Γιώργος Κώνστας
▸Αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποδομών τα νοσοκομεία σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Ατελείωτες λίστες αναμονής στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Μόνη ελπίδα η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Πιο εύκολο θα βρεις χιόνι στα βουνά της Κρήτης αυτήν την εποχή παρά θέση στα χειρουργεία των νοσοκομείων της». Με αυτό το «πικρό» χιούμορ περιέγραψε ένας υγειονομικός την κατάσταση στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού κατά την πρόσφατη μαζική κινητοποίηση στο Ηράκλειο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού οι επιλογές, από την πιο απλή ως την πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση, είναι δύο: Ο πανάκριβος ιδιωτικός τομέας ή η ένταξη για μήνες σε μια από τις λίστες αναμονής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), του Βενιζελείου στο Ηράκλειο, ή των Γενικών Νοσοκομείων σε Χανιά και Ρέθυμνο. Αιτία η τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.
Την άθλια κατάσταση παραδέχθηκε ακόμα και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψη του πριν από δύο εβδομάδες στην Κρήτη, που μίλησε για… άμεσες λύσεις με πρόσληψη ιδιωτών αναισθησιολόγων για ένα τρίμηνο (!) αλλά προετοιμάζοντας επί της ουσίας μετακινήσεις γιατρών από μονάδα σε μονάδα! Οι εκ νέου υποσχέσεις του υπουργού για προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών σε όλη τη χώρα δεν έπεισαν ούτε τον πιο ενθουσιώδη υποστηρικτή της Νέας Δημοκρατία, αφού πρόκειται επί της ουσίας για «ξαναζεσταμένο φαγητό» με εξαιρετικά αμφίβολη κατάληξη.
Περίπου 8.800 ασθενείς περιμένουν μήνες έως και έτη για μια θέση στα χειρουργεία
Είναι όμως τόσο εκρηκτικό το πρόβλημα των χειρουργείων στην Κρήτη; Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία, που παρουσίασε η εφημερίδα Πατρίς είναι αποκαλυπτική:
α) Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργούν μόλις 2 από 8 χειρουργεία και εκκρεμούν 1.318 χειρουργεία ΩΡΛ, 450 γενικής χειρουργικής, 335 ορθοπεδικά, 305 νευροχειρουργικά.
β) Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εκκρεμούν 798 αγγειοχειρουργικά περιστατικά, 637 νευροχειρουργικά, 381 ΩΡΛ, 244 ογκολογικά. Στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν επτά αίθουσες χειρουργείων από τις 9.
γ) Συνολικά υπολογίζεται ότι 8.800 ασθενείς περιμένουν από διάστημα μηνών έως και ετών για μια θέση στα χειρουργεία, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται και στα νοσοκομεία των άλλων Νομών, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαο.
Σημειώνεται πως η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι μια μόνο πτυχή του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ολόκληροι τομείς υπολειτουργούν (ένας γιατρός στην Παθολογική!), οι γιατροί καλούνται να κάνουν εφημερίες τομέα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όταν δεν υπάρχει ειδικευόμενος ή «έμπειρος» αγροτικός γιατρός, ενώ στο Νοσοκομείο Χανίων η κατάσταση επίσης στα ΤΕΠ και στις παθολογικές κλινικές είναι η χειρότερη εδώ και χρόνια.
Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο η αφύπνιση των τοπικών κοινωνιών, που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των εργαζόμενων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικό προσωπικό) των νοσοκομείων και η τεράστια συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ενώ είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο μια εξίσου μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Σητείας.
«Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί καθημερινά νέους, κυρίως, αλλά και παλαιότερους υγειονομικούς σε μαζικές παραιτήσεις. Ο λαός, οι εργάτες, οι μαχόμενοι υγειονομικοί και η νεολαία της Κρήτης δεν θα αφήσουμε τις δομές δημόσιας υγείας του νησιού μας να γίνουν φιλέτα για τα αρπακτικά της αγοράς. Το έδειξαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και της Σητείας που κατέβηκαν όλοι στον δρόμο για να σώσουν τα νοσοκομεία τους. Το δείξαμε όλοι μαζί στη μαζική κινητοποίηση από όλη την Κρήτη τον προηγούμενο Μάρτη στο Ηράκλειο. Το δείχνουν τα συνδικάτα των νοσοκομείων με τις δεκάδες κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ανυπόταχτη Κρήτη.
Η αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση ζητάει παράλληλα: καθολική δημόσια δωρεάν υγεία προσβάσιμη για όλους, μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινο ωράριο, άνοιγμα και λειτουργία νέων δομών υγείας που να καλύπτουν επαρκώς τον πληθυσμό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο των νοσοκομείων και των φαρμάκων, γενναία χρηματοδότηση όλων των δημόσιων αγαθών.