Τιμές φωτιά σε φρούτα, λάδι αλλά και βενζίνη. Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων τον Σεπτέμβριο
Στο 3,4% ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Εurostat, ανακόπτοντας έτσι την πορεία αποκλιμάκωσης των τελευταίων 10 μηνών. Οι εκτιμήσεις της Εurostat αφορούν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος συντίθεται με βάση ένα αντιπροσωπευτικό «ευρωπαϊκό καλάθι» αγαθών.
Εκρηκτικές διαστάσεις, παράλληλα, παίρνει η άνοδος των τιμών και τιμολογίων σε τρόφιμα (ειδικά σε φρούτα, λάδι, σιτηρά), ρεύμα, ενοίκια, βενζίνη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα των αυξήσεων ενοικίων για φοιτητική στέγη, με μέση αύξηση άνω του 20%-30% σε περιοχές κοντά σε πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, όπως σε όλα τα ζητήματα, απαντάει δίνοντας στους νέους 18 και 19 ετών κουπόνια διακοπών 150 ευρώ και επεκτείνοντας την κοροϊδία του market pass! «Ηλεκτροσόκ» περιμένει και τους καταναλωτές ρεύματος, με πρόσθετες αναδρομικές επιβαρύνσεις να προστίθενται στους ήδη αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, παρά την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτό, χωρίς να υπολογιστεί η μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση για όλα σχεδόν τα νοικοκυριά το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων αναγκών για κλιματισμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και την ψαλιδισμένη επιδότηση από το υπουργείο Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέσσερις συνεχείς μέρες, τις πρώτες του Αυγούστου, η Ελλάδα είχε μακράν την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος – 122,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 106 της Ιταλίας ή 66 ευρώ της Ισπανίας.
Οι αρτοποιοί προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις στο ψωμί και με ανοιχτή επιστολή καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, θορυβημένοι από τις πληροφορίες για νέες επερχόμενες αυξήσεις των τιμών στα άλευρα, με πρόσχημα το ναυάγιο της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία. Οι ίδιοι καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στη διαμόρφωση των τιμών των αλεύρων και υπενθυμίζουν ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών,
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου ανήλθε σε 28,8% και η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, στο 24,5%, με τη δεύτερη χώρα, την Εσθονία, να έχει αυξήσεις αυξήσεις που δεν ξεπερνούν το 7,2%.
Φρούδες αποδείχτηκαν και όλες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για σταδιακή «αποκλιμάκωση» των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχουν γίνει ανατιμήσεις στα τρόφιμα που φτάνουν ακόμη και το 41%, την ώρα που οι μειώσεις τιμών αφορούν λιγότερες από 10 κατηγορίες τροφίμων και κυμαίνονται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε ποσοστό της τάξης του 1%-2%! Οι πληθωριστικές αυξήσεις αντανακλώνται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με μείωση του όγκου πωλήσεων σε μηνιαίο επίπεδο, με υποχώρηση κατά 5,8%. Η ακρίβεια στα τρόφιμα αναγκάζει τους καταναλωτές να περιορίζουν σημαντικά τις αγορές τους, με τα καταστήματα ειδών διατροφής να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση όγκου πωλήσεων, κατά 7,6%.
Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα «χτυπήσει την αισχροκέρδεια», ωστόσο η προστασία των νοικοκυριών απέναντι στην νομότυπη κερδοσκοπία είναι μια επιδίωξη ασύμβατη με το σύμπαν του νεοφιλελευθερισμού.
Το αίτημα πάλης για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας αποτελεί πλέον κοινωνική αναγκαιότητα.