φοροαποφυγή του κεφαλαίου
Για το μεγάλο εύρος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα φταίνε οι… αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως συνάγεται από τα νέα φορολογικά μέτρα που παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης και τα οποία στοχοποιούν κυρίως αυτά τα κοινωνικά στρώματα, απαλλάσσοντας ωστόσο προκλητικά εφοπλιστές και μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη, για τους εργαζόμενους δεν προβλέπεται καμιά ουσιαστικά φορο-ελάφρυνση, καθώς θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών, αφού σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για το 2021, το 79% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προερχόταν από μισθωτές υπηρεσίες!
Η κυβέρνηση θεσπίζει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με τους φόρους να εκτοξεύονται στα 1590 ευρώ ετησίως (1102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές. Το «τυράκι» που βάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του φόρου επιτηδεύματος (650 ευρώ ετησίως) –υπόσχεση χρόνων που ποτέ δεν προχώρησε η κυβέρνηση– κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από αυτό το όριο και 25% για όσους δεν το ξεπερνούν. Με βάση τα νέα μέτρα, επίσης, επεκτείνεται παντού η χρήση POS, θα δοθούν «κίνητρα» (δεν προσδιορίστηκαν ωστόσο) για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ επιστρατεύεται μέχρι και το… κάρφωμα, όταν πολίτες εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις, με αμοιβή έως και 3.000 ευρώ.
Τα στοιχεία που διανθίζουν τη νέα φοροεπέλαση κατά αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών και που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών περισσότερο συσκοτίζουν μια κατάσταση παρά την διαφωτίζουν. Όπως ότι το 70% των φορολογούμενων που δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατατάσσονται σε κλιμάκιο εισοδήματος κάτω των €10.000, από το οποίο συνάγεται ότι πολλοί από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, πόσοι από αυτούς ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μεσαία στρώματα δεν προσδιορίζεται. Ή ότι το 57% των νοικοκυριών δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ και ότι 1 στα 3 (37%) φυσικά πρόσωπα εμφανίζει εισοδήματα στα όρια της φτώχειας (έως 5.000 ευρώ), μπορεί να αντανακλά τη μεγάλη εξάπλωση της κοινωνικής ανέχειας και όχι μόνο την ύπαρξη «μαύρου χρήματος», όπως βολεύει το κυβερνητικό αφήγημα.
Από την άλλη, στο απυρόβλητο μένει το μεγάλο κεφάλαιο και οι εφοπλιστές. Για παράδειγμα, ακόμα και ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι «πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά εργαλείων φοροαποφυγής, όπως την ίδρυση offshore εταιρειών» και ότι «στην Ελλάδα, τα συχνότερα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το σκοπό είναι η μεταβίβαση ακινήτων σε εξωχώριες εταιρείες, παράλληλα και με την αλλαγή φορολογικής κατοικίας». Για αυτά όμως δεν ακούσαμε κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι και στο σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, φορτώνονται στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές: εθελοντική φορολόγηση και 58 ειδικές φοροαπαλλαγές (αφορολόγητα καύσιμα!) οι εφοπλιστές, «αναβαλλόμενος» φόρος για τράπεζες, 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές σε στρατηγικούς επενδυτές, «δωράκια» σε καναλάρχες, off shore, τριγωνικές συναλλαγές κ.α., που κανείς στην ΑΑΔΕ δεν είδε ή άκουσε. Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, οι ναυτεργάτες το 2021 κατέβαλαν φόρους 55 εκατ. ευρώ, όταν οι φόροι των εφοπλιστών ανήλθαν σε μόλις 13,5 εκατ. ευρώ!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (4.11.23)