Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
▸Πάνω στην καταστροφή τα μονοπώλια επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως τον κάμπο
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή της περιφέρειας: στα βαμβάκια έως και το 60% καταστράφηκε, ανάλογη ζημιά και στα καλαμπόκια, εκατοντάδες χιλιάδες θα φτάσει η καταμέτρηση στα νεκρά ζώα, πλημμυρισμένες παραγωγικές μονάδες, καταστροφές στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, αλλά πρώτα και κύρια ανθρωπιστική κρίση για τους φτωχομεσαίους αγρότες του κάμπου. Τα νούμερα ωχριούν μπροστά στον ανθρώπινο πόνο για την απώλεια σε πολλές περιπτώσεις των πάντων.
Όταν χάθηκε σχεδόν το 1/4 της παραγωγής βαμβακιού της χώρας, το 1/6 της παραγωγής τεύτλων, το 1/8 της βιομηχανικής τομάτας, το 1/10 σημαντικών οσπρίων, μεγάλο μέρος των ζωοτροφών, καθώς και μεγάλο μέρος της παραγωγής κρέατος και γάλακτος της χώρας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο: Πως θα επιβιώσει μεγάλο μέρος των φτωχομεσαίων αγροτών που έχασαν σχεδόν τα πάντα στην καταστροφή;
Όλοι γνωρίζουν την ταχύτητα με την οποία δίνονται οι αποζημιώσεις και τα ψίχουλα που συνήθως προσφέρουν ως ανακούφιση στους παραγωγούς. Επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι εμφανίζεται το αμείλικτο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος, που στην ουσία λέει θα επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί οικονομικά πατώντας πάνω στην ισοπέδωση και την καταστροφή των μικρών και μεσαίων. Ήδη οι υποσχέσεις είναι για δάνεια (!), όταν όλοι γνωρίζουν πως χιλιάδες οικογένειες δε θα μπορούν να τα αποπληρώσουν ακόμη και αν καταφέρουν να τα πάρουν.
Η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων στη Θεσσαλία θα φέρει πανάκριβα τρόφιμα στις πόλεις
Στην ουσία θα προωθηθεί μια βίαιη αναδιάρθρωση της παραγωγής προς όφελος των μεγαλοτσιφλικάδων του κάμπου και των επιχειρήσεων κολοσσών που κυρίως ασχολούνται με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά σε βάρος φυσικά των μικροπαραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναμένεται να καταρρεύσουν πλήρως. Είναι σίγουρο ότι αποζημιώσεις ψίχουλα θα δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια και σε αυτές τις κατηγορίες για να κλείσουν κάποια στόματα, αλλά τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι μεγαλοκαρχαρίες και όχι τα μικρά ψαράκια.
Εκτός αυτών οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση οδηγώντας μέσω των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων σε μεγάλη άνοδο τις τιμές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Ενδεικτική των προθέσεων είναι η κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα κοπούν τα λεγόμενα market pass για τα σούπερ μάρκετ, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα απογειώνονται, για να μεταφερθούν κονδύλια στις πληγείσες περιοχές.
Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, το εργατικό λαϊκό κίνημα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν μπορεί παρά να θέσει άμεσα ριζοσπαστικά αιτήματα και διεκδικήσεις, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των μεγαλοεπιχειρήσεων, που όπως αναλύσαμε θα ωφεληθούν. Βασικό αίτημα για μας το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσει ο λαός οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι είναι η εξασφάλιση ενός βασικού εισοδήματος για κάθε οικογένεια που έχει πληγεί από την τραγική καταστροφή και την εγκληματική πολιτική, που βεβαίως έχει και ενόχους που πρέπει να πληρώσουν. Απαιτείται η επίταξη ακινήτων και μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων για τη στέγασή τους.
Το αντίστοιχο και αντίστροφο αίτημα θα πρέπει να τεθεί για τα τρόφιμα κυρίως αλλά και τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, δηλαδή ανώτατες τιμές προσιτές στην εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία με επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για αιτήματα που έρχονται σε σύγκρουση με τον πυρήνα της λογικής του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος ενώ παράλληλα δίνουν άμεση λύση στα προβλήματα της αγροτιάς και των εργαζομένων της πόλης.
Όσον αφορά το μέλλον, για να επανέλθει η παραγωγική αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, βασικά ζητούμενα είναι η ενίσχυση μόνο των μικρών και μεσαίων παραγωγών για αποκατάσταση ζωικού-φυτικού κεφαλαίου, υποδομών, στάβλων, αποθηκών κλπ, κίνητρα να παράγουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα μέσω ενός βασικού εγγυημένου εισοδήματος και κίνητρα για παραμονή στην επαρχία μέσω πλήρους αποκατάστασης χωρίς κόστος των κατεστραμμένων κατοικιών και οικοσκευών. Επίσης σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με γνώμονα όχι το κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του παραγωγικού ιστού του κάμπου.
Μόνο έτσι οι παραγωγοί μικροί και μεσαίοι θα έχουν κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους και να παράγουν προσιτά και ποιοτικά προϊόντα για την εργαζόμενη πλειοψηφία των πόλεων, και δε θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα πάντα στους μεγαλοτσιφλικάδες και να οδηγηθούν σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται:
33% του βαμβακιού
70% των ζαχαρότευτλων
60% της βιομηχανικής ντομάτας
30% του κριθαριού
50% σημαντικών οσπρίων
20% κτηνοτροφικών φυτών για σανό
16% του χοιρινού κρέατος
36% του πρόβειου κρέατος
20% του πρόβειου γάλακτος για φέτα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στις 16-17/9/2023