Δημήτρης Σταμούλης
▸Συμμετοχή και στις τεχνικές εταιρείες, ζητούμενο η κλιμάκωση, για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις
Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στην οικοδομή, τη μελέτη και τις κατασκευές. Η απεργία κατέγραψε υψηλά ποσοστά κυρίως σε μεγάλα εργοτάξια, όπως του μετρό, ενώ και σε πολλές τεχνικές και μελετητικές εταιρείες είχε ανταπόκριση από τους μισθωτούς τεχνικούς. Βασικά αιτήματα της απεργίας στον κλάδο των οικοδόμων ήταν η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, η υποχρεωτικότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν την εργασία τους.
Εκατοντάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Στην απεργιακή συγκέντρωση αναρτήθηκε μεταξύ άλλων και πανό του ΝΑΡ Κατασκευών. Από τη συγκέντρωση φυσικά δεν έλειπαν οι παλαιστινιακές σημαίες, με τους απεργούς εργαζόμενους να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης. Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, μάλιστα, ανάρτησε μπροστά στο υπουργείο Εργασίας και σχετικό πανό με το σύνθημα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».
Την επόμενη ημέρα της απεργίας, την Πέμπτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, έξω από τα γραφεία του εργοδοτικού συνδέσμου τεχνικών εταιρειών ΣΤΕΑΤ, στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο συνάντησης του σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για τη συλλογική σύμβαση. Το ερώτημα, που είναι εύλογο στους εργαζόμενους του κλάδου των κατασκευών, είναι ποια θα είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα και με ποιο διεκδικητικό πλαίσιο.
Το ταξικό ρεύμα στις κατασκευές προτείνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέα αγωνιστικά βήματα για μια αξιοπρεπή ΣΣΕ ασκώντας παράλληλα κριτική για την κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε το 2022, μετά από 13 χρόνια, στον κλάδο της οικοδομής. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μπορεί να πανηγύρισε τότε, αλλά μόλις έναν χρόνο μετά, είναι καταφανές ότι αυτή η σύμβαση σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελεί πρόταση των εργοδοτών, ενώ κατοχυρώνει μεροκάματα χαμηλότερα και από αυτά που ήδη παίζουν στην «πιάτσα», αντί να διασφαλίζει κάτι παραπάνω, ενώ δεν γίνεται κουβέντα για το ωράριο, παρόλο που το 7ωρο αποτελούσε μια ιστορική κατάκτηση για τον κλάδο.
Κρίσιμο ζητούμενο είναι το συνδικάτο να επανεκκινήσει διαδικασίες για διεκδίκηση νέας κλαδικής σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, με αιτήματα όπως πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα, 5 μέρες δουλειάς και κατοχύρωση του 7ωρου, μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, καθιέρωση καθημερινής ηλεκτρονικής καταγραφής των εργαζομένων στην οικοδομή — ένα ένσημο για κάθε μέρα δουλειάς ανεξάρτητα από τη μορφή και το μέγεθος του έργου, όλο το κόστος της ασφαλιστικής εισφοράς στους εργοδότες και το κράτος, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, που είναι ένσημα των εργατών. Επίσης κανένας μετανάστης εργάτης στον κλάδο να μην εργάζεται ανασφάλιστος ή «μαύρα» και να τους χορηγηθούν άμεσα χαρτιά και άδειες παραμονής.