Αντιγόνη Τρούλη*
▸Ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο έγινε την Τετάρτη 18/10 στο Ηράκλειο Κρήτης για την υπεράσπιση του δεύτερου μεγαλύτερου, ιστορικού νοσοκομείου της πόλης, του Βενιζελείου, που κινδυνεύει με υποβάθμιση σε κέντρο υγείας, όπως και πολλά άλλα του νησιού.
Δεκάδες σωματεία, συλλογικότητες και φορείς από όλη την Κρήτη και χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων υγειονομικών και εργαζόμενων για τη στήριξη του νοσοκομείου και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ενάντια στα σχέδια για παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή της.
Γνωστό είναι εξάλλου το σχέδιο της κυβέρνησης για νοσοκομεία «κόμβους» και νοσοκομεία «ακτίνες» (βλ. κέντρα υγείας), που μαζί με τη σταθερή υποχρηματοδότηση της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οδηγούν στη σταθερή υποβάθμιση/συρρίκνωσή τους με στόχο συγχωνεύσεις, εμπορευματοποίηση και παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κρήτης υποβαθμίζονται σταθερά με στόχο να μείνει μόνο ένα νοσοκομείο «κόμβος» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο μεγάλου όγκου πληθυσμού και τουριστών.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες βδομάδες έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, παρά τις τεράστιες λίστες αναμονής, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ από τις επόμενες ημέρες κινδυνεύουν και τα τακτικά ιατρεία.
Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου δεν υπάρχουν πλέον παθολόγοι. Τα κενά καλύπτονται με αγροτικούς και στρατιωτικούς γιατρούς, με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία και με «εντέλλεσθε». Στο Λασίθι η κατάσταση των νοσοκομείων του νομού (Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιος Νικόλαος) είναι εξίσου δραματική. Δεν υπάρχουν παθολόγοι, γενικοί γιατροί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, παιδίατροι.
Η όξυνση όμως των προβλημάτων στα νοσοκομεία του νησιού και η υπολειτουργία τους έχει «γονατίσει» και το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα, ενώ κινδυνεύει με κλείσιμο η παιδοψυχιατρική κλινική. Η εντατικοποίηση, υπερωρίες-υπερεφημέρευση οδηγεί καθημερινά νέους, κυρίως, αλλά και παλιότερους υγειονομικούς σε μαζικές παραιτήσεις.
Η επίσκεψη του Χρυσοχοΐδη, παραμονές του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, και οι μπαλωματικές «λύσεις» που πρότεινε δεν έπεισαν τον Κρητικό λαό που δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για γενναία χρηματοδότηση και δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, κόντρα στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της.
*μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ