Δημήτρης Σταμούλης
▸ Μιλούν στο Πριν εργαζόμενοι στο τουρισμό σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα
Με «πανηγυρικό» τόνο πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και ο Κωστή Χατζηδάκης είχαν ανακοινώσει την κήρυξη ως υποχρεωτικών, για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών των αντίστοιχων κλάδων, των Συλλογικών Συμβάσεεων Εργασίας (ΣΣΕ) στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ρόδο και Νομό Ηρακλείου με ισχύ ως το 2025, θέλοντας να πείσουν ότι οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθοί βελτιώνονται στη… βαριά, από την άποψη των κερδών, «βιομηχανία» του τουρισμού. Μόνο που οι αυξήσεις που προβλέπουν είναι πολύ κάτω του πληθωρισμού για το 2023 και λίγα «ψίχουλα» της τάξης του 3% στην επόμενη διετία, ενώ τα «καθαρά» του βασικού μισθού δεν φτάνουν καν τα 900 ευρώ στην Κρήτη!
Οι πρόσφατες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τις ατομικές συμβάσεις με τις «ποινικές ρήτρες» που προωθούν ξενοδοχειακοί όμιλοι στο Ηράκλειο, αποκαλύπτουν την υποκρισία ξενοδόχων και κυβέρνησης που δήθεν «δεν βρίσκουν εργαζόμενους» σε έναν κλάδο-γαλέρα. Η ιστορία με τις συμβάσεις που ορίζουν «ποινικές ρήτρες» ύψους ακόμα και 10.000 ευρώ, τις οποίες κλήθηκαν να υπογράψουν εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεκριμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν αντανακλούν τους δήθεν φόβους και την αγωνία των μεγαλοξενοδόχων, μην και ξεμείνουν από προσωπικό, αλλά επιβεβαιώνουν την αποθράσυνση και βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη χωρίς να «ξοδευτούν» στο ελάχιστο.
Με ή χωρίς «ρήτρες» οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να δίνουν ψίχουλα και να γκρινιάζουν για «έλλειψη προσωπικού»
Οι «ρήτρες» της ντροπής έρχονται να αποδείξουν επίσης ότι το ξενοδοχειακό κεφάλαιο είναι παντελώς ανεξέλεγκτο και έτοιμο να καταστρατηγήσει ακόμα και αυτά που δήθεν υπογράφει. Αυτές οι ατομικές συμβάσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς στον κλάδο κυριαρχούν η ακραία εντατικοποίηση των δωδεκάωρων χωρίς διακοπή, τα χαμηλά μεροκάματα, η υποδηλωμένη εργασία, οι εκβιασμοί και οι απειλές σε όσους διεκδικούν ή συνδικαλίζονται, αλλά και νέες μορφές παράκαμψης της όποιας εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με πρωτοστάτες ομίλους με έδρα το εξωτερικό –αυτοί που κατά τους κυβερνώντες φέρνουν την… ανάπτυξη– που δηλώνουν τους υπαλλήλους τους στο εξωτερικό για να αποφεύγουν τις εισφορές στα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία!
Μιλώντας στο Πριν, ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, εξήγησε πως οι συμβάσεις με τις «ρήτρες» «λειτουργούν ως μέσο πίεσης στους εργαζόμενους προκειμένου να μην παραιτηθούν στη μέση της σεζόν». Πρόσθεσε πως στα ξενοδοχεία της Κρήτης «υπάρχουν 5.000 κενές θέσεις εργασίας σε μια περίοδο με πολλές αφίξεις, πληρότητα 90-100% και προσδοκίες για τεράστια έσοδα από τους ξενοδόχους». «Οι συνάδελφοι “χτυπούν” συνεχόμενα δεκάωρα-δωδεκάωρα, δεν δίνονται ρεπό ακόμα και επί έναν μήνα, καταβάλλεται μόνο ένα μέρος των υπερωριών, ενώ παραβιάζεται και η τοπική κλαδική ΣΣΕ, με αυτό που οι ξενοδόχοι ονομάζουν “συμφωνία” με τους εργαζόμενους», κατέληξε.
Ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, προσθέτει ότι «η έλλειψη προσωπικού φέρνει εντατικοποίηση, οι ρυθμοί χτυπούν κόκκινο και η περίφημη ανάπτυξή τους γίνεται στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων», ενώ επισημαίνει πως «πολλοί εργαζόμενοι κάνουν δουλειές άσχετες με την ειδικότητά τους.
Ο Γιώργος Αποστόλου, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό Πάργας, δήλωσε πως «όλο το “θαύμα” του τουρισμού γίνεται με ανύπαρκτα και απλήρωτα ρεπό, με δηλωμένα τετράωρα που γίνονται δεκάωρα, κλεμμένα δώρα και επιδόματα και κάθε λογής αδικία» και ότι η εντατικοποίηση είναι στο «κόκκινο», καθώς και στη Δυτική Ελλάδα είναι κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες «αναπληρώνονται» από τους ίδιους εργαζόμενους που δουλεύουν ακατάπαυστα και χωρίς ξεκούραση.
Όσον κι αν φαίνεται παράδοξο, σοβαρή ευθύνη για την ανεξέλεγκτη «δράση» των ξενοδόχων έχει ο κυρίαρχος υποταγμένος συνδικαλισμός του κλάδου που προσυπέγραψε την κλαδική ΣΣΕ, που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς ούτε μια μέρα ρεπό στα ξενοδοχεία από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, όταν η πληρότητα υπερβαίνει το 70%, πρακτικά για όλη τη σεζόν! αυτό, καθώς το 2023 προδιαγράφεται ως μια ακόμα χρονιά «χρυσοφόρα» για το τουριστικό/ξενοδοχειακό κεφάλαιο, αφού μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφεται αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατά 87,5%! Ενώ, ειδικά για την Κρήτη, όπου οι μεγαλοξενοδόχοι επιβάλλουν τις «ρήτρες» ομηρίας, οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 283%!