Γιώργος Κρεασίδης
Αφού ανέβαλε την καθιερωμένη πρωθυπουργική εμφάνιση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κάτω από το βάρος των εικόνων καταστροφής στη Θεσσαλία, ο Κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ένα νέο «αφήγημα». Θα προσπαθήσει να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, δεδομένου ότι οι καταστροφές δεν ήταν μοιραίο αποτέλεσμα, αλλά συνέπεια πολιτικών επιλογών και ενός αναπτυξιακού μοντέλου. Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βγει επιθετικά και όπως συμβαίνει και σε κάθε κρίση, η ΝΔ θα απαντήσει με το τρίπτυχο ατομική ευθύνη, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα. Αφού βέβαια περιγράψει τις φυσικές καταστροφές σαν μοιραίες και αναπόφευκτες, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από κάθε ευθύνη, με επίθεση σε κάθε φωνή από την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία συνολικά που τεκμηριώνει το αντίθετο. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η αξιοποίηση των θεωριών συνωμοσίας που διακινεί πρόθυμα η ακροδεξιά.
Κυβερνητικός βούρκος
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς θα είναι περιορισμένη στα 600 εκατομμύρια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενώ μόλις 150 εκατ. από αυτά αφορούν τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, που πρακτικά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το καθοριστικό στοιχείο είναι η αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πλεόνασμα για φέτος στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας με εμμονή την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά τις πιεστικές ανάγκες για στήριξη στις κατεστραμμένες περιοχές.
Η κυβέρνηση επιμένει σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, συνεχίζοντας με εμμονή την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά τις πιεστικές ανάγκες στήριξης των κατεστραμμένων περιοχών
Το κόστος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού επιδιώκεται να καλυφθεί με περικοπές σε επιδόματα και κοινωνικές δαπάνες. Το market pass καταργείται, ενώ αναβάλλεται η έκτακτη ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται αύξηση το 2024 λόγω προσωπικής διαφοράς, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Από τη μια λαϊκή τσέπη στην άλλη για να μη θιγούν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και η δημοσιονομική λεηλασία της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δώσει μια περιορισμένη βοήθεια. Αυτή θα είναι η λογική του προϋπολογισμού του 2024.
Παραπέρα, τα 450 εκατομμύρια της κρατικής βοήθειας δεν θα διατεθούν με τρόπο που εγγυάται άμεση και αποτελεσματική στήριξη. Για παράδειγμα η ενίσχυση για την αποκατάσταση της κατοικίας προϋποθέτει την ολοκλήρωση της κατασκευής με προσωπικές δαπάνες. Όμως η κάλυψη μέχρι 80% της δαπάνης υπολογίζεται με όριο τη χαμηλή κοστολόγηση των επιμέρους εργασιών από το κράτος και όχι το πραγματικό κόστος. Όσο για το 20% που θεωρητικά θα έρθει με τραπεζικό δανεισμό, θεωρείται απίθανο να εξασφαλιστούν τέτοια δάνεια στην πραγματικότητα.
Για τους μισθωτούς επαναλαμβάνεται το επίδομα των 534 ευρώ που είδαμε στην καραντίνα, ούτε καν δηλαδή ο μισθός που προβλέπουν οι συμβάσεις, παρά το γεγονός της έκτακτης συνθήκης και των πιεστικών αναγκών.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης καλεί τον ιδιωτικό τομέα να διαφημιστεί σαν χορηγός και να επενδύσει πάνω στα ερείπια. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ήδη ανακοίνωσε ότι θα δώσει 50 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση ετοιμάζει η Ένωση Εφοπλιστών.
Η κυβέρνηση βλέπει τις καταστροφικές πλημμύρες σαν ευκαιρία αναδιαρθρώσεων σε όφελος του κεφαλαίου που απογειώνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και καταβυθίζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού. Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και μιας μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης μπορεί να ανατρέψει αυτό το σχεδιασμό, αλλιώς αντί η επόμενη μέρα να βρει την κυβέρνηση στριμωγμένη, θα φέρει ένα πιο δυσμενή κοινωνικό συσχετισμό.