Χρίστος Κρανάκης
Η πληττόμενη πλειοψηφία της νεολαίας εξωθείται από την πρωτεύουσα, ταξικά, πολιτικά και πολιτιστικά, επισημαίνουν υποψήφιοι/ες με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα. Ταυτόχρονα, όμως, ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς αντιπαρατίθεται στη λογική του κέρδους και των τουριστικών επενδύσεων που ωθεί τα νοίκια στον «θεό», μετατρέπει τα παλιά της στέκια σε high class γειτονιές για τους πλούσιους τουρίστες, ελαχιστοποιεί τους δημόσιους χώρους πρασίνου και δυσχεραίνει την μετακίνηση εντός του αστικού ιστού.
«Η Ανατρεπτική Συμμαχία χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία και συμμετοχή της νεολαίας στις εξορμήσεις, τις ομιλίες και στο ψηφοδέλτιο της. Είναι κάτι που δεν βλέπουμε στα αστικά κόμματα. Το ποιοτικό αυτό διαφοροποιητικό στοιχείο είναι ενδεικτικό του προτάγματός μας σαν Συμμαχία», ξεκινάει ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, μέλος της Ανυπότακτης Αθήνας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. «Η συμμετοχή της νεολαίας στα κινήματα της πόλης, ειδικά όσα αφορούν τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, επιδιώξαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να εκφραστεί μέσα (και) από το ψηφοδέλτιό μας».
Για τον Αλέξανδρο Λιανό, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα και επίσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, το ότι ένα αντιδιαχειριστικό κατέβασμα σαν και αυτό της Συμμαχίας απαρτίζεται από πολλούς νεολαίους/ες αποτυπώνει μια αντικειμενική πραγματικότητα. «Η νεολαία, παρά τις αντιφάσεις της, πύκνωνε τους αγώνες στα πλαίσια της πόλης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν στο πάρκο Δρακόπουλου, όπου μαθητές/τριες στέκονται εδώ και τόσο καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης».
«Ένα από τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ανατρεπτικής Συμμαχίας είναι ο μεγάλος βαθμός εμπλοκής και συμμετοχής της νεολαίας στις δράσεις και στο ψηφοδέλτιό της»
Με τη σειρά της, η Θεοδώρα Καφήρα από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και υποψήφια για το κοινοτικό συμβούλιο του 7ου Διαμερίσματος εξηγεί: «Ο υψηλός βαθμός εμπλοκής και συμμετοχής της νεολαίας στην Ανατρεπτική Συμμαχία, οφείλεται στο γεγονός πως η νεολαία, σαν κοινωνική ομάδα, βρίσκεται διαρκώς στο “στόχαστρο” του συστήματος. Η νέα γενιά έχει διαμορφωθεί πολιτικά από τις κοινωνικές μάχες κατά την περίοδο της κρίσης, της πανδημίας και της δυσθεώρητης ακρίβειας. Ως Ανατρεπτική Συμμαχία επιδιώκουμε να πιάσουμε το ιστορικό νήμα των μαχών αυτών και να προαναγγείλουμε τις νέες μάχες που πρέπει να δώσει η γενιά μας».
Τα κέρδη μας διώχνουν από τις γειτονιές
Το ζήτημα της στέγασης αναδεικνύεται ως το πλέον κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης της νέας γενιάς στην πόλη. «Οι συνομήλικοί μας που αναζητούν να ενοικιάσουν σπίτι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων (μέχρι και 30% σε κάποιες περιοχές), που οφείλεται στην επέκταση του AirBnb και της βραχυχρόνιας μίσθωσης», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος. Η έλλειψη μιας στεγαστικής πολιτικής που να προστατεύει τους ενοικιαστές είναι ενδεικτική και είναι απότοκο της λογικής που κυριαρχεί (και) στον δήμο της Αθήνας. Ως εκ τούτου, η αθηναϊκή νεολαία αναγκάζεται να παραμείνει στο πατρικό της για πολύ περισσότερο καιρό από όσο συνήθως, συμπληρώνει η Θεοδώρα. Αναφορικά με το πως θα ανατραπεί η κατάσταση αυτή, ο Αλέξανδρος έδειξε προς την Πορτογαλία και το πρόσφατο κίνημα κατά της αύξησης των ενοικίων. Όπως είπε, «το ζήτημα έχει διεθνείς προεκτάσεις». Κοινή συνισταμένη όλων, είναι πως η μόνη λύση στο πρόβλημα της στέγης θα δοθεί από το ίδιο το κίνημα μέσα από την πάλη για επίτευξη άμεσων πολιτικών στόχων, από τους οποίους θα χάνει το στεγαστικό κεφάλαιο προς όφελος της κοινωνικής πλειονότητας.
Υποβάθμιση και τουριστικοποίηση
Το ζήτημα της υπεράσπισης των ελεύθερων κοινωνικών χώρων ανάγεται σε υψίστης σημασίας για την Ανατρεπτική Συμμαχία. «Ανάπλαση, στην πράξη σημαίνει πως ο Δήμος παρατάει για χρόνια κεντρικούς νευρώνες της πόλης ώστε, στη συνέχεια, να τους χαρίσει σε μεγαλοεργολάβους και επενδυτές», αναφέρει ο Αλέξανδρος. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, βλέπουμε πως «κάποιες περιοχές χάνουν τον ιστορικό τους χαρακτήρα και παραδίδονται πλήρως στο κεφάλαιο, ενώ όσες γειτονιές δεν προσελκύουν (προς το παρόν) το επενδυτικό ενδιαφέρον αφήνονται στη μοίρα τους.»
Ποιοτική ζωή και διασκέδαση
Ένα ζήτημα που συνήθως «συνθλίβεται» μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της περιόδου, είναι το ζήτημα της διασκέδασης. «Όταν μιλάμε για διασκέδαση, εννοούμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που πρέπει να καλύπτει στην καθημερινότητά του ένας άνθρωπος, ειδικά νέος, όπως η άθληση, η ενασχόληση με τον Πολιτισμό κ.ο.κ», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος. «Για εμάς, όλα αυτά δεν αποτελούν ιδιωτικές επιθυμίες αλλά συλλογικές ανάγκες» συνεχίζει. «Θέλουμε μία Αθήνα που να παρέχει δωρεάν παραστάσεις, δημοτικά γυμναστήρια και μεγάλα πάρκα πρασίνου και όχι μία Αθήνα -όπως σήμερα- που όλα είναι ιδιωτικά ενώ για κάθε κάτοικο αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τ.μ. πρασίνου». Στο πλαίσιο αυτό, η Ανατρεπτική Συμμαχία θα παλέψει εντός, αλλά κυρίως εκτός δημοτικού συμβουλίου για να υπερασπιστεί τους χώρους συλλογικής διασκέδασης της νεολαίας, απέναντι στην αδηφάγα λογική του κέρδους που θέλει να μετατρέψει κάθε σπιθαμή της πόλης σε πεδίο κερδοφορίας, αποξενώνοντας, μάλιστα, από αυτή το πιο «εναλλακτικό» πολιτιστικό στοιχείο.
Στοίχημα το τσάκισμα των φασιστικών ομάδων
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα, «η αντιφασιστική δράση είναι αναπόσπαστο στοιχείο των τοπικών σχημάτων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς». «Έχοντας ως παρακαταθήκη τη μεγάλη μάχη του αντιφασιστικού κινήματος που έφερε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση, καλούμαστε να παλέψουμε απέναντι σε “νέα” φασιστικά μορφώματα όπως είναι το κατέβασμα Κασιδιάρη στον δήμο», είπε χαρακτηριστικά. «Η νεολαία έδινε πάντα το παρόν στη μάχη κατά του φασισμού. Ξέρει καλά πως αυτός τσακίζεται πρώτα και κύρια στο δρόμο και αυτό θα επιδιώξει να κάνει και τώρα», κατέληξε. «Αποτελεί στοίχημα για τις δικές μας δυνάμεις, η οργή και η αγανάκτηση στους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας να μην εκφραστεί από τον Κασιδιάρη. «Ο φασισμός κερδίζεται πόρτα – πόρτα και γειτονιά – γειτονιά», προειδοποιεί ο Αλέξανδρος. «Ο ορισμός του Κώστα Παπαδάκη ως επικεφαλής είναι ενδεικτικός της σημασίας που δείχνει η Συμμαχία στην αντιφασιστική πάλη», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος.
«Ή αυτοί ή εμείς»
Σύγκρουση και όχι διαχείριση, είναι το βασικό στίγμα που βγαίνει από τους υποψηφίους της Συμμαχίας. «Έχουμε στο κέντρο του προγράμματος μας τις ανάγκες της τάξης και της πλειοψηφίας της νεολαίας. Δεν πάμε να αλλάξουμε μία πολιτική που δεν αλλάζει. Πάμε να την ανατρέψουμε μέσα από κινήματα και αγώνες», τονίζει η Θεοδώρα. «Διάφορες λογικές που μιλάνε για αριστερές δημαρχίες, καταλήγουν να συγκρούονται μέχρις ότου να μην αμφισβητήσουν το κυρίαρχο πλαίσιο που θέτει το κεντρικό κράτος και η ΕΕ», επισημαίνει ο Αλέξανδρος. «Ενόψει της λογικής μειωμένων προσδοκιών που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πολύς κόσμος ψηφίζει με τη λογική του ελάχιστου κακού. Εμείς, θέλουμε να εκφράσουμε ένα ρεύμα συνολικής αμφισβήτησης που θα διεκδικεί την πλήρη κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Αυτό απαιτεί σύγκρουση και αντιδιαχειριστική λογική».