Ζώης Γαλατάς, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο
Επιμέλεια: Κυριάκος Νασόπουλος
▶ Αν επιχειρούσαμε συνοπτικά έναν απολογισμό της πολυετούς θητείας Καρχιμάνη, από το 2010 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά, ποιος θα ήταν;
Είχε ήδη δύο θητείες δήμαρχος Μετσόβου και δύο νομάρχης. Μέσα σε 30 χρόνια δημιούργησε ένα πελατειακό τοπικό κράτος. Ένα μηχανισμό οικονομικών-πολιτικών εξαρτήσεων που περνά μέσα από τις απευθείας αναθέσεις, τις «διευκολύνσεις» και την εξαγορά συνειδήσεων. Διάχυτος λαϊκισμός, εθνικισμός –υπόγειος ή φανερός– στην περιοχή, υποστελέχωση κι ασφυκτικός έλεγχος των υπηρεσιών, αλλά και πλήρη ταύτιση με την ΕΕ και την κυβέρνηση –δάκρυζε κάθε φορά που ερχόταν ο Σαμαράς στην Ήπειρο– ήταν τα καύσιμα που χρησιμοποίησε για να κερδίσει πολιτική κυριαρχία και μακροημέρευση. Δάσκαλος σημερινών δημάρχων και υποψηφίων της περιοχής, με την ομάδα επιρροής του στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, έχει χρεώσει τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά κάμποσα εκατομμύρια για την διαχείριση των απορριμμάτων (εργοστάσιο ΣΜΑ), στις προμήθειες ηλεκτροφωτισμού (LED), στις κατατμήσεις και κακοτεχνίες. Εργαλειοποίησε κάθε τροποποίηση του Ν.4412/16. Σε συμμαχία με την μητρόπολη, δημάρχους και ιδρύματα άνοιξε μια τεράστια βεντάλια παρεμβάσεων (αλλαγή διοίκησης σε συμβουλευτικό σταθμό ως δωρεάν σίτιση – στέγαση φοιτητών). Μεγάλη τέλος, είναι η ευθύνη του στο άνοιγμα και την έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων στην περιοχή. Δωδώνη, Εγνατία Οδός, λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι κάποια παραδείγματα. Να μην λησμονούμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, την «πράσινη ανάπτυξη» και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
▶ Στην περιφέρεια έχει ανοίξει και το θέμα των εξορύξεων. Γιατί απαντάτε με ένα μεγάλο «όχι»; Δεν θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που «μαστίζουν» την περιοχή, όπως η ανεργία;
Δεν δημιουργεί θετικό αποτύπωμα, αν και δεν είναι αυτό το κριτήριο. Οι οποίες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι για βραχύ διάστημα. Αντίθετα, καταργεί σε μεγάλη ακτίνα κάθε παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα. Πριν ενάμιση χρόνο η εταιρεία πήρε 100 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο για την Καβάλα, και αντί να δούμε προσλήψεις, ακολούθησαν 30 απολύσεις, ΜΑΤ και παραλίγο έκρηξη στις δεξαμενές από την προσπάθεια τους να σπάσουν την κατάληψη του σωματείου. Στην Ήπειρο, το κίνημα κατά των εξορύξεων έκανε «φύλλο και φτερό» τη μελέτη τους ανασύροντας όλους τους σκελετούς της επένδυσης (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, κατολισθήσεις, καταστροφή του ποταμού Καλαμά, κ.ο.κ.). Το «όχι» έχει τόσο μεγάλο εύρος σήμερα, που το έχει υιοθετήσει ακόμη και ακροδεξιό περιφερειακό ψηφοδέλτιο.
▶ Με το σύνθημα «ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει αφέντης στον τόπο του», τι εννοείτε;
Ο Αμβρακικός και οι υδατοκαλλιέργειες της ακτογραμμής, η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία, το υδάτινο δυναμικό είναι λίγα παραδείγματα του πλούτου της περιοχής μας. Η Ήπειρος μπορεί να ταΐσει όλα τα Βαλκάνια κι αυτό τον πλούτο τον κατέχουν 200 μόλις οικογένειες. Η συνεισφορά της Αριστερής Παρέμβασης είναι σημαντική σε αυτές τις δύο τομές. Τη συνολική αποτίμηση του πλούτου που παράγουμε και την –χωρίς αυταπάτες– σύγκρουση με το τοπικό κράτος, την κυβέρνηση και την ΕΕ, τους μεγαλοξενοδόχους και τα funds, το κεφάλαιο και τις τράπεζες, την εκκλησία, που λυμαίνονται, ληστεύουν αυτή την υπεραξία. Μαζί με αυτούς και το ΝΑΤΟ στο Άκτιο.
▶ Γιατί λοιπόν κάποιος/α να ψηφίσει Αριστερή Παρέμβαση. Ποιο ανθρώπινο δυναμικό συσπειρώνεται στο ψηφοδέλτιο της;
Όταν προχθές το γάλα των βιολογικών κτηνοτρόφων πήγε από 1,62 σε 1,40 ευρώ, είμαστε οι μόνοι που το βάλαμε μπροστά. Στην ατζέντα των αγώνων και διεκδικήσεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Το έχουμε συνήθειο. Δεν μείναμε εκεί. Μιλάμε για την ανάγκη των συνεταιρισμών και το περιεχόμενο τους. Το ίδιο κάνουμε στους χώρους δουλειάς, τις πόλεις και την ύπαιθρο. Σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται οι άντρες και οι γυναίκες που συσπειρώνονται στην Αριστερή Παρέμβαση και στα δημοτικά σχήματα μας στις πόλεις της Ηπείρου.