Πολιτική ήττα των επιλογών Μητσοτάκη συνιστά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών, με τη ΝΔ να σημειώνει βαριές απώλειες και να χάνει τις 5 από τις 6 περιφέρειες που πήγαν στον β’ γύρο, τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και μια σειρά ακόμα από μικρότερους δήμους στην Αθήνα και όλη τη χώρα. Στον δεύτερο γύρο εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένες οι τάσεις δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκαν και στον πρώτο γύρο, αλλά όχι τόσο εκκωφαντικά. Κάθε ρεκόρ έσπασε η αποχή, με σχεδόν 7 τους 10 να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν.
Ειδικά στην Αθήνα η αποτυχημένη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και ο απερχόμενος δήμαρχος προσωπικά, υπέστησαν βαριά ήττα με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη να συνασπίζονται εναντίον του, με αποτέλεσμα ο Χάρης Δούκας να κερδίζει καθαρά, ανατρέποντας μια μεγάλη διαφορά. Η συμμετοχή ήταν μόλις 26,73%.
Στη Θεσσαλονίκη ο «ανεξάρτητος» αλλά προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε με 67,22% έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα που λαμβάνει ποσοστό 32,78%. Η κεντροαριστερή συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία επικράτησε του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με 59,67% έναντι 40,33%
Δεν πέρασε η κυβερνητική τρομοκρατία
Το αντίθετο αποτέλεσμα έφερε η ωμή επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού των ψηφοφόρων από κυβερνητικά στελέχη ότι αν δεν εκλεγούν οι εκλεκτοί της ΝΔ θα χαθούν τα κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμεία Ανάκαμψης. O ανεκδιήγητος Άδωνις Γεωργιάδης είχε φτάσει στο σημείο να γράψει ότι στις εκλογές στο Χαλάνδρι κρίνεται η επικράτηση ή όχι της «ιδεολογικής τρομοκρατίας της άκρας Αριστεράς». Τελικά ο Σίμος Ρούσσος επανεκλέγεται πανηγυρικά με ποσοστό 60,32%. Σημαντική επιτυχία για το ΚΚΕ αποτελεί η επικράτηση και των πέντε υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Τύρναβο.
Ήττα της κυβέρνησης ή «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων»;
Το μήνυμα του πρώτου γύρου και των επαναληπτικών εκλογών, η κατανόηση των τάσεων και το βάθος της ρωγμής στο κυβερνητικό αφήγημα της «δεξιάς ηγεμονίας» είναι κάτι που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Στο Πριν είχαμε σημειώσει από τον Μάιο ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί και η ψήφος στη ΝΔ δεν σηματοδοτούν και συνολική συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική και πως η συντηρητική ζώνη διασχίζεται από αντιφάσεις, ειδικά μέσα σε ένα κλίμα ακρίβειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για αυτό που έρχεται. Αν κάτι άλλωστε διδάσκει η πρόσφατη πολιτική ιστορία είναι ότι οι συσχετισμοί ειδικά σε περιόδους κρίσης μεταβάλλονται πολύ γρήγορα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπερνώντας το γεγονός ότι στις 12 από τις 13 περιφέρειες εκλέχτηκαν υποψήφιοι της δεξιάς έσπευσε από την πρώτη στιγμή να μιλήσει για «μεγάλη νίκη» και δικαίωση της πολιτικής του να στηρίξει στον δεύτερο γύρο «κάθε προοδευτικό υποψήφιο».
«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως επαναφορά της πρότασης «κεντροαριστερής συμμαχίας» και στρατηγικής σύμπλευσης με το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δείχνουν να μεταβάλλονται υπέρ του δεύτερου, ενώ και τα δύο κόμματα κινούνται σε συστημική βάση.
Περισσότερο το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και της αποτυχημένης θητείας απερχόμενων δημάρχων ή περιφερειαρχών (τα παραδείγματα του Κ. Μπακογιάννη ή του Κ. Αγοραστού είναι πολύ χαρακτηριστικά), παρά επιτυχία κάποιου “προοδευτικού μετώπου”, το οποίο εξάλλου δεν υπάρχει.
Παρόλα αυτά, πάνω και σε αυτά τα αποτελέσματα και πολύ περισσότερο στην ανάγκη του λαού για ριζική αλλαγή, θα γίνει προσπάθεια να κτιστεί ένα αντιδεξιό μέτωπο με τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι. Το ζητούμενο όμως για τους εργαζόμενους και τη νεολαία δεν είναι η ανακύκλωση συστημικών και μνημονιακών πολιτικών, αλλά η κατάκτηση μιας νέας λαϊκής αυτοπεποίθησης και η συμβολή σε ένα κίνημα ανατροπής του πολιτικού πλαισίου κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ.