Ματίνα Παπαχριστούδη
Κοινό μυστικό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης αποτελούν οι αλλαγές που έρχονται μετεκλογικά, με τον προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των έντυπων εκδόσεων να κυριαρχεί. Οι εφημερίδες κινδυνεύουν με λουκέτο, τουλάχιστον οι καθημερινές εκδόσεις τους, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ρίχνουν περισσότερο βάρος στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά Μέσα και δεν φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης των εντύπων. Η ενσωμάτωση, εξάλλου, της πλειονότητας των συστημικών ΜΜΕ στην κυρίαρχη προπαγάνδα και κατευθυνόμενη πληροφόρηση κράτους και κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή τους.
Η κρίση των επτά ημερών στην εφημερίδα Documento, που άρχισε μετά την απόλυση μιας εργαζόμενης και την αντίδραση των δημοσιογράφων για αυτήν και κορυφώθηκε με τη δημόσια δήλωση του εκδότη διευθυντή Κώστα Βαξεβάνη ότι θα την κλείσει, προωθώντας ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, σχετίζεται άμεσα με αυτές τις εξελίξεις. Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Μέσα που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στηρίζονταν από αυτό, ήταν ήδη σκληρή και πριν την κατάρρευση των ποσοστών του στις εκλογές της 21ης Μάη. Οι δε εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές στην οικονομική και εκδοτική στήριξη των μίντια μετά τις εκλογές έπαιξε ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις.
Η κρίση στο Documento έληξε με μερική υπαναχώρηση του εκδότη, ο οποίος δήλωσε πως η έκδοση της εφημερίδας αποτελεί «κοινωνική ανάγκη» και θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κάνει επαφές με επιχειρηματίες. Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν στην εφημερίδα και την ΕΣΗΕΑ συνολικά τέσσερις γενικές συνελεύσεις και απειλήθηκε εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το φιτίλι άναψε ο ίδιος ο εκδότης-διευθυντής, που χαρακτήρισε «εχθρούς» της εφημερίδας όσους εργαζόμενους αντιδρούν στις απολύσεις, ενώ στοχοποίησε τον δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Μέσα σε εκφοβιστικό και έντονα επιθετικό κλίμα, ζητήθηκε από τους τελευταίους να υπογράψουν κείμενο υποταγής στη διοίκηση-διεύθυνση της εφημερίδας ενάντια στον εκπρόσωπο, κάτι που δεν πέρασε. Αντιθέτως, ομόφωνα οι δημοσιογράφοι δήλωσαν πως η εφημερίδα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και δεν θα δεχθούν απολύσεις — μαζί με τον εκπρόσωπό τους.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Την κατρακύλα της ελευθερίας της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας στη χώρα μας ήρθε να επιβεβαιώσει μια ακόμη ανεξάρτητη έκθεση. Η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου δημοσιογραφίας του Reuters για την εμπιστοσύνη του κοινού σε ΜΜΕ και ειδήσεις κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 19%! Η μείωση και για τις 49 χώρες της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή, στη χώρα μας ανέρχεται σε 8 μονάδες έναντι του 2021. Γράφαμε την Κυριακή για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού σκηνικού. Ήδη οι σταθμοί Mega του Μαρινάκη και ΑΝΤ1 του Κυριακού προχώρησαν στη δημιουργία κοινής Ι.Κ.Ε τηλεοπτικής παραγωγής, την «Oscar Productions», στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο της παραγωγής τους, όπως και το προσωπικό τους από τις εταιρείες ΑΝΤ1 Productions και Red Productions. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδικαλιστική αντίδραση.
Η διαπλοκή κρατικών υπηρεσιών με συνδικαλιστικές ενώσεις φτάνει πλέον σε ανοιχτές σχέσεις χρηματοδότησης. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης του Μαξίμου θα δοθούν, από κονδύλιά της, 6.200 ευρώ για να εκδοθεί λεύκωμα της συνδικαλιστικής ένωσης της ΕΣΠΗΤ για το Πολυτεχνείο. Δεν πρόκειται για χορηγία ή ενίσχυση, αλλά για απευθείας ανάθεση της εκτύπωσης από το Μαξίμου, λες και η συνδικαλιστική ένωση είναι υπηρεσία της…
Πριν τις εκλογές, ο νέος όμιλος των επιχειρηματιών Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, που εξαγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και απέκτησε μέρος του προγράμματος στο Attica TV, προχωρά στην επαναλειτουργία της ιστοσελίδας flash.gr με νέα διευθυντική ομάδα, ενώ αναμένεται και η στήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού. Η νέα μορφή της ιστοσελίδας θα λειτουργήσει μετά το καλοκαίρι, παράλληλα με τη δημιουργία νέων θεματικών ψηφιακών Μέσων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.6.23)