▸Το εκπαιδευτικό κίνημα πέτυχε την ακύρωση των εξετάσεων PISA στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων που είχαν ορισθεί για τη διεξαγωγή τους. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία των σωματείων, πάνω από το 70% των εξετάσεων ακυρώθηκε στην Αττική ενώ μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και στην περιφέρεια, όπου και σε ολόκληρες περιοχές χωρίς ιστορικό ισχυρού εκπαιδευτικού κινήματος ακυρώθηκαν οι εξετάσεις PISA.
Σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά σωματεία υπήρξε πλήρης ακύρωση σε σχολεία των ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», «Αθηνά», Αιγάλεω, «Γληνός», Περιστέρι, «Πρόοδος», Λιόσια, «Παρθενώνας», «Κ. Σωτηρίου», αλλά και σε Χαλκιδική, Χανιά, Σάμο, Ικαρία, Πειραιά, Κομοτηνή και δεκάδες ακόμα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Τη μάχη αυτή πήραν στα χέρια τους τόσο οι εκπαιδευτικοί με την μαζικότατη συμμετοχή τους στην απεργία από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, όσο και οι γονείς και οι μαθητές με μαζική αποχή μαθητών από το σχολείο και τις εξετάσεις.
Οι φασιστικού τύπου απειλές, η προσφυγή στα δικαστήρια που για άλλη μια φορά έβγαλαν παράνομη τη στάση εργασίας και η απροκάλυπτη προσπάθεια τρομοκράτησης με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Κόπτση αλλά και πολλών διευθυντών εκπαίδευσης για σοβαρές ποινές όσων απεργήσουν, έπεσαν στο κενό. Σχολεία ολόκληρα απήργησαν καθολικά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ισχυρή ήταν η τάση αποχής που έκαναν γονείς με το να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο στα δημοτικά. Σε πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκφράστηκε μαζική αποχή μαθητών.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έδωσε ηχηρή απάντηση στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ να κατηγοριοποιήσει σχολεία και μαθητ(ρι)ες, να εισάγει τον ανταγωνισμό, τις δεξιότητες της αγοράς, τη διδασκαλία για τα τεστ και τις εξετάσεις σε βάρος της ολόπλευρης γνώσης και της κριτικής σκέψης, να πετάξει στον Καιάδα τα παιδιά από τα πιο φτωχά και πληττόμενα λαϊκά στρώματα και περιοχές της χώρας.
Ενώ το υπουργείο Παιδείας διάλεξε τα σχολεία αξιοποιώντας την εμπειρία της περσινής χρονιάς, επιδιώκοντας ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις, το αποτέλεσμα ήταν ακόμα χειρότερο από πέρσι για το υπουργείο. Πολύ περισσότερα ήταν τα παιδιά που απείχαν πανελλαδικά και πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των σχολείων που ακυρώθηκαν εντελώς οι εξετάσεις.
Το εκπαιδευτικό κίνημα έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη δύναμη και τη δυνατότητα του να μπλοκάρει την αντιδραστική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Κώστας Τουλγαρίδης
Η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
10-5-2023
Πανωλεθρία του Υπουργείου: Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γύρισαν την πλάτη στις εξετάσεις «PISA»
Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των σχολείων σε όλη τη χώρα που με τη στάση τους συνέβαλαν ώστε να ακυρωθεί το ολέθριο αντιεκπαιδευτικό σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης! Σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε εκατοντάδες σχολεία ακυρώθηκαν σήμερα 10/5/2023 οι προγραμματισμένες εξετάσεις PISA, από τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην προκηρυγμένη στάση εργασίας και από την μαζική αποχή μαθητών και γονιών. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή έξω από τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα στις συγκεντρώσεις ενημέρωσης. Οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, σε πείσμα των προσφυγών της υπουργού Κεραμέως και των απειλών του κατάπτυστου έγγραφου Κόπτση με στόχο την καταστολή του απεργιακού δικαιώματος και των αντιδράσεων σήκωσαν ανάστημα αξιοπρέπειας κι αγάπης για το δημόσιο σχολείο, το σχολείο για όλα τα παιδιά, αυτό που μορφώνει χωρίς αποκλεισμούς, κατηγοριοποίηση, ανταγωνισμό, αξιολόγηση.
Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν ξεπέρασε τα όρια…
Καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή αυταρχισμό που ξεδιπλώθηκε αυτές τις μέρες. Η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως πήγε στα δικαστήρια τη στάση εργασίας των ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και την έβγαλε παράνομη με βάση τον νόμο Χατζηδάκη. Ο ΓΓ του υπουργείου Κόπτσης με ένα επαίσχυντο έγγραφο ολοκληρωτικής έμπνευσης επεδίωξε λίγες ώρες μετά, να απειλήσει όσες/όσους συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Μια και τα περσινά κόλπα δεν έπιασαν τόπο, είπαν να δοκιμάσουν καινούργια. Έτσι, από το πρωί της 10ης Μαΐου ξεκίνησαν οι απειλές και οι εκβιασμοί.
Χαρακτηριστικότερη όλων, ο διευθυντής εκπαίδευσης ΠΕ Χαλκιδικής που απείλησε τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του ΔΣ Αφυτών ότι θα περάσουν ΕΔΕ με ποινή απόλυσης (!) αν ακυρωθούν οι εξετάσεις PISA στο σχολείο τους και συμμετέχουν στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ.
Σε άλλες διευθύνσεις, πανικόβλητοι οι διευθύντ(ρι)ες εκπαίδευσης άλλαζαν τελευταία στιγμή τα σχολεία που θα διενεργούνταν οι εξετάσεις όταν διαπίστωναν ότι τα οριζόμενα σχολεία συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας. Ο διευθυντής εκπαίδευσης ΔΕ Πειραιά έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία στην κινητοποίηση του σωματείου.
Και καλά αυτά, είναι αναμενόμενα από μια κυβέρνηση και μια πολιτική που μοναδικό της όπλο είναι ο αυταρχισμός και ο ολοκληρωτισμός. Αλλά να παίρνουν τηλέφωνα στα σχολεία που ήταν εξεταστικά κέντρα και να ζητούν οι διευθυντές εκπαίδευσης ποιοι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων σχολείων ειδικά, απέργησαν, και να απειλούν με ΕΔΕ, αυτό ονομάζεται εργοδοτική τρομοκρατία, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα αστικά δικαιώματα στην προστασία των απεργών. Οι απεργοί καταγράφονται στο myschool κι όχι στα μπλοκάκια του κάθε διευθυντή εκπαίδευσης. Αλλιώς να ξαναγυρίσουμε στην εποχή της ταινίας όπου ο χαφιές του εργοστασιάρχη με ένα μπλοκάκι στην άκρη της διαδρομής, κατέγραφε τους εργάτες που συμμετείχαν στην πορεία για την Ειρήνη.
Απέναντι σε όλα αυτά, το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα έδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμη του!
Έδωσε ηχηρή απάντηση στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ να κατηγοριοποιήσει σχολεία και μαθητ(ρι)ες, να εισάγει τον ανταγωνισμό, τις δεξιότητες της αγοράς, τη διδασκαλία για τα τεστ και τις εξετάσεις σε βάρος της ολόπλευρης γνώσης και της κριτικής σκέψης, να πετάξει στον Καιάδα τα παιδιά από τα πιο φτωχά και πληττόμενα λαϊκά στρώματα και περιοχές της χώρας.
Όπως και πέρσι, το ΥΠΑΙΘ επέλεξε τη δημιουργική λογιστική και ασάφεια για να κρύψει την ήττα που υπέστη. Πέρσι έγραφε πόσα σχολεία κατέβασαν τα θέματα, φέτος ότι 21 διευθυντές δεν τα κατέβασαν. Δεν αναφέρεται καθόλου στο ποσοστό συμμετοχής μαθητών ακόμα για τα σχολεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις γιατί είναι ξεκάθαρο πως σε μεγάλο έως συντριπτικό ποσοστό οι μαθητές απείχαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Συλλόγων ΠΕ και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωσή όλων, ήδη η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών κι η αποχή των μαθητ(ρι)ων στην Αττική ξεπερνάει το 70% (πλήρης ακύρωση σε σχολεία των ΣΕΠΕ όπως οι Αριστοτέλης, Αθηνά, Αιγάλεω, Γληνός, Μακρυγιάννης, Κόρινθος, Ξάνθη, Ξυλόκαστρο, Περιστέρι, Πρόοδος, Λιόσια Παρθενώνας, Κ. Σωτηρίου, Χαλκιδική, Χανιά, Σάμο, Πειραιά, Κομοτηνή και δεκάδες άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα).
Σήμερα η ήττα του υπουργείου και των αντιεκπαιδευτικών του σχεδίων ήταν μεγάλη!
Ούτε τις εξετάσεις έκαναν, ούτε την ΑΠΕΡΓΙΑ σταμάτησαν. Το Υπουργείο ηττήθηκε έτσι κι αλλιώς, αφού μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της μάχης για την ακύρωση της αξιολόγησης, περιορίστηκε σε δείγμα σχολείων, δεν τόλμησε ούτε πέρσι ούτε φέτος να εφαρμόσει τον Ν.4823 που αναφέρει ρητά στο άρθρο 104 ότι οι εξετάσεις θα αφορούν σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας και επίσης θα αφορούν και στην αξιολόγηση σε σχολικό επίπεδο.
Οι ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης έβαλαν φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για ένα σχολείο εξετασιοκεντρικό, χωρίς κριτική σκέψη, με γνώση-εμπόρευμα.
Οι εκπαιδευτικοί που ανασαίνουν στην τάξη υπερασπίστηκαν και φέτος την παιδαγωγική ενάντια στις δεξιότητες. Υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια σε ένα σχολείο χειραγωγημένο που θα υπηρετεί τον μορφωτικό αποκλεισμό. Γύρισαν την πλάτη στην ημιμάθεια, στην κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών–εκπαιδευτικών που οδηγεί η επιχειρούμενη εφαρμογή των εξετάσεων «PISA».
Ενάντια στους δείκτες κατάταξης, στην καταστολή, στις δικαστικές αποφάσεις, στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία στελεχών εκπαίδευσης, οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί είπαν ένα γενναίο OXI! Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε το δημόσιο σχολείο.
Από τη μάχη αυτή έλειψαν, όπως και πέρσι, η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ, το Δίκτυο, ενώ αναιμική ήταν η στάση της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ που αρνήθηκε να θέσει ως στόχο την ακύρωση των εξετάσεων, χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις της στους γονείς αρνήθηκαν να τους καλέσουν σε αποχή από τις εξετάσεις. Κι όμως, σε πείσμα όλων των εμποδίων, η ακύρωση των εξετάσεων σε πολλά σχολεία έγινε από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητ(ρι)ων! Όπως θα ακυρωθεί και η αξιολόγηση στο σύνολό της!
Δεν υποχωρούμε
Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα περάσουν!
Υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο
Θέλουμε σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει
Θα νικήσουμε!