To MέΡΑ25 στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν κατάφερε να πετύχει την είσοδο του στη βουλή. Πήρε 25.000 λιγότερες ψήφους από τις εκλογές του Μαΐου και ελαφρά μικρότερο ποσοστό (2,5% αντί για 2.63%), δείχνοντας ότι συνεχίζει μια παράλληλη-συμπληρωματική πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Φάνηκε ότι πολύς κόσμος ακόμα συνδέει τον Γιάνη Βαρουφάκη με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 συνεχίζει και το γεγονός ότι το κόμμα δεν μπήκε στη βουλή είναι το λιγότερο, μπροστά στον «θρήνο της αριστεράς που απέτυχε να αποτρέψει τη μετατροπή της οργής σε ακροδεξιό ρεύμα και να μετατρέψει την αντίσταση στη μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο». Ο Γ. Βαρουφάκη απεύθυνε κάλεσμα για την ανασύνταξη της «Πλουραλιστικής, Οικολογικής, Ενωτικής και Ανιδιοτελούς Αριστεράς» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό).
Στα πρώτα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ηττηθήκαμε κατά κράτος την 21η Μάη, κάτι που μας έθεσε προ της προοπτικής μιας ελεύθερης πτώσης – μια ελεύθερη πτώση που όμως αποτρέψαμε με την αποτελεσματική δεύτερη προεκλογική εκστρατεία που, αν και δεν μας επέστρεψε στη Βουλή, διέψευσε τις προσδοκίες της εξαφάνισης του ΜέΡΑ25»
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει τη Δευτέρα η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή 9η Ιουλίου, με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την προκήρυξη του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25.
Αυτό που δεν κρύβεται είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στα στελέχη και τα μέλη που στήριξαν το ΜέΡΑ25 για την πορεία του εγχειρήματος εκτός βουλής και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει στη σκιά και της παραίτησης Τσίπρα. Ορισμένα στελέχη διαμορφώνουν αντιρρήσεις με τα επικοινωνιακά διλήμματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική του καμπάνια αλλά και την «αριστερή στροφή» με τον τρόπο που έγινε μέσω της συνεργασίας με τη ΛΑΕ. Κάποιοι προκρίνουν την επιστροφή στο πιο «ευρωπαϊκό» ΜέΡΑ25 του 2019, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή στη φυσιογνωμία του ήταν που έσωσε το κόμμα από τη συντριβή.