Ρωγμές στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εμφανίζονται για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά καθώς στο τραπέζι εμφανίζονται -προσχηματικά ή μη- προτάσεις και εναλλακτικά σενάρια απεμπλοκής και τερματισμού της σύρραξης στην Ουκρανία.
«Μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία», ώστε να πάρει η Ουκρανία σαν αντάλλαγμα μια θέση μέλους στη Συμμαχία, πρότεινε στη διάρκεια εκδήλωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε πόλη της Νορβηγίας, ο εκτελών χρέη διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στιαν Γένσεν.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου που προωθεί το δικό του σχέδιο δέκα σημείων που περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της.
Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Χ (πρότινος γνωστό ως Twitter), ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για γελοία πρόταση (του Γένσεν) και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Οι προτάσεις αυτές που σε πρώτο επίπεδο δεν έγιναν δεκτές από καμία πλευρά, έρχονται στον απόηχο των νέων διπλωματικών προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών και της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεσης μιας λύσης.
Η θέση του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας «είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει» έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος της Συμμαχίας στον ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Suspilne.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κάλεσε την περασμένη εβδομάδα σε νέες διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνευση στην Ουκρανία, μία εβδομάδα μετά τις συνομιλίες για το θέμα στην Σαουδική Αραβία. Ο Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έγιναν σε επίπεδο συμβούλων Εξωτερικής Πολιτικής, τόσο στην Τζέντα πρόσφατα, όσο και στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο, «πολύ σημαντικές» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι παρά η αρχή».
Στόχος αυτών των κινήσεων στην πράξη είναι κυρίως η αύξηση των πιέσεων στη Ρωσία αλλά και η προσπάθεια να εμφανιστεί το ΝΑΤΟ ως δύναμη που επεξεργάζεται σχέδια ειρήνευσης με τη δυσαρέσκεια να εντείνεται στους λαούς των χωρών για τις επιπτώσεις μιας σύρραξης που μοιάζει να μην έχει τέλος.
Ενώ η Μόσχα επιμένει ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν η Ουκρανία καταθέσει τα όπλα, η Ρωσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της ενώ η ισοτιμία του απέναντι στο δολάρια είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε σε ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της ισοτιμίας. Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται» και ότι η κίνησή της «στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών».
Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται ωστόσο και η ουκρανική οικονομία που στηρίζει την επιβίωση της στη δυτική βοήθεια, με τους Ουκρανούς αγρότες να βλέπουν τη συγκομιδή τους να πλήττεται και από τις χαμηλές τιμές για τις καλλιέργειες και από τα τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Παρά τις ρωγμές που εμφανίζονται θεωρείται βέβαιο ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με την ουκρανική αντεπίθεση να καταγράφει αναιμικά εδαφικά κέρδη και πολύ μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και ανθρώπινες ζωές