Κώστας Παπαγεωργίου
Σημαντική τάση ανόδου σε περιοχές με αγώνες, βήματα στη ∆υτική Αττική
Η ποσοστιαία άνοδος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, από το 1,77% του 2019 στο 2,02% των πρόσφατων εκλογών, αλλά και μια πιο λεπτομερής μελέτη των ειδικών στοιχείων που προκύπτουν στα εκλογικά αποτελέσματα ανά τομέα και ανά δήμο, μπορούν να συμβάλουν στη συζήτηση που αναπτύσσεται στους κόλπους της αντικαπιταλιστικής-ριζοσπαστικής αριστεράς για το μήνυμα που έστειλε η κάλπη των τοπικών εκλογών. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό όπως διαμορφώθηκε, τα υψηλά ποσοστά της αποχής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία όπως τον πρωτοφανή αποκλεισμό από τα ΜΜΕ και τις αυξημένες οικονομικές δυσκολίες για στοιχειώδη παρέμβαση, αξίζει να σκιαγραφήσουμε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα εκλογικά ποσοστά της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική στους δήμους της περιφέρειες.
Πρώτον, η ενίσχυση που υπήρξε στα ποσοστά της περιφερειακής κίνησης στους 7 από τους 8 τομείς της περιφέρειας Αττικής αποδεικνύει τη μαζική παρουσία ενός κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού ρεύματος αντικαπιταλιστικής αναφοράς. Ενός ρεύματος ανυπακοής και μαχητικής αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η ύπαρξη αυτού του ρεύματος δίνει τη δυνατότητα στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή να καταγράφει υψηλά ποσοστά σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο (3,14%), ο Ασπρόπυργος (2,50%), ο Χολαργός (2,43%), η Λαυρεωτική (2,40%), η Μάνδρα (2,10%) και αλλού, παρά τη χαμηλή οργανωτική συγκρότηση της περιφερειακής κίνησης στις περιοχές αυτές.
Δεύτερον, τα υψηλά ποσοστά σε μια σειρά περιοχές που σημαδεύτηκαν από αγώνες φανερώνει πως η αγωνιστική μαχητική παρουσία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής σε αυτούς, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της θέσεις που συγκροτούσαν ένα σαφές πρόγραμμα πάλης με «σημαδούρα» τα δικαιώματα των κατοίκων για τα ζητήματα αυτών των περιοχών και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αγωνιστών των τοπικών κινημάτων, αποτέλεσαν κριτήριο επιλογής και σε αυτή την εκλογική μάχη. Οι πρόσφατοι και παλιότεροι αγώνες (μετρό Εξαρχείων, λόφος Στρέφη, Δρακόπουλο, Ακαδημία Πλάτωνος, Φυλή, πάρκο Τρίτση, Ελληνικό, Αν. Αττική κ.α.) και η μαχητική στάση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των αγωνιστών της επιβραβεύτηκαν και σε περιφερειακό επίπεδο.
Τρίτον, η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης παρέμβασης τους τελευταίους μήνες σε περιοχές που υστερούσε σε παρέμβαση όπως, στην «πίσω αυλή» της Αττικής, στις εργατικές περιοχές της Δυτικής Αττικής με τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα ποιότητας ζωής, οι περιοδείες και οι εξορμήσεις, οι συζητήσεις με τους κατοίκους συνέβαλαν στην άνοδο του ποσοστού, αλλά έχουν θέσει και τις βάσεις για μια ανώτερη παρέμβαση το επόμενο διάστημα.
Τέταρτον, σημαντική είναι η συμβολή των αριστερών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης στην ενίσχυση της περιφερειακής κίνησης και στη συγκρότηση συνολικού αντιδιαχειριστικού ρεύματος στην Αττική. Γι’ αυτό και σε περιοχές με πρωτοπόρα δράση των κινήσεων πόλης η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σημειώνει σημαντικά ποσοστά στην εκλογική της δύναμη, (Δήμος Αθήνας 2,9%, Αργυρούπολη-Ελληνικό 2,57%, Περιστέρι 2,48%, Καισαριανή 2,36% και αλλού).