Αν 9 στους 10 καρκίνους αφορούν ανθρώπους άνω των 50 ετών, μία πρόσφατη έρευνα σε 20χώρες, που ανακοινώθηκε σε επιστημονικό περιοδικό ογκολογίας, υποστηρίζει την ύπαρξη μιας άκρως ανησυχητικής τάσης σε μικρότερες ηλικίες – ενδεικτικής της πιεστικής καθημερινότητας που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος ανεξαιρέτως ηλικίας.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα, οι καρκίνοι που εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν σημειώσει μια δυσθεώρητη αύξηση της τάξεως του 80%, μόλις τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, οι θάνατοι από καρκίνο σε άτομα που διανύουν την τέταρτη, τρίτη ή και νεότερη δεκαετία της ζωής τους έχουν επίσης αυξηθεί κατά 27%. Δυστυχώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ότι έως το 2030 πρόκειται να σημειωθούν νέες αυξήσεις κατά 31% και 21% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση αυτή παρατηρείται τόσο στις χώρες με μέσα και υψηλά εισοδήματα, όσο και στις φτωχές, χωρίς όμως να διατίθενται στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης των παθόντων και των θυμάτων. Ανάμεσα στους λόγους που οι ειδικοί υπογραμμίζουν ως σημαντικούς, εκτός από τους ήδη γνωστούς, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης ή η κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης, υπάρχουν και άλλοι όπως η δουλειά με βάρδιες, η έλλειψη ύπνου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι κακής ποιότητας τροφές. Το ανθυγιεινό μίγμα καρκινογόνων παραγόντων μας οδηγεί τόσο στον σύγχρονο καθημερινό τρόπο ζωής ως στάση, όσο και στις εργασιακές συνθήκες, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επίδραση της βιομηχανίας τροφίμων.
Μάλιστα, αν και για κάποιους τα αποτελέσματα της έρευνας σημαίνουν ότι ο καθένας μας μπορεί σε ατομικό επίπεδο να προβεί σε ενέργειες που να μειώνουν τις πιθανότητες καρκίνου σε νεαρή ηλικία, παράγοντες όπως η μόλυνση του αέρα ή η εντατικοποίηση της εργασίας και οι «κοινωνίες που δεν κοιμούνται ποτέ» βρίσκονται εδώ για να μας υπενθυμίζουν ότι η συστημική διάσταση του φαινομένου είναι ισχυρή, αν όχι η καθοριστική. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι, όπως σημειώνουν άλλες επιστημονικές μελέτες, απλά και μόνο η μόλυνση του αέρα που προκλήθηκε από τα κύματα καύσωνα και τις τεράστιες πυρκαγιές των τελευταίων ετών – άμεσα με τα σωματίδια που εκλύονταν στην ατμόσφαιρα και έμμεσα με την απώλεια του «φυσικού φίλτρου» των δέντρων – άφησε ισχυρό αποτύπωμα στους ανθρώπινους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα. Μια αδιάσπαστη αλυσίδα παραγόντων υποβαθμίζουν σταθερά την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής αντίθετα με τις αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής.