Γιώργος Μιχαηλίδης
Μπορεί οι νεκροί να μην ξεπέρασαν τους 600 όπως στην ελληνική περίπτωση της Πύλου, αλλά η μεθοδολογία που οδήγησε στο πρόσφατο ναυάγιο στην Ισπανία με 40 περίπου πνιγμένους πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει από το Μαρόκο ήταν ταυτόσημη. Και αυτό είναι το σημαντικό.
Στις 21 Ιουνίου, συγκεκριμένα, μια βάρκα με 60 Αφρικανούς πρόσφυγες απέπλευσε από τις ακτές του Μαρόκο με κατεύθυνση τις ισπανικές ακτές. Παρέμεινε επί δώδεκα ώρες ακυβέρνητη μεσοπέλαγα με τις αρχές να αργούν χαρακτηριστικά, ώσπου τελικά βούλιαξε με αποτέλεσμα να πνιγούν οι περισσότεροι επιβαίνοντες. Μάλιστα, η ισπανική πλευρά αρχικά ισχυρίστηκε ότι η βάρκα με τους πρόσφυγες βρισκόταν εκτός της περιοχής ευθύνης της και δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Όμως, έρευνα της εφημερίδας El Pais λίγες μέρες αργότερα απέδειξε αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε βάσει των γνώσεών μας από τις ελληνικές αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι ισπανικές αρχές γνώριζαν εγκαίρως και κωλυσιεργούσαν, μη εκτελώντας τη διασωστική επιχείρηση ως όφειλαν.
Αντίστοιχες πληροφορίες προκύπτουν από ανάλογη περίπτωση με σκάφος με πρόσφυγες που ξέμεινε από καύσιμα στα χωρικά ύδατα της Μάλτας κινδυνεύοντας να βουλιάξει αφού έμπαζε νερά. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων, οι αρχές της συγκεκριμένης χώρας αρνήθηκαν να διασώσουν τους πρόσφυγες και απλά τους προμήθευσαν με καύσιμα ώστε να προχωρήσουν εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων.
Το συμπέρασμα που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι πρόκειται για μια κοινή πρακτική αποτροπής και περιορισμού των προσφυγικών ροών εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία μόνο τη φετινή χρονιά έχει προκαλέσει περίπου δύο χιλιάδες πνιγμούς στη Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα περιστατικά σημειώνονται σε μια συμβολική συγκυρία, καθώς ένα χρόνο μετά τη σφαγή δεκάδων προσφύγων στο συνοριακό πέρασμα της Μελίγια, από τις μαροκινές και ισπανικές αρχές, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις επισημαίνουν πως το έγκλημα έχει πρακτικά συγκαλυφθεί. Σε σύμπλευση Ισπανία και Μαρόκο δεν έχουν αποδώσει ακόμα ευθύνες για τους σαράντα νεκρούς και ογδόντα αγνοούμενους της Μελίγια.
Ταυτόχρονα, η αγγλική κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιό της για μεταφορά «παράνομα εισελθόντων» αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους (παρά την αντίθετη δικαστική απόφαση). Την περασμένη Πέμπτη δε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως πέρα από την ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για επιστροφές στις χώρες προέλευσης.
Η ευρωπαϊκή επίθεση ενάντια στους πρόσφυγες θα ενταθεί.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν στις 1-7-2023