Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Τα ονόματα που ακούγονται για τα βασικά υπουργεία δείχνουν τις προθέσεις της ηγεσίας
Ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ολομέτωπη και πολύπλευρη επίθεση που ετοιμάζει ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία η Νέα Δημοκρατία, την οποία θα στηρίξει στην «άνετη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία που περιμένει να επιτύχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί με όσο το δυνατόν πιο αόριστες εκφράσεις, χρησιμοποιώντας σε όλες τις εκδοχές και μορφές τη λέξη «ανάπτυξη». καθιστούν όμως σαφές ότι οι αλλαγές που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση θα είναι όσο το δυνατόν ταχύτερες, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό πολιτικό μομέντουμ. Πολιτική βάση των θέσεων που εκφράζει η ΝΔ είναι η μετατροπή της χώρας σε ακόμη πιο ευνοϊκό επενδυτικό παράδεισο, με βασικό γνώμονα την ενίσχυση των κλάδων του real estate και του τουρισμού. Επίσης, γνωστές είναι οι θέσεις που έχει εκφράσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης για την ανάγκη εξυγίανσης των ισολογισμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τις εκλογές θα «ξαμοληθούν» ακόμη περισσότερο τα funds, εκτελώντας το σχέδιο της διενέργειας εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών.
Ενδεικτική των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας όμως είναι και η έντονη φημολογία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργεία, εφόσον επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικά τα ονόματα που ακούγονται ως βασικοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου: Ως νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να προαλείφεται ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή ο διαχρονικός εκπρόσωπος του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Με ειδικότητα μάλιστα τις «ειδικές αποστολές», όπως αυτές που εκτέλεσε ως υπουργός Περιβάλλοντος με το δόγμα «στρώνουμε κόκκινο χαλί στους επενδυτές» ή την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που επιτέλεσε ως υπουργός Εργασίας, όπως επίσης και τον διορισμό «μάνατζερ» στα ασφαλιστικά ταμεία και την παράδοση του ΟΑΕΔ στους εργοδότες. Στο πλάι του, είτε ως αναπληρωτής υπουργός είτε ως υπουργός αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης –το πιο πιθανό– θα βρεθεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που είναι επίσης στέλεχος της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να τοποθετηθεί ο Νίκος Παπαθανάσης, που διακρίνεται για την προσήλωσή του στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των –εγχώριων κυρίως– επιχειρηματικών παραγόντων. Στο υπουργείο Ενέργειας ακούγεται πως θα μετατεθεί η Νίκη Κεραμέως, αφού ευπηρέτησε τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην εκπαίδευση.
Τους υπουργούς που θα προέρθουν από τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας θα συνεπικουρήσουν και τα πρώην στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» ή «Σημιτικού» ΠΑΣΟΚ, που διακρίνονται για την «ακροκεντρώα» ρητορική και πρακτική τους, η οποία συναγωνίζεται τους νεοδημοκράτες νεοφιλελεύθερους.
Ο πλέον εμβληματικός εκπρόσωπος της τάσης αυτής θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που προορίζεται για υπουργός Υγείας. Δηλαδή, θα είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να υλοποιήσει την πολιτική κλεισίματος νοσοκομείων, ολοκληρώνοντας το έργο της «αναδόμησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Αντίστοιχα, στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να πάει ένα άλλο στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ώστε να επιχειρήσει, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, να ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ΑΕΙ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σε άλλο υπουργείο, πιθανότατα σε ένα από τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να μετακινηθεί ο πρώην τσάρος της οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, με επικρατέστερο διάδοχο του τον πρώην υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αναπληρωτή εκ νέου τον κ. Θεόδωρο Σκυλλακάκη, αν δεν αποσπαστεί το κομμάτι του Ταμείου Ανάπτυξης από το ΥΠΟΚ και δεν μεταφερθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Σκυλλακάκης είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει το τιμόνι του.
Η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι πιθανό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ενέργειας (χαρτοφυλάκιο που η ίδια επιθυμεί). Ως πολύ πιθανός διάδοχός της εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση, θα αναλάβει να υλοποιήσει μία από τις μεταρρυθμίσεις «σημαία» της επόμενης τετραετίας, την αναβάθμιση της Παιδείας. Παρ ότι θεωρείται ένα πιθανό σενάριο, στο παρασκήνιο καταγράφεται και το σενάριο δημιουργίας ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο θα ενσωματωθεί και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο K Πιερρακάκης.