Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Σκηνές που απεικονίζουν τη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα «πολυφωνικό» σχηματισμό αστικής διαχείρισης με αναφορές στην αριστερά, σε ένα προσωποπαγές συνονθύλευμα με νεοφιλελεύθερα, «αυριανικά», «πατριωτικά» και «σοσιαλδημοκρατικά» χαρακτηριστικά ήταν αυτές που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κ.Ε. του κόμματος. Αυτή που ολοκληρώθηκε με τα… μισά μέλη της αφού τα υπόλοιπα αποχώρησαν όταν η ηγεσία δεν αποδέχθηκε να γίνει ψηφοφορία για το αν μπορούν να γίνονται διαγραφές με δημοψήφισμα. Μια ψηφοφορία την οποία θα έχανε. Η αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην συνέχεια ήταν η «Πράξη Πρώτη» του συριζέϊκου δράματος αφού έπονται ανάλογα φαινόμενα τις επόμενες μέρες.
Σε μακρο-πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις αποσαφηνίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει σε ένα μικρότερο σε μέγεθος κόμμα που θα αναζητήσει τη θέση του στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τον ρόλο του δηλαδή στην ενίσχυση των επιθετικών χαρακτηριστικών του κεφαλαίου που καλείται αυτή η αναδιάταξη να εξυπηρετήσει.
Στο άμεσο μέλλον, πάντως, αναμένονται συνεχείς εσωκομματικές συγκρούσεις της ηγετικής ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη. Η αρχή έγινε –όπως αναφέραμε– με τα στελέχη της Ομπρέλας που φάνηκαν εξαρχής απρόθυμα να «συνθηκολογήσουν» με τη νέα κατάσταση και ουσιαστικά είχαν αποφασίσει την αποχώρησή τους πριν τεθεί το ζήτημα των διαγραφών μέσω δημοψηφίσματος.
Όμως η απαίτηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, παρότι στόχευσε την Ομπρέλα, είχε σαν κατάληξη να ενοποιήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Η τάση της Έφης Αχτσιόγλου ήρθε σε συνεννόηση με αυτήν του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ η τακτική Κασσελάκη τρόμαξε ακόμη και τους «προεδρικούς» πολλοί από τους οποίους είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν με τη «νέα κατάσταση». Όπως επίσης τον Νίκο Παππά! Το πρόσωπο, δηλαδή, που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του.
Κοινή ήταν η σκέψη σε όλο το στελεχιακό δυναμικό πλην της στενής ηγετικής ομάδας (Πολάκης, Τζάκρη, Γ. Τσίπρας, Αποστολάκης, Αυγέρη) πως η λογική του «το κόμμα είμαι εγώ», την οποία εξέφρασε η απαίτηση για δημοψήφισμα, δημιουργεί την υποδομή μίας προεδρικής ανεξέλεγκτης υπερεξουσίας. Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αυτοαναγορεύθηκε σε ερμηνευτή της βούλησης της βάσης την οποία θα διερμηνεύει όπως επιθυμεί.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε υπήρξε πρωτοβουλία από «παλιούς προεδρικούς» του περιβάλλοντος Τσίπρα (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος κ.ά) ώστε στην απόφαση της Κ.Ε. να περιληφθεί διάταξη που απαγορεύει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για διαγραφές.
Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται ένα ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και την ομάδα Αχτσιόγλου. Αφού η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εν λόγω χώρος μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. κινήθηκε σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και «alt right» χαρακτηριστικά. Στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε από την ομάδα Αχτσιόγλου αντι-εισήγηση στην οποία ζητούνταν «μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», ενώ στον Στέφανο Κασσελάκη επιρρίφθηκαν κατηγορίες για διχαστική και αυταρχική συμπεριφορά.
Πλέον ο συγκεκριμένος χώρος καλείται –όπως όλα δείχνουν– να καθορίσει απλώς τους όρους της αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Ενώ ήδη όμως έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με την τάση του Διονύση Τεμπονέρα. Ο γνωστός εργατολόγος φαίνεται επίσης να έχει μπει στο στόχαστρο της ηγεσίας και, παρότι το επιθυμεί, είναι αμφίβολο αν θα του επιτραπεί να φτάσει έως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις του.
Ενημέρωση: Στο κενό έπεσε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να «σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται» με μπαράζ συναντήσεων με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Τόσκας ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κόκκαλης για να κάνει «πράσινο κόμμα».
Επειτα από συνεδρίαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Έτοιμη προς αποχώρηση είναι και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας. Στη διαδικτυακή σύσκεψη της ομάδας 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) την Κυριακή σφραγίστηκε η απόφαση για αποχώρηση που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ο Νίκος Κασσελάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη χαρακτήρισε αποστάτες όσους σχεδιάζουν να τον εγκαταλείψουν.
«Ομπρέλα»: Υπάρχει ζωή μετά τον ΣΥΡΙΖΑ;
Θολό είναι ακόμη το τοπίο σχετικά με το τι θα κάνει η εκτός ΣΥΡΙΖΑ πλέον τάση της Ομπρέλας, όπως και πώς συνολικά οι διαφωνούντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευθούν και αν θα σχηματίσουν έναν η περισσότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Από τα πρώτα δείγματα για τα ζητήματα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία αντίληψη.
Ένα τμήμα των στελεχών της Ομπρέλας φαίνεται να προσανατολίζεται στον προσεταιρισμό στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγκεκριμένα πρόσωπα (ανέφερε ενδεικτικά τον πρώην γραμματέα Τάσο Κορωνάκη) αλλά και το Μέρα25. Αν και το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη δεν φαίνεται πρόθυμο.
Ένα άλλο τμήμα του χώρου, που στοιχίζεται πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται να έχει κάπως διαφορετικές αναζητήσεις. Έχοντας αρχίσει επαφές με πρόσωπα που έχουν «διασύνδεση» τόσο με τον χώρο της αριστεράς όσο και με τον χώρο του κέντρου. Αυτά εν αναμονή των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην ισχυρή πιθανότητα να αποχωρήσουν και τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, άλλωστε, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία διακριτής κοινοβουλευτικής ομάδας (απαιτούνται 10 βουλευτές που φαίνεται να υπάρχουν).
Τέλος, με ενδιαφέρον από όλους τους παραπάνω αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, δημόσια τοποθέτηση του οποίου πιθανολογείται πως θα υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες. Ο Πέτρος Κόκκαλης εκτός από οικονομικός παράγοντας είναι –θυμίζουμε– και επικεφαλής της ομάδας «Κόσμος» η οποία έχει «πράσινη» κατεύθυνση. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι επιθυμεί να παραμείνει στον πολιτικό στίβο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.11.23)