Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Μετέωρο βήμα στο κενό από την εσωκομματική αντιπολίτευση
Εντονότατες πολιτικές διεργασίες καταγράφονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή θα «καταφέρει» να φτάσει στο έκτακτο συνέδριο που η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε για τα τέλη Φλεβάρη. Οι διεργασίες αυτές αφορούν τόσο τη νέα ηγεσία του όσο και τη λεγόμενη «αξιωματική αντιπολίτευση».
Ενημέρωση: Μετά από παρεμβάσεις απέναντι στην εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Πέμπτη φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ένα εύθραυστο μορατόριουμ μεταξύ νέας ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με παραινέσεις να χαμηλώσουν οι τόνοι και τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και «συντροφικότητα». Αναρμόδια δήλωση η Επιτροπή Δεοντολογίας να αποφασίσει για το ζήτημα των διαγραφών τεσσάρων στελεχών αποφασίζοντας να παραπέμψει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας έκριναν, πως το μείζον εσωκομματικό ζήτημα δεν μπορεί να κριθεί στην εισήγηση του συγκεκριμένου οργάνου.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που στην παρούσα φάση αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, καλείται εδώ και αρκετές εβδομάδες να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό πρόβλημα: Το ότι το «Project Kasselakis» φαίνεται να εξάντλησε τις ικανότητες πολιτικής επιρροής του στον «μικρόκοσμο» του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο τμήμα εκείνο που χαρακτηριζόταν από την προσωπολατρία προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις τοπικές εκλογές, η καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε ένα ποσοστό πέριξ του 12% με πτωτικές τάσεις — που ήδη «επιβεβαιώνονται» και δημοσκοπικά. Ως εκ τούτου, το σχέδιο εκλογικής ανόδου στις επικείμενες ευρωεκλογές, που θα γίνουν σε οκτώ μήνες περίπου, και για ποσοστά μεγαλύτερα του 20%, μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Ιδίως όταν η «πολιτική παρουσία» του ΣΥΡΙΖΑ θα περιορίζεται στα «σόου» του Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι, λοιπόν, διαφαίνεται πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «άλλαξε το σενάριο», μιλώντας πλέον για ενίσχυση της πολιτικής επιρροής σε «προοπτική τετραετίας», βαπτίζοντας το τρέχον χρονικό διάστημα «περίοδο εσωτερικών εκκαθαρίσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, το φανατικό κοινό με «αυριανίστικα» χαρακτηριστικά που στηρίζει την ηγεσία «ταΐζεται» με διαγραφές στελεχών της Ομπρέλας, που όμως είναι ακόμη αμφίβολο αν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, λόγω των καταστατικών προβλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων και γνωμοδότηση από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία. Οι «διαγραφές» του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα (μετά από αυτήν του Στ. Τζουμάκα) ανακοινώθηκαν μέσω… social media από τις ΗΠΑ όπου βρίσκονταν ο Στέφανος Κασσελάκης, δημιουργώντας την εικόνα ενός κόμματος που κινείται στα όρια της γελοιότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ρευστά, αφού στελέχη προβληματίζονται για την προοπτική εκλογικής κατάρρευσης.
Στον αντίποδα φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά συμπαγές όσο και ετερόκλητο τμήμα που έχει πρόθεση να αμφισβητήσει την ηγεσία Κασσελάκη και της ομάδας που τον περιβάλλει. Η ευρύτητά του είναι μεγάλη, αφού περιλαμβάνει από «πασοκογενείς» και «ανανεωτικούς» έως «στελέχη της νέας γενιάς», όπως και την «Ομπρέλα». Ενώ προς τα εκεί φαίνεται να κλίνουν πλέον και πρώην στελέχη των «προεδρικών», όπως ο
Διονύσης Τεμπονέρας. Ακόμα και η λεγόμενη «αριστερή τάση» υπερασπίζεται τη διατήρηση της αριστερής φυσιογνωμίας με εκλογικίστικα κριτήρια, με τον Νίκο Φίλη να δηλώνει στα κανάλια την ανάγκη «να μην πάνε στο ΚΚΕ οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ». Το μέγεθος της ρήξης φαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούσε τον πρόεδρο του κόμματος για «άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες» πρακτικές.
Σήμερα, στο συγκεκριμένο «μπλοκ», φαίνεται να συνυπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις, με τις πλέον τολμηρές να μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και με τις λιγότερο ρηξικέλευθες να επιδιώκουν μία ευρεία αντιπαράθεση στο επικείμενο συνέδριο ή ακόμη και να περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κριτήριο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι η πρακτική δυνατότητα επιβίωσης ενός τυχόν νέου πολιτικού σχήματος, όσο και το πολιτικό του περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό δεν εγκαταλείπεται η ιδέα περί «ανακατάληψης» του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και η παραμονή εντός του για ένα διάστημα, με περιχαρακωμένη μία ισχυρή μειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κοινοβουλευτική αποτύπωση της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» συνίσταται σε αριθμό βουλευτών ικανό να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα, αν και ελάχιστοι εξ αυτών κατατάσσονται στον πολιτικό χώρο της «Ομπρέλας». Άλλωστε, και η ίδια η τάση δεν έχει στο εσωτερικό της μία μοναδική προσέγγιση για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.10.23)