▸Σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις στη Ρωσία, ιδιότυπη εξορία στη Λευκορωσία για τον Πριγκόζιν
Το ρωσικό στρατόπεδο βρέθηκε αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή εσωτερική κρίση από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Η απίστευτα γρήγορη κλιμάκωση της κατάστασης και η εξίσου ξαφνική αποκλιμάκωση μετά από συμβιβασμό Πριγκοζίν και Πούτιν αφήνουν πίσω τους πολλά ερωτήματα.
Υπό τον έλεγχο της μισθοφορικής Wagner βρέθηκαν τα ξημερώματα του Σάββατο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης Ροστόφ της νότιας Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο αρχηγός της Wagner ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής ένοπλη πορεία από το μέτωπο της Ουκρανίας αρχικά προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ και μετά προς τη Μόσχα ζητώντας «δικαιοσύνη», ισχυριζόμενος ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατόπεδο της Wagner. Κάλεσε τον ρωσικό στρατό να «μη σταθεί στο δρόμο του» και να ενωθεί μαζί του.
Διάγγελμα στους πολίτες της χώρας απεύθυνε το μεσημέρι του Σαββάτου όσο η ένοπλη στάση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν σημείωσε ότι το μέλλον της Ρωσίας είναι σε κίνδυνο, περιγράφοντας τις ενέργειες όσων έχουν προχωρήσει σε ένοπλη στάση ως «πισώπλατη μαχαιριά». Παράλληλα, τόνισε πως «οι υψηλές φιλοδοξίες ορισμένων οδήγησαν σε «εσχάτη προδοσία»». Αυτοί που διαιρούν τη Ρωσία θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει ονομαστικά τον Πριγκόζιν μιλώντας για «αναπόφευκτη τιμωρία». Ο Πούτιν δεν έχασε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να δείξει τον αντικομμουνισμό του καθώς έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον εθνικιστή ολιγάρχη Πριγκόζιν με τον… Λένιν και τους Μπολσεβίκους και να ενοχοποιήσει την επανάσταση για την ήττα της Ρωσίας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο
Τελικά -προς έκπληξη πολλών- μετά από παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο ο αρχηγός της Βάγκνερ έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία». «Φύγαμε στις 23 Ιουνίου για την πορεία της δικαιοσύνης», προσθέτει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του στο Telegram. «Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα», υποστήριξε ακόμη.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του πολέμου με την Ουκρανία να έχει εξαπολύσει την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της ενισχυμένη με δυτικό οπλισμό και εκπαίδευση αλλά με πολύ χλιαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτή την αποδυνάμωση και αποσυντονισμό των ρωσικών δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τακτικός ρωσικός στρατός είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Μπαχμούτ από τα τέλη Μαϊου, αρχές Ιουνίου. Οι δυνάμεις της Βάγκνερ είχαν απομακρυνθεί από τις μπροστινές γραμμές και δεν .μπορούμε ακόμα να ξέρουμε αν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα έχουν κάποια άμεση συνέπεια στο πολεμικό μέτωπο. «Η ένοπλη ανταρσία στην Ρωσία αποτελεί μια ευκαιρία για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Άμυνας της χώρας.
Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως κατεβάζοντας στρατό και τανκς στους δρόμους μεγάλων πόλεων και κηρύσσοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο βαφτίζοντας τον «αντιτρομοκρατικό καθεστώς»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας απέσυρε την ποινική δίωξη κατά του Πριγκόζιν για εσχάτη προδοσία, με τον τελευταίο να οδηγείται σε μια ιδιότυπη εξορία στη Λευκορωσία. Άγνωστο παραμένει το μέλλον της μισθοφορικής οργάνωσης αλλά όπως ανακοινώθηκε όσοι μαχητές δεν συμμετείχαν στην πορεία προς τη Μόσχα θα έχουν τη δυνατότητα να καταταγούν (προφανώς με διαφορετικούς όρους) στον τακτικό ρωσικό στρατό.
Ενώ η συμφωνία Πριγκόζιν-Πούτιν προσφέρει αμνηστία στους μισθοφόρους του πρώτου δεν ισχύει το ίδιο για τους αντικαθεστωτικούς και αντιπολεμικούς ακτιβιστές που μέσα στην αναταραχή καλούσαν σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν.
Ο Πριγκόζιν εμφανίζεται σε μια σειρά από βίντεο να ασκεί πολύ σκληρή κριτική στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σημειώνοντας ότι δεν ήταν απαραίτητη για την ασφάλεια της Ρωσίας, ούτε για την προστασία των κατοίκων του Ντονμπάς, ούτε για «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση του Κιέβου αλλά μόνο για την ικανοποίηση και τον πλουτισμό μιας μερίδας της ρωσικής ελίτ.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη αυτές τις 24 ώρες που «συντάραξαν τον κόσμο», τι πραγματικά επιδίωκε ο Πριγκόζιν, αν ήταν τελικά απόπειρα πραξικοπήματος ή ένοπλη ανταρσία με στόχο να επιβάλλει όρους. Ακόμα δεν. ξέρουμε ποιος βρισκόταν από πίσω, σε τι κατάσταση ακριβώς βρίσκεται το ρωσικό στρατόπεδο μετά τη «στάση της Wagner» και τι οδήγησε σε αυτόν τον συμβιβασμό αλλά και τους ακριβείς όρους της συμφωνίας.
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Πριγκόζιν υποχώρησε επειδή στην πορεία δεν βρήκε τα στηρίγματα που περίμενε, καθώς σχεδόν το σύνολο των διοικητών εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Πούτιν ενώ δεν υπήρχε ρεύμα αυτομολήσεων από τον τακτικό στρατό.
Το βέβαιο είναι ότι οι πολύ σοβαρές αυτές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αφήνουν λαβωμένο τον Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία και αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό την υπόκωφη αλλά εκτεταμένη δυσαρέσκεια και βαθιά ανησυχία που υπάρχει σε ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία αλλά και στους κόλπους των ρωσικών «αρμών εξουσίας» και των ολιγαρχών για την εξέλιξη και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Το πραξικόπημα «άργησε μια μέρα» αλλά αυτό΄δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις το επόμενο διάστημα.