Χρήστος Κοσίνας, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
Επιμέλεια: Κυριάκος Νασόπουλος
▶ Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και η φτωχομεσαία αγροτιά της περιοχής μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής ανάπτυξης που προωθεί η περιφερειακή αρχή και οι κυβερνήσεις. Παρά τις εξαγγελίες μείωσης της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα, χιλιάδες εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι βιώνουν τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα, στον τουρισμό, στις κατασκευές, με την ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, ενώ η αγροτική παραγωγή αναδιαρθρώνεται με εξαφάνιση παραδοσιακών καλλιεργειών και αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη. Την ίδια στιγμή είχαμε μια τεράστια απαξίωση και διάλυση των δημοσίων υποδομών στην περιοχή μας. Για παράδειγμα, τα περιφερειακά νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών να στρέφονται στους ιδιωτικούς ομίλους. Οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2021, αλλά και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από πλημμύρες αποδεικνύουν πόσο απροστάτευτη είναι και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το περιβάλλον όχι μόνο δεν προστατεύεται αλλά λεηλατείται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την προώθηση μιας ενεργειακής πολιτικής που διακηρύσσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Δυτικής Ελλάδας έως το 2030 (!), ενώ η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
▶ Η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη αυτοπροβάλλεται ως η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της Περιφέρειας. Ισχύει;
Η συγκρότηση του τοπικού κράτους αλλά και οι μνημονιακές αναδιαρθρώσεις δίνουν ώθηση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που λέει: «Όλα για το κεφάλαιο, ψίχουλα για το λαό». Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η περιφερειακή διοίκηση Φαρμάκη: σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, προωθεί μια πολιτική αναδιάρθρωσης κρίσιμων κλάδων και τομέων της περιοχής για την προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, αλλά και η προβολή της εγχώριας επιχειρηματικότητας διεθνώς. Το σύνθημα «Μπροστά για όλους» που προβάλλει, αποκρύπτει πως η περιφερειακή διοίκηση δεν έκανε τίποτα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στη πράξη, υπήρξε μια συστηματική επιδίωξη να ταυτιστούν οι εργατικές-λαϊκές ανάγκες, με την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου στην περιοχή.
▶ Λέτε ότι η πολιτική που ακολούθησαν στη Δυτική Ελλάδα τοπικό και κεντρικό κράτος ήταν πολιτική κραυγαλέας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του ντόπιου κεφαλαίου; Μπορείς να δώσεις μερικά παραδείγματα;
Με βάση τις ίδιες τις διακηρύξεις της περιφερειακής αρχής, μόνο στην περίοδο της πανδημίας οι επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 190 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνταν να επιβιώσουν με τα πενιχρά επιδόματα που τους έδινε η κυβέρνηση. Ενώ οι συνέπειες από την έλλειψη δασοπροστασίας επιβάλλουν γενναία χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση των κρατικών μηχανισμών, η περιφέρεια αρκέστηκε να δώσει μόλις 200.000 ευρώ για τις ανάγκες δασοπροστασίας, υποστηρίζοντας διαρκώς την καταστροφική κρατική διαχείριση.
▶ Τι διαφορετικό προτάσσει η Αριστερή Παρέμβαση;
Θέλουμε να δείξουμε στον λαό της Δυτικής Ελλάδας πως υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από τη δυστοπία που δημιουργεί για την πλατιά πλειοψηφία αυτή η πολιτική. Όπως φάνηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, καμία συστημική δύναμη δεν μπορεί να είναι πραγματική αντιπολίτευση γιατί στην ουσία συμφωνεί με την υπάρχουσα πολιτική. Από την άλλη, η Αριστερά δεν μπορεί να μένει μόνο στην καταγγελία της κυρίαρχης πολιτικής, ή στην δημιουργική αντιπολίτευση. Απαιτείται σύγκρουση και ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ, του πλαισίου του τοπικού κράτους, από ένα κίνημα εργαζομένων, νεολαίας, φτωχών αγροτών. Η κλιμάκωση των αγώνων είναι ο μόνος δρόμος για να ανατραπούν οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η ενίσχυση της Αριστερής Παρέμβασης στις εκλογές και η επανεκλογή της στο περιφερειακό συμβούλιο.