Ντίνα Ρέππα
▸Κυνικά αδιάφορη για τη σχολική στέγη, η διοίκηση του δήμου απλά κοιτάει το ένα μετά το άλλο τα σχολεία να καταρρέουν. Άμεση εκπόνηση εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης όλων των σχολικών μονάδων απαιτεί το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα.
«Τα σχολεία εκπέμπουν SOS», με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τη Δευτέρα 20/11. Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ, ΕΛΜΕ, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων παρουσίασαν με τα μελανότερα χρώματα τα τεράστια προβλήματα των σχολείων της πρωτεύουσας.
Το 50% των σχολικών μονάδων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1960, με αποτέλεσμα τα κτίρια να έχουν βασικά προβλήματα και ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων ώστε να είναι λειτουργικά και ασφαλή. Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της 1ης δημοτικής κοινότητας, Χρυσούλα Παπαγεωργίου, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι εργασίες να εκτελούνται από τους εργολάβους. Οι εργολάβοι δρουν ανεξέλεγκτοι, χωρίς κανέναν έλεγχο και κάνουν ότι θέλουν. Έτσι, εργασίες μονώσεων ταρατσών πραγματοποιούνται εν μέσω βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να στεγανωθεί όλη η υγρασία, τα σχολεία που βάφονται ξεφλουδίζουν μέσα σε λίγους μήνες, χρησιμοποιούνται υλικά ακόμα και ακατάλληλα για την υγιεινή και ασφάλεια.
Κι ενώ οι δημοτικές αρχές γνωρίζουν την ηλικία και την κατάσταση των κτιρίων, αδιαφορούν εντελώς. Βασικές εργασίες συντήρησης, όπως επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συντηρήσεις ή αντικαταστάσεις των κιγκλιδωμάτων, καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων, αποκατάσταση ζημιών τμημάτων εμφανούς σκυροδέματος, κατασκευή σκιάστρων κ.λπ. δεν πραγματοποιούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν προαύλια, να πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια, να τρέχουν τα νερά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.α.
Χωρίς επαρκές προσωπικό για απλές υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εργασίες η διεύθυνση κτιριακών υποδομών
Ο κατάλογος των προβλημάτων και των επειγουσών εργασιών είναι τεράστιος και γνωστός στη δημοτική αρχή. Κυνικά αδιάφορη για τη σχολική στέγη η διοίκηση του δήμου, ενώ η διεύθυνση κτιριακών υποδομών απλώς παραλαμβάνει και απαντάει σε μέιλ, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν επαρκές προσωπικό για απλές υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εργασίες.
Τα σχολεία παραμένουν χωρίς προσεισμικό έλεγχο από τους μηχανικούς του δήμου με σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης», Δήμητρα Τάσσου, με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας καλούνται να κάνουν αντισεισμικό έλεγχο οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων.
Κάθε ανάγκη για νέες σχολικές αίθουσες αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση κοντέινερ. Έτσι, δύο χιλιάδες μαθητ(ρι)ες που χρειάστηκε να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία της πόλης όταν έγινε υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, στεγάστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια που καμουφλαρίστηκαν με γυψοσανίδες για να μη φαίνεται η ευτελή κατασκευή τους. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζουν με τις πρώτες βροχές, να στάζουν από παντού, να σείεται ο τόπος όταν περπατούν τα παιδιά, να μην έχουν σκίαστρα στις αυλές. Δεινή είναι και η εικόνα των ειδικών σχολείων, χωρίς ράμπες και τουαλέτες για ΑμεΑ, χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές, ενώ υπάρχουν ειδικά νηπιαγωγεία σε κοντέινερ χωρίς καν τα απαραίτητα υλικά.
Οι καταγγελίες από όλες τις εκπροσώπους των ενώσεων που τοποθετήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, Χρυσούλα Παπαγεωργίου από την 1η κοινότητα, Αγγελική Ανδριωμένου από την 3η, Αμαλία Γιακοπούλου από την 4η, Μαρίζα Κιτάνη από την 5η, Κατερίνα Κυριακοπούλου από την 7η, καθώς και από τους ΣΕΠΕ «Αριστοτέλη» Δήμητρα Τάσσου και «Παρθενώνα» Βιολέττα Γαλανοπούλου, ήταν συγκεκριμένες και ατελείωτες: τα ειδικά σχολεία, το 6ο και 10ο ειδικό δημοτικό, το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο, τα 40ο, 149ο, 36ο, 102ο, 54ο/55ο, 20ο, 32ο, 3ο, 76ο, 73ο, 39ο-125ο νηπιαγωγεία, το 140ο νηπιαγωγείο, το καλλιτεχνικό γυμνάσιο, τα 19ο, 42ο, 48ο και 20ο Γυμνάσια, το 41ο Λύκειο, το 2ο ΕΠΑΛ στα Εξάρχεια, το Διαπολιτισμικό Νηπιαγωγείο, το 1ο ΕΕΕΕΚ Αθήνας, το 24ο ΓΕΛ, που περιμένουν ακόμα την κατασκευή τους, όπως και όλα τα νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία, είναι κάποια από αυτά.
Τα αιτήματα είναι κοινά και σαφή, απευθύνονται προς τη νέα δημοτική αρχή του Δούκα, η οποία ως παράταξη του ΠΑΣΟΚ στον δήμο της Αθήνας και για πολλές θητείες δημοτική αρχή, είναι συνυπεύθυνη για την τωρινή εικόνα. Το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα απαιτεί άμεση εκπόνηση εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης όλων των σχολικών μονάδων, προσεισμικού ελέγχου, μελέτες πυροπροστασίας, πρόγραμμα ανεγέρσεων νέων σχολικών κτηρίων, βρεφονηπιακών σταθμών, αντικατάσταση όσων στεγάζονται σε κοντέινερ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης των σχολείων, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων.